Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovació

Josefina Bueno: “Els pressupostos reflecteixen el compromís del Consell per reforçar el sistema innovador i investigador a la comarca de l’Alcoià”

23/11/2022
  • La Generalitat Valenciana destina 250.000 euros per a la construcció del Parc Científic de la UPV a Alcoi

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha visitat hui Alcoi per a anunciar diverses actuacions que la Generalitat està desenvolupant a la ciutat, i ha destacat l’aposta de la Conselleria per “reforçar el sistema innovador i investigador de la comarca de l’Alcoià i de la seua capital”.

En aquest sentit, la consellera ha destacat la partida de 250.000 euros destinats a la construcció del Parc Científic a Alcoi, que contribuirà a vertebrar econòmicament i socialment les comarques centrals de la Comunitat Valenciana. Aquest suport financer impulsarà la creació a Alcoi del segon parc científic de la Universitat Politècnica de València, que suposarà un reforç considerable a la transformació del teixit productiu i impulsarà la transferència de coneixement de la Universitat a les petites i mitjanes empreses de la comarca.

“L’objectiu d’aquest Govern és acompanyar tots els actors en la transformació econòmica de la Comunitat Valenciana, i per a fer-ho és fonamental impulsar i desenvolupar la capacitat innovadora en tot el territori, que permeta un creixement intel·ligent, sostenible i integrador”, ha assenyalat Josefina Bueno, alhora que ha posat de manifest la importància que el nou Parc Científic d’Alcoi tindrà per a acostar el coneixement de la Universitat a les empreses.

Per la seua banda, l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha destacat que “Alcoi serà, junt amb Elx, l’única ciutat que no és capital de província que comptarà amb un parc científic, un parc tecnològic i un institut tecnològic. Aquest parc científic de la UPV, junt amb Rodes i Aitex, situarà la nostra ciutat com un gran referent de la innovació i de la investigació, suposarà la millora del nostre teixit empresarial, un impuls per a l’atracció i la retenció de talent, la transformació digital i la creació d’ocupació de qualitat”.

La mateixa Universitat Politècnica d’Alcoi també suposa una font de riquesa i de progrés per a la comarca. Per a contribuir-ne al funcionament, la Conselleria d’Innovació finança amb 801 milions la despesa ordinària de les universitats públiques valencianes, i en concret la UPV rep una subvenció de 235 milions d’euros, que reparteix entre els seus campus.

La consellera ha volgut valorar la importància de comptar amb un campus universitari a la ciutat, ja que “les universitats són centres essencials per al desenvolupament del coneixement que actuen com a ascensors socials que fan progressar la societat”.

A més, la Conselleria d’Innovació també inverteix en les instal·lacions de l’Escola Superior d’Art i Disseny d’Alcoi. En concret, designa una subvenció de 70.970 euros per a instal·lar un sistema fotovoltaic d’energia que contribuïsca a abaratir els costos de consum energètic de l’Escola.

Quant a inversions realitzades en R+D+I a la comarca de l’Alcoià, l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha destinat, en els últims cinc anys, més de 5,5 milions a impulsar projectes innovadors que han desenvolupat empreses, instituts tecnològics, entitats locals o centres d’investigació de la comarca. En concret, la ciutat d’Alcoi s’ha vist beneficiada amb una mica més de 2 milions d’euros amb els quals ha desenvolupat 21 projectes d’innovació.

Bueno ha destacat la importància d’aquests projectes per a generar una cultura d’innovació entre les empreses, però també entre la ciutadania i la societat en general, ja que “impulsen el desenvolupament d’innovacions dirigides a resoldre els desafiaments i les necessitats d’un nou model econòmic i productiu que facilite la transformació de la nostra societat per a fer-la més justa i equitativa”.