Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Punt de trobada familiar

Igualtat adjudica per 635.733 euros el punt de trobada familiar de València que prestarà el servei en una nova localització de la ciutat

05/12/2022
  • La Conselleria consolida el nou model de PTF que va impulsar la passada legislatura amb la posada en marxa d’11 instal·lacions noves
  • En aquests moments, són ja 28 poblacions de la Comunitat Valenciana les que compten amb aquest servei 

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha adjudicat la gestió del servei del punt de trobada familiar (PTF) en el partit judicial de València per un import de 635.733 euros per a enguany i l’any que ve, que prestarà el servei, a partir d’ara, en una nova localització de la ciutat.

Amb aquesta adjudicació, el PTF continuarà oferint el servei que ha estat oferint de manera ininterrompuda, però aquesta vegada des de la mateixa ciutat de València, ja que en quedar deserta en un primer concurs l’adjudicació del servei, aquest es va continuar prestant en un local annex al PTF de Paterna.

Des d’aquesta ubicació, i fins al 31 d’octubre d’enguany, s’han realitzat atencions a 512 persones, 198 de les quals a xiquetes, xiquets i adolescents, que corresponent en el 44 % dels casos a expedients de violència de gènere.

Nou model d’atenció

Des de la passada legislatura, la Conselleria ha anat consolidant un nou model de punts de trobada familiar amb 11 noves instal·lacions, que han ampliat a 28 el nombre de poblacions on es compta amb aquest servei que presta atenció especialitzada en situacions de conflictivitat familiar.

Dels 11 punts nous, se’n situen tres a les localitats alacantines d’Orihuela, la Vila Joiosa i Villena; set als municipis valencians de Buñol, Alzira, Alfafar, Llíria, Sueca, Torrent i Xàtiva, i un a la província de Castelló, que es troba a Vila-real.

El punt de trobada familiar és un servei específic que presta temporalment atenció professional especialitzada per a facilitar que xiquets, xiquetes i adolescents puguen mantindre relacions amb els seus familiars o persones pròximes durant els processos i les situacions de separació, divorci, protecció d’infància i adolescència o altres supòsits d’interrupció de la convivència familiar.

Aquesta política de proximitat, juntament amb l’existència d’equips interdisciplinaris, ha permés millorar la intervenció individualitzada, ajustant-la a les característiques i les necessitats de xiquetes, xiquets i adolescents i de les seues famílies, adults que necessiten aprendre a relacionar-se entre si i que han d’oferir als seus fills i filles relacions afectives saludables i igualitàries.

Cal destacar la posada en marxa d’aquests plans d’intervenció específics, sobretot per als casos de xiquets i xiquetes víctimes de violència de gènere, en compliment de les mesures acordades en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

La nova xarxa compta amb diverses tipologies d’intervenció, que permeten a cada moment adaptar la intensitat de l’actuació al que necessiten les persones usuàries, amb la introducció d’una nova modalitat, que és la d’acompanyament, que s’aplica en la fase final, prèvia a la fi de la intervenció, quan un membre de l’equip tècnic supervisarà les visites que es facen fora del punt de trobada.

L’objectiu d’aquest recurs ha de ser doble: d’una banda afavorir la relació dels xiquets, xiquetes i adolescents amb els seus progenitors i familiars; d’altra banda, orientar i donar suport a les famílies perquè puguen comptar amb l’autonomia necessària en l’exercici de les seues funcions sense haver de dependre d’aquest servei.

El nou model també permet a les famílies que el sol·liciten, prèvia valoració dels Serveis Socials municipals, ser derivades als punts de trobada sense necessitat que hi haja una resolució judicial que ho recomane, per a impedir que les situacions d’enfrontament es cronifiquen i acaben judicialitzant-se.