Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ple del Consell

Aitana Mas: “El Consell estarà sempre al costat dels agricultors i agricultores perquè puguen rebre l’aigua del Tajo-Segura que necessiten”

02/12/2022
Aitana Mas: “El Consell estarà sempre al costat dels agricultors i agricultores perquè puguen rebre l’aigua del Tajo-Segura que necessiten”
  • El Ple reivindica el transvasament de 7 hectòmetres cúbics mínim fins a 2026 i el compliment de les inversions per 1.000 milions d'euros per a depuració
  • Els consells d'infància, Ricardo Ten, Noah Higón, Paco Moya i Marta Senent rebran les distincions per la defensa dels drets i les llibertats constitucionals 2022

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha afirmat que el Govern Valencià “hi anirà i estarà sempre al costat dels agricultors i agricultores de la Comunitat Valenciana perquè puguen rebre l’aigua del transvasament Tajo-Segura, que necessiten” per a la supervivència dels seus cultius.

Aitana Mas ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa posterior a la reunió del Ple del Consell, celebrat a Alacant, on s’ha aprovat una declaració institucional en defensa de la sostenibilitat d’aquest transvasament.

“La nostra postura és clara i ferma. Volem garantir els drets dels nostres agricultors i agricultores al fet que disposen de l’aigua necessària per als seus cultius i, al mateix temps, volem treballar en la nostra sobirania hídrica”, ha assegurat la vicepresidenta.

En aquest sentit, Mas ha recalcat que per al Consell “és molt important que els acords assolits dimarts passat en la reunió del Consell Nacional de l’Aigua”, en relació amb el transvasament Tajo-Segura, “es complisquen i no es posen en dubte ara mateix”.

Així mateix, ha insistit en la postura “ferma i clara del Consell” perquè “es mantinga aquest acord de 7 hectòmetres cúbics com a mínim des d’ara fins a 2026”, tal com es va acordar dimarts, “una batalla que hem lliurat des de fa molts anys en el si de la Generalitat, intentant mediar i acostar a Madrid la veu dels nostres agricultors i agricultores”.

D’altra banda, ha assenyalat també la necessitat que “es continuen fent les inversions necessàries, sobretot el tram del transvasament al seu pas per la Comunitat de Madrid, per a tindre una aigua molt més neta que la que tenim ara, ja que s’estan abocant aigües brutes al Tajo, la qual cosa suposa un empitjorament de la qualitat de l’aigua que els agricultors i les agricultores reben a les nostres comarques, cosa que suposa, a més, una reducció del cabal”.

Per això, hi ha afegit, “volem que el Ministeri mantinga les inversions previstes per uns 1.000 milions d’euros per a la depuració de les aigües, especialment al seu pas per la Comunitat de Madrid, per a dignificar la qualitat de l’aigua i garantir el cabal mínim de recepció a la Comunitat Valenciana”.

Distincions per la defensa dels drets i les llibertats constitucionals

D’altra banda, el Ple del Consell ha acordat també les distincions amb les quals la Generalitat reconeix aquest 2022 la defensa dels drets i les llibertats constitucionals, que es lliuraran dimarts que ve, 6 de desembre.

Enguany els guardons seran per a Ricardo Ten, atleta paralímpic nascut a Benimàmet (València), abanderat d’Espanya als Jocs de Tòquio; la jove valenciana Noah Higón, referent de les persones joves amb diversitat funcional; l’actor amb síndrome de Down Paco Moya, i la doctora i emprenedora castellonenca, Marta Senent.

Finalment, a escala col·lectiva, es concedeix la Distinció per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals als consells d’infància i adolescència de la Comunitat Valenciana.

Aitana Mas ha destacat la tasca d’aquests consells, que “ensenyen a xiquetes, xiquets i adolescents els valors democràtics de la participació, el diàleg o el consens, i fomenten el desenvolupament lliure de la personalitat”.

“Gràcies a aquests consells, es reforça una realitat: les persones menors d’edat són subjectes de dret i propietàries de les seues decisions, sense subordinacions ni tuteles”, ha apuntat, per la qual cosa representen “una escola de ciutadania lliure i democràtica que garanteix una democràcia forta de persones ciutadanes acostumades a la participació”.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la vicepresidenta y portaveu del Consell, Aitana Mas

Declaraciones de la vicepresidenta y portavoz del Consell, Aitana Mas