Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Participació Ciutadana

Els projectes 'Envelliment actiu' i 'Escola de ciutadania' resulten guanyadors de la segona edició dels Premis Participa-Acció

29/11/2022
Els projectes 'Envelliment actiu' i 'Escola de ciutadania' resulten guanyadors de la segona edició dels Premis Participa-Acció
  • La Generalitat concedeix els Premis Participa-Acció a sis projectes de participació ciutadana i educació en la participació
  • Els guardons consisteixen en un diploma acreditatiu i una dotació econòmica d’entre 1.000 i 4.000 euros
València.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha publicat la concessió de premis de la segona edició dels Premis Participa-Acció 2022 que ha destacat sis projectes en matèria de participació ciutadana i foment de l’associacionisme.

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat la resolució per la qual es concedeixen aquests guardons que premien tres iniciatives en la modalitat de participació ciutadana i altres propostes en la categoria d’educació per a la participació, desenvolupades per entitats locals, entitats ciutadanes i ciutadania per aportar valor i innovació en aquestes àrees. Els premis consisteixen en un diploma acreditatiu i una dotació econòmica d’entre 1.000 i 4.000 euros.

Projectes premiats

En matèria de participació ciutadana els guardonats han sigut l’associació de Convivència Parc Lidón pel projecte Jo a ma casa, que ha aconseguit el primer premi, dotat amb 4.000 euros; l’associació Interpreta Natura amb el segon premi, per la proposta Escuela rural activa: revive lo rural, proveït amb 2.500 euros: mentrestant, Psicòlegs sense Fronteres ha aconseguit el tercer premi per A pie de barrio, programa intercultural per a la participació comunitària, amb una quantia de 1.000 euros.

L'Associació de Convivència Parc Lidón és una associació de persones majors d'àmbit privat no lucratiu a Castelló que sorgeix amb la finalitat d'implantar un model innovador d'envelliment a casa autogestionat com a alternativa a les residències de persones majors.

El projecte guanyador Jo a ma casa és una iniciativa en què participen els usuaris mateixos de l'associació a través d'aquest programa que pretén millorar la vida de present i futur de les persones majors, mobilitzar els recursos ja existents per a afavorir la sociabilitat i crear sinergies que faciliten l'envelliment actiu de les persones més vulnerables per a millorar el seu benestar i qualitat de vida en la llar.

La proposta de l'associació sense ànim de lucre Interpreta Natura dedicada a la conservació del patrimoni natural, material i cultural dels municipis rurals a través de la participació busca oferir una educació experimental i en contacte amb la naturalesa per a escoltar les veus de les persones que habiten els pobles i les seues realitats, a més d'atraure noves famílies a les zones rurals i fer front al repte demogràfic.

Treballen en el territori valencià a través del projecte Escoles rurals actives (ERA) en què es busca la participació familiar i veïnal en la proposta d'activitats que vinculen l'alumnat amb el territori i la comunitat. ERA ja es troba present en set aularis de l'Alt Palància (Azuébar, Chóvar, Sot de Ferrer, Almedíjar, Navajas, Castellnovo i Vall de Almonacid) en els quals més de 170 alumnes i professorat han gaudit de les seues activitats.

A pie de barrio de Psicòlegs sense Fronteres, organització no lucrativa d'acció humanitària que aporta assistència psicològica a persones que pertanyen a poblacions o grups marginats socialment, econòmicament o culturalment, ha aconseguit el tercer lloc dels Premis Participa-Acció. La seua proposta consisteix en una intervenció comunitària intercultural emmarcada en el barri de la Fontsana que fa 8 anys que està en marxa.

El projecte pretén crear espais en què persones procedents d'àmbits culturals diferents puguen trobar-se, reconéixer-se i intercanviar impressions, de manera que es fomente el contacte directe amb la diversitat i una resposta directa a les necessitats trobades després dels processos diagnòstics participatius.

Quant a la modalitat de projectes d'educació en la participació han resultat premiats l'associació Jovesólides per la proposta Escuela de ciudadanía para la inclusión de las personas migrantes en la Comunitat Valenciana, que ha aconseguit el primer premi, que és de 4.000 euros; el segon premi ha sigut per a l'associació Quera per la iniciativa Participa a l’escola, dotat amb 2.500 euros; mentre que el tercer lloc l'ocupa la mancomunitat La Vega, que rebrà 1.000 euros per al projecte Consejos de infancia y adolescencia, una experiencia de participación infantil y adolescente desde una mancomunidad.

Escola de ciutadania de l'associació Jovesólides, amb seu al barri de la Coma a Paterna, s'ha alçat amb el primer premi d'aquesta categoria. El projecte es desenvolupa en diferents espais de la ciutat de València, principalment en la Universitat Politècnica, per a donar resposta a les necessitats detectades en matèria de participació ciutadana i foment de l'activisme, afavorir la inclusió de persones migrants de la Comunitat Valenciana i la seua participació activa en la societat, a través d'eines de capacitació, empoderament personal i gestió positiva de la interculturalitat.

El segon premi ha sigut per a l'associació Quera per la iniciativa Participa a l’escola, un projecte que se centra a sensibilitzar l'alumnat sobre el dret que tenen a participar en el seu centre educatiu, així com les estratègies i recursos per a dur-lo a terme.

S'utilitza metodologia transversal a través del joc i compta amb l'ajuda d'un professorat implicat que rep una formació teoricopràctica prèvia en matèria de participació infantil, inclusió i convivència a l'escola impartida per un expert tècnic. Es desenvolupa en tres col·legis de la Comunitat Valenciana: Catarroja, Mislata i Onda.

La proposta Consejos de infancia y adolescencia, una experiencia de participación infantil y adolescente desde una mancomunidad de la mancomunitat La Vega ha aconseguit el tercer premi per aquesta iniciativa que pretén fomentar la participació infantil i adolescent en el desenvolupament de les polítiques d'infància i adolescència adequades a cada realitat municipal.

Per a fer-ho, s'han posat en marxa a escala local, quatre consells locals d'infància i adolescència a Algorfa, Jacarilla, Redován i San Miguel de Salinas, la qual cosa permet disposar d'òrgans de participació municipals amb autonomia per a tractar les qüestions que afecten la infància des de cada realitat municipal i traslladar totes aquestes aportacions en el Consell Mancomunat per a la seua consulta i resolució compartida.

Més informació, ací.

Galeria d'imatges