Presidència

L’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències explica a professorat de la Marina Alta el projecte Posidònia a través de la seua fundació

24/11/2022
L’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències explica a professorat de la Marina Alta el projecte Posidònia a través de la seua fundació
  • El curs s’ha impartit al professorat de Dénia, Teulada Moraira, el Poble Nou de Benitatxell i Calp amb l’objectiu de capacitar-los en matèria de biodiversitat marina

Prop de 80 docents i representants escolars de 16 centres escolars de Dénia, Teulada Moraira, el Poble Nou de Benitatxell i Calp han finalitzat aquesta setmana les jornades formatives sobre biodiversitat marina organitzades per l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències a través de la seua fundació en el marc del projecte Posidònia.

Aquest curs compta amb el suport dels ajuntaments de la Marina Alta, està homologat pel Cefire i va destinat al professorat d’Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i cicles formatius.

Les sessions s’han desenvolupat als municipis de Dénia i Teulada, on professionals del projecte Posidònia han intervingut com a docents amb l’explicació de diversos continguts en matèria de biodiversitat marina i amb un taller pràctic de haikus mariners, impartit per l’escriptora Ana Añón.

Posteriorment, s’ha realitzat una excursió interpretativa per la zona per a conéixer el que s’ha aprés durant el curs i intercanviar impressions del professorat amb l’equip de la Fundació Oceanogràfic.

L’objectiu de la formació ha sigut el de presentar el projecte de protecció dels fons marins; capacitar els docents en matèria de biodiversitat marina; oferir eines didàctiques per a treballar amb l’alumnat dels centres escolars de la Marina Alta; abordar la biologia marina des d’una perspectiva creativa i transversal, i crear un fòrum de trobada d’experiències.

Unes sessions essencials que serviran d’antena cap a l’alumnat amb la finalitat d’ensenyar a protegir les praderies de posidònia, un dels ecosistemes més productius i amenaçats del planeta.

Fases del projecte Posidònia

El curs de formació al professorat forma part de la fase interpretativa del projecte Posidònia, que compta amb el finançament del fons Mediterranean Fund de Banca March i va començar aquest estiu passat amb la primera fase tecnicocientífica, que consisteix en l’estudi cartogràfic dels espais marins de la Marina Alta, considerats tots llocs d’interés comunitari (LIC), dins de la Xarxa Natura 2000, i zones amb molta activitat nàutica i recreativa de la Comunitat Valenciana.

La fase interpretativa del projecte va arrancar el mes d’agost passat amb l’aplicació mòbil gratuïta Projecte Posidònia, que inclou les dades del cartografiat per a informar els usuaris nàutics de la presència de praderies de posidònia al litoral, per a ajudar-los a fondejar de manera responsable i previndre danys sobre aquesta planta marina.

Projectes educatius d’investigació

L’acció amb escolars dels municipis alacantins també s’inclou en la fase interpretativa del projecte i té com a objectiu difondre les bones pràctiques ambientals en la mar per a aconseguir canviar conductes que n’ajuden a la protecció.

Per a fer-ho, els i les alumnes treballaran diversos projectes d’investigació adaptats al seu nivell educatiu durant aquest curs escolar 2022-23 i els presentaran en el II Congrés Escolar de Biodiversitat Marina que té lloc el pròxim mes de maig en diverses seus de la Marina Alta, així com al mateix auditori Mar Rojo de l’Oceanogràfic.

A més, entre les activitats educatives, es posarà en marxa el projecte Missatge en una botella, que consisteix en el lliurament d’un cofre que anirà passant de centre a centre perquè l’alumnat compartisca les seues experiències en un quadern de bitàcola i òmpliga una gran botella amb les seues bones pràctiques i els compromisos ambientals.

Al març s’iniciarà el concurs de dibuix Posidoniarte amb els escolars, els treballs seleccionats dels quals es col·locaran en el mobiliari urbà de cada municipi participant, per a ajudar a conscienciar la població local i els turistes sobre aquesta planta marina endèmica del Mediterrani.

Amb aquest desenvolupament es pretén contribuir a difondre el coneixement sobre la biodiversitat marina, fer-lo valdre i seleccionar eines que fomenten la sensibilització ambiental i l’aproximació a les vocacions i el coneixement científic.

Galeria d'imatges