Educació, Cultura i Esport
Arts escèniques

Puccini torna a Les Arts amb ‘La Bohème’

30/11/2022
Puccini torna a Les Arts amb ‘La Bohème’
  • James Gaffigan assumeix la direcció musical amb Saimir Pirgu, Federica Lombardi, Mattia Olivieri i la valenciana Marina Monzó en els papers protagonistes
  • Les Arts presenta el clàssic de Puccini en la producció impressionista i audiovisual que Davide Livermore va estrenar en 2012 

El repertori de Puccini torna aquest desembre a Les Arts amb ‘La Bohème’. James Gaffigan pujarà al pòdium i dirigirà l’Orquestra de la Comunitat Valenciana en una òpera amb un repartiment estel·lar, conformat per Saimir Pirgu, Federica Lombardi, Mattia Olivieri i Marina Monzó. Les Arts recupera la celebrada visió de Davide Livermore de ‘La Bohème’, el clàssic que ja es va representar en el coliseu valencià en els anys 2012 i 2015.

Aquesta ‘Bohème’ ha sigut presentada hui en roda de premsa davant dels mitjans de comunicació amb l’assistència del director musical de Les Arts, James Gaffigan; el director d’escena de la reposició, Emilio López; el tenor Saimir Pirgu (Rodolfo), i la soprano Federica Lombardi (Mimì), així com el director artístic del Palau de les Arts, Jesús Iglesias Noriega.  

James Gaffigan tornarà a posar-se al capdavant de l’OCV amb ‘La Bohème’, partitura que ja ha dirigit anteriorment en grans teatres com l’Òpera de Viena o la Metropolitan Opera de Nova York, a la seua ciutat natal, on tornarà a dirigir-la aquest pròxim 2023.

El director estatunidenc considera que l’obra de Puccini “és realment una de les millors peces mai escrites” i que no sols és “perfecta per a qualsevol professional que es considere un músic seriós”, per la complexitat de la partitura, sinó que també ho és per al públic que mai ha assistit a una òpera, pel joc entre l’actuació i la música. 

Les Arts s’enorgulleix de la gran qualitat del repartiment de cantants d’aquesta producció. El tenor Saimir Pirgu, que cantarà el paper protagonista de Rodolfo, té una de les carreres líriques més consolidades del moment i ha cantat en els coliseus més prestigiosos com La Scala de Milà, l’Opéra National de París, la Royal Opera House de Londres o el Metropolitan de Nova York.

L’albanés no és un desconegut entre el públic del teatre valencià, que recordarà el tenor per haver participat prèviament en ‘Don Giovanni’, on va donar vida a Don Ottavio, i també en ‘La traviata’, quan va encarnar a Alfredo. 

Per a la seua contrapart femenina, Les Arts compta amb la soprano Federica Lombardi, que donarà vida a la costurera Mimì per primera vegada sobre l’escenari, ja que ja la va interpretar en el ‘film-òpera’ de Mario Martone en 2022. La italiana, amb una carrera en ple ascens, tampoc és la primera vegada que participa en una producció de ‘La Bohème’, ja que anteriorment va cantar el rol de Musetta en La Scala en 2017. 

Lombardi va estar més recentment en Les Arts en la inauguració de la temporada 2020-2021 amb l’òpera ‘Così fan tutte’ de Mozart, en la qual va interpretar una “bella” Fiordiligi, segons va reconéixer la crítica.

A aquests se suma Mattia Olivieri, un dels barítons més destacats del circuit italià d’òpera i un habitual de la Scala. Olivieri va ser alumne del Centre de Perfeccionament de les Arts, entre 2012 i 2014, on va debutar el rol de Schaunard en aquesta mateixa producció, sota la direcció del mestre Riccardo Chailly, en la qual ara assumeix el paper de Marcello.

La jove soprano valenciana Marina Monzó, que va cantar en Les Arts el paper de Marola en la sarsuela ‘La tabernera del puerto’ i Despina en ‘Così fan tutte’    —en la mateixa producció en què va participar Federica Lombardi—, debuta el paper de Musetta en la que és la seua primera òpera de Puccini.

Altres membres del repartiment són: Manuel Fuentes, el baix natural de Crevillent, que serà Colline; Damián del Castillo, en el rol de Schaunard, i Jorge Rodríguez-Norton, que interpretarà tant a Alcindoro com a Benoît.

Davide Livermore és l’encarregat tant de la direcció d’escena com de l’escenografia i la il·luminació d’aquesta producció de Les Arts. El turinés defineix ‘La Bohème’ com “una obra mestra, una protopel·lícula impossible de deslligar de la seua època i de la seua partitura”, per la qual cosa la seua visió de l’òpera es manté extremadament fidel al llibret original.

No obstant això, inspirat pel film ‘Sueños’ d’Akira Kurosawa, Livermore actualitza i modernitza la ‘mise en scène’ amb la incorporació de les retroprojeccions de Gep Cucco, que submergeixen la trama dins dels quadres dels pintors impressionistes més rellevants de l’època, com poden ser Renoir, Manet o Van Gogh.

El clàssic puccinià

‘La Bohème’ és una de les obres més reconegudes del repertori operístic italià, que va ser composta per Giacomo Puccini entre 1893 i 1895. Compta amb el llibret de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica, basat, al seu torn, en la novel·la de Henri Murger ‘Scènes de la vie de bohème’, i va ser estrenada l’1 de febrer de 1896 en el Teatro Regio de Torí.

En aquesta òpera de quatre actes es conta la història d’una costurera, Mimì, i els seus amics de l’escena artística romàntica, que intenten viure —o més aviat, sobreviure— al barri llatí del París de mitjan segle XIX. 

Sessions i entrades

El públic valencià podrà gaudir de fins a set representacions del clàssic de Puccini, que tindran lloc els dies 9, 11, 15, 19, 21 i 23 de desembre a la Sala Principal de Les Arts.

Com ja és habitual des de fa tres temporades, abans de l’estrena, els joves menors de 28 anys podran gaudir d’un passe exclusiu de ‘La Bohème’ el pròxim 7 de desembre a les 19.00 hores, amb entrades a tan sols 10 euros.

Les Arts informa que el mateix dia de les representacions es posarà a la venda en taquilles el 5 % disponible del total d’entrades.

Galeria d'imatges