Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Memòria LGTBI

Igualtat licita la reforma de l’alqueria Casa Clemència de València per a albergar la seu de l’Armari de la Memòria

03/01/2023
  • L’Armari és un servei públic de la Generalitat per a recuperar la memòria del col·lectiu LGTBI
  • Igualtat destina 638.657 euros per a la reforma integral de l’edifici i per a adequar-lo als requisits del servei

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha licitat les obres de reforma de l’alqueria Casa Clemència de València per a rehabilitar-la i adequar-la com a seu de l’Armari de la Memòria del col·lectiu LGTBI.

L’Armari de la Memòria és un servei públic de la Generalitat posat en marxa des d’Igualtat per a dur a terme la recuperació, la conservació, la descripció, la digitalització i la difusió de fons documentals rellevants i construir una memòria de les dissidències sexogenèriques.

L’obertura d’aquest nou espai sociocultural per a la difusió de la memòria LGTBI fa necessària una reforma integral de l’edifici a fi de rehabilitar-lo i adequar-lo als requisits del servei, especialment per a condicionar l’espai reservat per a l’arxiu, que comptarà amb les condicions i les mesures de conservació pertinents per a garantir la perdurabilitat dels fons documentals recuperats i custodiats per l’Armari de la Memòria.

Per a fer-ho, el Consell ha licitat les obres de reforma de l’alqueria Casa Clemència per un import de 638.657 euros. Es tracta d’un edifici de dues plantes situat prop dels campus universitaris de la ciutat de València.

Una vegada s’hagen fet les obres, la planta baixa acollirà una biblioteca i una sala de consulta; un arxiu, on es custodiaran els fons documentals de caràcter únic, o més valuosos; un pati, i un espai per a oficines.

La primera planta albergarà una sala d’exposicions, on es desenvoluparan diversos projectes expositius temporals a fi de difondre la història de la comunitat LGTBI i donar visibilitat als fons documentals recuperats pel servei, i una altra sala multiús que podrà acollir, entre altres activitats, tallers, xarrades i projeccions audiovisuals.

Activitats realitzades

Fins a la disponibilitat de la seu definitiva, a més de l’activitat divulgativa en format presencial, des del servei s’està fent ja una tasca quotidiana de difusió de fons documentals, a través de les seues xarxes socials, i s’estan implementant noves funcionalitats i seccions en la pàgina web, que pretén esdevindre un repositori de referència per a la investigació en l’àmbit de la memòria de les dissidències sexuals i de gènere.

Des que es va posar en marxa, l’Armari ha recuperat i està realitzant publicacions, revistes o documentació interna de col·lectius i associacions; obres artístiques; fotografies; cartes privades; vestuari, o mobiliari de figures icòniques per a la comunitat LGTBI, que ajuden a recopilar la història dels espais de socialització, l’expressió artística en matèria de diversitat sexual i els referents culturals i socials propis de la comunitat.

A més, amb la finalitat de fomentar la investigació i la divulgació d’aquesta història diversa, està desenvolupant també altres línies de treball, com ara projectes expositius, editorials, formatius i divulgatius.

Des del servei s’han organitzat diverses activitats en aquest sentit en els últims mesos, com les jornades Memòries invertides. Cap a una història valenciana de la repressió i les dissidències sexogenèriques, organitzades amb la col·laboració de les cinc universitats públiques del 29 de setembre al 6 d’octubre de 2022.