Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Agricultura i Transició Ecològica

Navarro assenyala la lluita contra el canvi climàtic “com a via ineludible per al desenvolupament sostenible i econòmic”

23/11/2022
Navarro assenyala la lluita contra el canvi climàtic “com a via ineludible per al desenvolupament sostenible i econòmic”
  • La consellera anuncia un impuls immediat per tal d’agilitzar els expedients per a la instal·lació de fotovoltaiques i eòliques i més personal per a gestionar les ajudes d’autoconsum
  • Les polítiques de suport al sector primari, l’acceleració d’energies renovables, la mitigació dels efectes climàtics i la prevenció d’incendis marquen la seua compareixença en les Corts

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha comparegut en les Corts per a informar dels principals aspectes i línies d’actuació que desenvoluparà en els pròxims mesos. Una intervenció en la qual ha insistit que la lluita contra el col·lapse climàtic és una via ineludible per al desenvolupament sostenible i econòmic.

De fet, ha evidenciat que “el canvi climàtic ja el vivim, i el nostre medi natural atresora ecosistemes i espais naturals de gran valor, però també de fragilitat”, per a afegir-hi que gran part de l’economia depén d’aquests ecosistemes i el sector agrari ho sap de primera mà.

Durant l’exposició, Navarro també ha destacat que “és un temps decisiu per a seguir deixant-hi la pell pels sectors que representem: la nostra agricultura, pesca, ramaderia; els productes de proximitat i de qualitat; els nostres boscos i els nostres espais naturals; per a facilitar l’accés i la qualitat de l’aigua al nostre territori, preservar la salut del nostre entorn i assegurar-nos que deixem un llegat de futur a les noves generacions”. “Cal gestionar i actuar des de la proximitat, la participació i la sostenibilitat per garantir vides dignes”, ha refermat.

En aquesta línia, Navarro ha mostrat el ferm compromís de la Conselleria per atendre des de l’Administració autonòmica tots els grans reptes mediambientals i socials més immediats “amb polítiques que garanteixen la salut, cuiden el medi ambient, fixen població en el món rural i impulsen una economia justa, humanitzada, pròxima i sostenible”.

És per això que, atés el context de crisi energètica, Isaura Navarro ha posat en relleu que “no hi ha altra opció que no siga accelerar la transició energètica cap a un model més sostenible en què predominen les energies renovables i la protecció del territori”. Tanmateix, ha anunciat més agilitat en els expedients per a la instal·lació de fotovoltaiques i eòliques i més personal per a gestionar les ajudes d’autoconsum.

De la mateixa manera, ha assenyalat la independència energètica i hídrica i la sobirania alimentària com a prioritats per al Botànic i per al desenvolupament socioeconòmic de la Comunitat Valenciana.

“Quan reivindiquem la sobirania energètica, estem reivindicant el dret dels habitants d’un lloc, de les comunitats i els pobles a decidir sobre com volen que es genere, distribuïsca i s’utilitze l’energia, promovent la corresponsabilitat i el coneixement de les circumstàncies ecològiques, socials, econòmiques i culturals de l’energia i el respecte a tercers”, ha reivindicat.

D’altra banda, segons ha assenyalat Navarro, “els danys ocasionats per l’ésser humà als ecosistemes es poden transformar en importants amenaces per a la salut pública d’ara i del futur”. En aquesta línia ha volgut fer referència a la Llei valenciana de canvi climàtic i transició ecològica, que, precisament demà, tindrà llum verda per part del poder legislatiu i serà una eina fonamental per la salut del territori, el medi ambient i, en definitiva, la salut humana.

Accelerar la descarbonització i la sobirania energètica

Finalitzada recentment la COP27, Navarro ha destacat el compromís ferm de la Unió Europea i també del Govern Valencià per a assolir tant la descarbonització com la necessitat de reduir les emissions un 40 %, i que el 100 % de l’energia provinga de fonts renovables en 2050.

La Ruta valenciana del biogàs com a potencial de producció d’energia renovable; la Llei valenciana de residus i economia circular en el camí cap al residu zero, i la reutilització, l’educació ambiental, la cura per la qualitat de l’aire, l’aigua com a dret humà, l’impuls a les comunitats energètiques locals o el tràmit de subvencions per a l’autoconsum han estat altres claus de la intervenció de la consellera Navarro.

Protecció del territori natural

La consellera Navarro també ha anunciat que el Consell invertirà més que mai en prevenció d’incendis amb un increment pressupostari del 42 %. Una estratègia amb la qual es pretén evitar incendis mitjançant la prevenció i seguir cuidant els boscos minimitzant els riscos. En aquesta línia, també ha marcat l’objectiu de tindre més del 95 % dels plans locals de prevenció d’incendis forestals aprovats al final de la legislatura. Cal remarcar que en 2015 només n’hi havia 39, i a hores d’ara només en queden 30 per presentar.

A més, es preveuen actuacions d’adequació i regeneració postincendi i restauració ambiental en zones degradades, així com actuacions de conservació del medi marí, com ara ampliar el servei de vigilància marina, presentar la cartografia normativa sobre la posidònia o iniciar el procés d’ordenació d’usos en la Xarxa Natura 2000 marina.

Impuls als sectors primaris

El full de ruta de la Conselleria també tracta d’assentar les polítiques de suport a les persones llauradores, ramaderes i pescadors i pescadores per a pal·liar la situació que estan passant durant anys, i acompanyar-los en aquest camí cap a la sostenibilitat, la competitivitat i els preus justos. Es tracta, en paraules de la consellera Navarro, “d’assegurar la producció agrícola, ramadera i pesquera mitjançant el reforç perquè puguen viure de la seua professió en unes condicions dignes, i per això hem augmentat un 77 % el seu pressupost des del 2015”.

Entre d’altres, suposa inversions en infraestructures, millora d’estructures agràries, sanitat vegetal, investigació, modernització de regadius, també en eficiència energètica, etc.

Així mateix, la consellera Navarro també ha defensat l’impuls a la Llei de qualitat agroalimentària i la Llei d’estructures agràries, així com iniciatives que fomenten el relleu generacional per a propiciar la incorporació de joves a l’activitat agrària o el paper de la dona en el món rural; mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària; la creació de la fira TerraEco, o la preparació de la nova PAC.

Aprofitant la campanya de promoció de la taronja valenciana, Navarro també ha reivindicat la reciprocitat amb països tercers perquè no es puguen importar productes que utilitzen substàncies prohibides a la Unió Europea.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats