Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Arquitectura sostenible

La Generalitat impulsa una estratègia en matèria d'habitatge per a fer front al despoblament

26/12/2022
  • La iniciativa pretén contribuir a la fixació de població i atendre la creixent demanda d'habitatge
  • El procés s'iniciarà el gener de 2023 i facilitarà la participació de més d'un centenar de municipis 

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica impulsa una estratègia en polítiques d'habitatge per a fer front al despoblament. Amb aquesta iniciativa, la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció pretén abordar el repte demogràfic i reactivar el parc existent d'habitatge a partir del diagnòstic de la situació actual, a fi d'activar programes en matèria de rehabilitació i d'accés a l'habitatge.

L'objecte és facilitar la fixació de població, tant de l'existent com de les persones interessades a residir en aquests municipis. Entre les principals línies d'acció que es preveuen, cal destacar la caracterització dels municipis en l'àmbit de serveis disponibles i parc d'habitatge existent, així com el plantejament d'estratègies de mobilització d'habitatge.

Hui en dia, ja s'ha adjudicat el contracte administratiu de serveis mitjançant un procediment obert simplificat per a l'assistència tècnica especialitzada responsable de la redacció col·laborativa d'aquest instrument a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) configurada per Carpe Estudio, El Rotgle, Fent Estudi i Crearqció, que seran les quatre cooperatives responsables de coordinar el procés participatiu de diagnòstic i la redacció de l'estratègia i les primeres sessions de col·laboració s'iniciaran el mes de gener.

La directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, ha subratllat que l'estratègia serà fruit del diàleg i la participació i es dissenyarà de manera col·laborativa partint del diagnòstic en l'àmbit valencià.

“Reactivar el parc d'habitatge existent és fonamental des del compromís amb el desenvolupament sostenible, i es racionalitza l'ús de recursos existents, es fomenta la conservació del patrimoni edificat vernacle i s'evita el consum de territori”, ha explicat la directora general.

La iniciativa té la col·laboració d'altres direccions generals de la Generalitat Valenciana com són la d'Emergència Residencial, l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT) i també l'Institut Cartogràfic i l'Institut Valencià d'Estadística.