Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Héctor Illueca i l’alcalde de Xàbia aborden la cessió de solars municipals per a promoure 153 habitatges per a lloguer social al municipi

19/12/2022
El vicepresident segon destaca que la reactivació de la promoció d’habitatge públic és una de les polítiques fonamentals de la Generalitat
  • El vicepresident segon destaca que la reactivació de la promoció d'habitatge públic és una de les polítiques fonamentals de la Generalitat
  • L'Ajuntament ofereix cinc parcel·les per a construir en col·laboració publicoprivada i amb ajuda dels fons europeus

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i l’alcalde de Xàbia, José Chulvi, s’han reunit per a analitzar les parcel·les municipals que l’Ajuntament ha oferit per a la segona fase del concurs de dret de superfície per a construir i gestionar 153 habitatges per a lloguer social.

La Vicepresidència Segona té previst llançar la segona fase de l’actual concurs de solars, però amb sòls municipals per a construir habitatges en col·laboració publicoprivada i destinar-los a lloguer. Una actuació que també comptaria amb ajudes dels fons europeus Next Generation.

El vicepresident ha declarat que s’ha parlat sobre la proposta que preveu la promoció de 153 habitatges mitjançant un cost de 26,6 milions d’euros. “Una possible inversió de rellevància no només pel nombre d’habitatges en règim de lloguer social, sinó per trobar-se en una comarca fortament afectada pels efectes nocius del turisme massiu sobre l’habitatge”.

Héctor Illueca ha explicat que una de les polítiques fonamentals de la Generalitat és la reactivació de la promoció d’habitatge públic per a fer que l’escassetat de parc públic de la Generalitat revertisca respecte a la mitjana europea. Per aquest motiu, “la Vicepresidència Segona vehicularà, només en aquest exercici pressupostari, 31 milions d’euros dels fons europeus cap a aquesta finalitat estratègica, que, amb el desenvolupament necessari, ens permetrà condicionar a la baixa el preu del lloguer”.

Concretament, la proposta de l’Ajuntament inclou la cessió de cinc parcel·les en Muntanyar I, Pou de Moro i Pla I, en les quals s’alçarien edificis que anirien des dels 17 fins als 48 habitatges. Tots sumarien un total de 153 pisos. Illueca ha anunciat que el 40 % d’aquests habitatges es destinaran a joves.

L’alcalde de Xàbia ha afirmat que amb aquesta proposta “intentem pal·liar un dels problemes més importants que té el municipi, que és l’accés a l’habitatge per part de la gent jove i aquells amb menys recursos” en un municipi turístic que dispara els preus del lloguer.

Cal recordar que recentment es publicava l’expedient de transmissió onerosa mitjançant constitució de dret de superfície de 17 parcel·les propietat de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha) per a promoció, construcció i gestió de 1.090 habitatges de protecció pública energèticament eficients en lloguer social.

Aquestes construccions es desenvoluparan en règim de col·laboració publicoprivada i comptaran amb 54.105.000 euros dins del Programa d’ajudes a la construcció d’habitatges en lloguer social dels Next Generation.

D’altra banda, un altre dels temes tractats en la trobada ha sigut la pròxima reforma i rehabilitació de la casa dels Xolbi, actualment en desús. L’immoble requereix una intervenció urgent de consolidació estructural i donar-hi un ús cultural com a espai per a sala d’exposicions temporals i permanents, com ara Joaquim Sorolla i l’empremta de Xàbia.

En la reunió també ha participat el secretari autonòmic d’Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, i la regidora d’Urbanisme i Escena Urbana, Isabel Bolufer.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones del vicepresidente segundo y conseller de Vivienda y Arquitectura Bioclimática, Héctor Illueca