Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Pla Convivint

Igualtat inicia les obres del CEEM de Bétera, que dotarà la província de València del primer centre públic per a persones amb malaltia mental

11/12/2022
Igualtat inicia les obres del CEEM de Bétera, que dotarà la província de València del primer centre públic per a persones amb malaltia mental
  • La Conselleria destina més d'un milió d'euros a aquesta obra, que està previst que entre en funcionament abans de l'estiu de 2023
  • Serà gestionat per l'IVASS, igual que els centres que ja estan en marxa a Albocàsser i Alcoi, i donarà resposta a la demanda creixent d'aquests serveis

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha iniciat les obres de reforma i condicionament del CEEM de Bétera, situat a l’antic hospital psiquiàtric, amb el qual es dotarà la província de València del primer complex públic d’atenció social i sanitària hospitalària per a persones amb malalties mentals cròniques.

Aquesta actuació compta amb un pressupost de més d’un milió d’euros, amb un termini d’execució de sis mesos, per la qual cosa està previst que el centre puga entrar en funcionament abans de l’estiu de 2023.

Aquest centre prestarà un servei d’allotjament i rehabilitació de les persones amb malaltia mental crònica amb l’objectiu de millorar la seua autonomia personal i social, donant suport a la seua normalització i integració comunitària i impulsant així un model de recurs més humanitzat i centrat en l’atenció especialitzada que necessiten aquestes persones.

Per a dur-ho a terme, disposarà d’una capacitat de 40 places que seran ateses per una plantilla de 67 professionals, i serà gestionat per l’Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS), de manera que se sumarà als centres ja adscrits a la província de Castelló (Albocàsser) i Alacant (Alcoi) i donarà resposta a l’elevada demanda d’àmbit social de recursos per a atendre persones amb malaltia mental.

En concret, les obres consisteixen en la reforma interior de l’edifici per a dotar-lo de més funcionalitat. Per a fer-ho, es redistribuiran els espais interiors, ampliant les zones de serveis com la bugaderia i el magatzematge o els despatxos i els vestuaris per al personal.

A més, els nuclis residencials es doten d’habitacions més confortables i espais de convivència en cada una de les unitats de convivència, amb equipament suficient per a servir de zona de menjador i d’estar, entre altres millores, seguint el nou model d’atenció sociosanitària que impulsa la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que posa les persones en el centre.

Així mateix, es realitzaran diverses millores, com ara la renovació de la instal·lació elèctrica, la substitució del sistema de climatització, així com la instal·lació de ventilació mecànica en tot l’edifici, d’acord amb els aprenentatges adquirits durant la COVID-19.

CEEM a les tres províncies

L’execució de les obres s’inclou en els projectes del Pla Convivint d’infraestructures de serveis socials de la Generalitat, l’objectiu del qual és disposar d’una oferta de recursos públics a la Comunitat Valenciana concorde a les necessitats i al dèficit de places públiques en tots els sectors, que s’està arrossegant durant anys.

El juliol de 2018 l’IVASS ja va assumir la gestió del CEEM d’Albocàsser després de finalitzar el contracte existent amb l’empresa que el gestionava des de 2014, la qual cosa va suposar la millora dels serveis i les instal·lacions, el reforç de la qualitat assistencial i la participació activa de les persones usuàries.

Per la seua banda, el CEEM d’Alcoi va obrir les portes l’any passat i per a adequar-lo i equipar-lo (també inclòs en el Pla Convivint) la Conselleria va destinar 3,6 milions d’euros.

Galeria d'imatges