Educació, Cultura i Esport

Elda acollirà el segon concert monogràfic de ‘Música a la llum’, amb peces de Miguel Asensi

29/11/2022
Elda acollirà el segon concert monogràfic de ‘Música a la llum’, amb peces de Miguel Asensi
  • La Jove Banda Simfònica de l’FSMCV oferirà el concert el 6 de desembre en el Teatre Castelar d’Elda
  • El projecte de recuperació patrimonial de ‘Música a la llum’ forma part del programa ‘CaixaBank escolta València’, impulsat per CaixaBank, l’Institut Valencià de Cultura i l’FSMCV

      

La Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, sota la direcció de Lidón Valer, oferirà el segon concert monogràfic de ‘Música a la llum’ el 6 de desembre a les 18.00 hores, al Teatre Castelar d’Elda, compost íntegrament per peces recuperades del compositor de Llíria Miguel Asensi. El concert compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Elda i de l’Associació Musicocultural Eldera Santa Cecília, i s’emmarca en els actes de commemoració del segon centenari de la societat musical.

El programa del concert consta de dues parts, la primera de les quals està integrada per quatre obres: ‘Vespres de festa’ (1945), ‘Cançons per al poble’ (1911), ‘Bruixes en l’horta’ (1927) i ‘Fox...terrier (A la vora del riu mare)’ (1919). En la segona part del concert trobem les peces ‘La dansa de Xàtiva’ (1940), ‘Marxa fúnebre núm. 2’ (1906), ‘Suite levantina’ (1921), ‘El toc del caragol’ (1938) i ‘Malva-rosa (marxa valenciana)’ (1920). 

Les obres que s’interpretaran en el concert procedeixen dels arxius de la Unió Musical de Llíria, Banda Primitiva de Llíria, Corporació Musical Primitiva d’Alcoi, Banda Municipal de València, Biblioteca Musical de Compositors Valencians de l’Ajuntament de València i de la col·lecció de partitures ‘Retrobem la nostra música’ de la Diputació de València.

Com a part del programa pedagògic i artístic habitual de la Jove Banda Simfònica de l’FSMCV, aquest concert està precedit d’una trobada formativa amb un pla de treball que començarà aquest dissabte dia 3 fins al concert de dimarts dia 6 de desembre. Enguany, a més, s’ha portat a terme l’enregistrament del que serà el 6é disc de la col·lecció ‘Música a la llum’, interpretat per la Jove Banda Simfònica sota la batuta de la directora Lidón Valer i editat com a resultat discogràfic d’aquest projecte.

El programa ‘Música a la llum’, impulsat per CaixaBank i organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, sorgeix com a part del projecte ‘CaixaBank escolta València’ per a col·laborar amb les societats musicals a la conservació, posada en valor i difusió de l’esplèndid patrimoni cultural custodiat en els seus arxius. 

Miguel Asensi

L’any passat el primer concert monogràfic de ‘Música a la llum’ va presentar algunes de les obres per a banda menys conegudes de Salvador Giner i aquesta vegada li arriba el torn a un dels seus deixebles predilectes, un compositor hui no tan famós, però que va conéixer una extraordinària popularitat en la seua època: Miguel Asensi (1879-1945). Nascut a Llíria, el mestre Asensi es va dedicar amb interés especial a dos gèneres que també havia cultivat Giner: la música religiosa i la sarsuela i revista de temàtica valenciana. La decadència dels dos gèneres explica, en part, l’oblit al qual ha caigut la seua obra, malgrat la notable qualitat d’aquesta.

Miguel Asensi fou, així mateix, un creador molt lligat al món de les bandes de música. Membre primer de la Primitiva de Llíria, on va aprendre música amb el seu oncle Francisco Asensi, va intervindre després en la creació de la Unió Musical, a la qual es va vincular estretament. Encara que al llarg de la seua carrera es va dedicar sobretot a l’ensenyament, com a professor particular i en l’Institut Musical Giner, en l’última etapa de la vida va intensificar la relació amb les bandes i va ser director de l’Artística Manisense, de Manises, i de la banda d’Ontinyent, que després va ser la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent. En totes aquestes va deixar música original i arranjaments amb la generositat que el caracteritzava.

La Jove Banda Simfònica de l’FSMCV

La Jove Banda Simfònica de l’FSMCV és una mostra del fenomen social, educatiu i cultural únic en el món que representen aquestes associacions. Fundada l’any 2001, és una unitat artística d’alt rendiment integrada per una selecció de 80 músics de 18 a 28 anys, provinents de totes les comarques d’Alacant, Castelló i València. Renovat anualment, el càrrec de directora de la Jove Banda Simfònica l’ocupa durant l’any 2022 la directora Lidón Valer. 

Des que es va crear, ha estat dirigida per prestigiosos directors i ha editat 12 discos. La Jove Banda Simfònica ha participat en el prestigiós certamen internacional World Music Contest (WMC) de Kerkrade (Holanda), convidada per l’organització, així com en el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, convidada en diverses ocasions. Així mateix, ha oferit concerts en l’àmbit internacional a països com Alemanya, Bèlgica o França.

Galeria d'imatges