President
#DiàlegsAlPalau

Ximo Puig defensa la via del diàleg de Willy Brandt per a treballar per la convivència i l’enfortiment de la democràcia

28/11/2022
Ximo Puig defensa la via del diàleg de Willy Brandt per a treballar per la convivència i l’enfortiment de la democràcia
  • El president ha participat en una nova edició de Diàlegs al Palau, on ha conversat amb el director adjunt de la Fundació Willy Brandt, Bernd Rother
  • Reivindica la vigència dels valors que van inspirar l’acció política de l’excanceller, del qual recorda que ja en els anys huitanta defensava la importància de la sostenibilitat mediambiental
València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat que la “gran lliçó” d’una figura clau per a la història de la socialdemocràcia com Willy Brandt va ser apostar sempre per la “via del diàleg” per a aconseguir afermar la convivència, “fins i tot sabent que podia no tindre resultats a curt termini”, i assolir així l’enfortiment de la democràcia des d’una “societat de respecte”.

“Aquesta és la diferència entre el gestor i l’estadista: cal lluitar en molts casos contra corrent”, ha assenyalat el president, durant la seua participació en una nova edició de Diàlegs al Palau, on ha conversat amb el director adjunt de la Fundació Willy Brandt i biògraf del que fora canceller federal, Bernd Rother.

El president s’ha referit en l’acte a la vigència del llegat polític de Willy Brandt, del qual ha recordat que ja en els anys huitanta defensava que “el futur implicava l’ocupació, la justícia social i la sostenibilitat mediambiental”, uns postulats que, com ha indicat, poden ser plenament assumits en l’agenda actual de prioritats polítiques.

Puig ha defensat que “el reformisme socialdemòcrata és el que ha fet avançar la societat” i conquistar grans drets com la universalització de la sanitat, el sistema de pensions o la gratuïtat de l’educació, amb la qual cosa ha demostrat, tant històricament com en l’actualitat, “que és l’espai polític més confortable per a la majoria social”.

El president ha reivindicat també, com a herència de Willy Brandt, la seua “lluita contra la resignació”, i ha assenyalat, en aquest sentit, que “la socialdemocràcia ha de reencarnar una nova esperança”.

A més, ha demanat que Europa “no torne a caure en els errors de la primera dècada del segle XXI”, perquè sense una resposta conjunta potent no serà possible reforçar l’estat de benestar.

Justícia social

Per la seua banda, Bernd Rother ha subratllat que “la socialdemocràcia ha de recuperar el seu paper de primera defensora de la llibertat, la solidaritat i la justícia social”, i ha recalcat que, tal com va propugnar Willy Brandt, la lluita per la llibertat i per la democràcia no es pot separar de les polítiques socials.

A més, ha manifestat que els partits conservadors tradicionals tenen una responsabilitat clara a l’hora de blindar la democràcia davant de l’avanç de la ultradreta, perquè cada suport donat “suposa legitimar-la com a participant normal en el joc polític”.

Galeria d'imatges