Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Sanitat Vegetal

Agricultura presenta un pla de prevenció, defensa i lluita contra la malaltia de l’HLB

18/01/2023
Agricultura presenta un pla de prevenció, defensa i lluita contra la malaltia de l’HLB
  • El projecte ja permet disposar de kits de diagnòstic ràpids, introducció i cria d’un parasitoide i un estudi epidemiològic de la malaltia, que encara no s’ha detectat a Europa
  • L’IVIA també llançarà un programa de trenta contractes predoctorals per a la formació d’investigadors especialitzats en les realitats del sector agroalimentari valencià

L’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), entitat adscrita a la Conselleria d’Agricultura, ha intensificat una investigació que busca material vegetal tolerant a la infecció de Huanglongbing (HLB). Es tracta d’unes vies de prevenció, defensa i combat amb resultats tan importants com un kit de diagnòstic ràpid de la malaltia, la introducció i cria d'un parasitoide que s'ha mostrat extraordinàriament eficaç per a erradicar el vector Tryoza i un estudi epidemiològic complet de la malaltia.

A més, els treballs s’han intensificat en els darrers anys amb el finançament per part de  la Conselleria d'un ambiciós projecte d'investigació a la recerca de material vegetal tolerant a la infecció i l'ús de substàncies volàtils naturals per a l'amplificació de defensa de les plantes.

Aquest matí, la consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, ha participat en una jornada celebrada a les instal·lacions de l’IVIA a Montcada, on s’ha transmès al Consell Rector de la mateixa entitat els últims avanços en les investigacions.

Navarro ha insistit en "els resultats de gran interès gràcies a la ciència agrària que desenvolupa l’IVIA, i tenim en projecte per a replicar la jornada a Brussel·les amb el suport de la Fundació Comunitat Valenciana - Regió Europea, per la importància de difondre a Europa el perill que presenta aquesta malaltia i per fer palès el lideratge valencià en el seu control".

Tot i això, la malaltia de l’HLB, detectada a la Xina per primera vegada, està provocant danys importants als cultius de cítrics en altres parts del món, però no ha sigut localitzada a Europa.

No obstant, la consellera insisteix en "la gran tasca que fem des de l’IVIA per a la vigilància, prevenció i gestió contra les plagues i malalties que puguen afectar en el futur al cultiu valencià, motiu pel qual per al 2023 hem incrementat la inversió en el mateix que ja supera els 20 milions d’euros".

La consellera ha aprofitat el Consell Rector de l’IVIA per informar d’aquests resultats i ha posat en valor la necessitat d’integrar el coneixement generat pels investigadors i investigadors i la transformació tecnològica en l’activitat del sector, sent part fonamental "per a facilitar el desenvolupament del sector i defensar-lo d’amenaces externes, així com per projectar l’agroalimentació, la protecció vegetal, la sostenibilitat i les noves tecnologies aplicades al camp".

Programa de contractes predoctorals ‘Marisa Badenes’

Una de les funcions de l'IVIA recollides en la Llei de Creació de l'institut és la formació de nou personal investigador especialitzat en la realitat i necessitats del sector agroalimentari valencià.

Aquesta formació és un treball que necessita d'un llarg recorregut, motiu pel qual un dels desafiaments marcats pel nou equip directiu va ser començar un ambiciós programa de preparació del nou personal investigador especialitzat que farà costat al sector en les pròximes dècades.

Per això, i fent ús de cofinançament per part del Fons Social Europeu en el seu programa operatiu 2021-2027, en el qual s'han programat 4.000.000 euros per a l'institut, es llançarà en breu un programa de trenta contractes predoctorals de quatre anys de duració. El programa s’anomenarà Marisa Badenes en honor a l'extraordinària investigadora de l'IVIA, la qual va faltar fa uns mesos.

Les temàtiques a desenvolupar en cadascun dels contractes, dirigits pels principals investigadors de l'institut, es caracteritzaran per la seua extrema aplicabilitat i el seu decidit enfocament en les principals àrees de necessitat o interès per al nostre sector agroalimentari per tal de donar compliment a l’objectiu del programa.

Galeria d'imatges