Hisenda i Model Econòmic
Digitalització

La Generalitat renova les infraestructures de comunicacions dels centres docents per a impulsar la transformació digital en Educació

23/01/2023
La Generalitat renova les infraestructures de comunicacions dels centres docents per a impulsar la transformació digital en Educació
  • La Direcció General de TIC dotarà de xarxes wifi tots els centres educatius amb ensenyaments obligatoris de la Comunitat
  • En 2023, Hisenda invertirà 3 milions d’euros en la millora de la velocitat de la xarxa de dades de 100 centres educatius

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha destacat que la renovació implica “la generalització de la connectivitat wifi a tots els centres amb ensenyaments obligatoris i altres centres especialitzats, i l’adequació de la infraestructura de xarxa de tots els centres de la Comunitat per a la millora de la velocitat interna”.

Pel que fa a la instal·lació de xarxes wifi, Arcadi España ha explicat que aquesta iniciativa “complementa les instal·lacions que s’han dut a terme en el marc del conveni amb l’Estat, a través de Red.es, per al projecte Escoles Connectades, i permetrà oferir connexió sense fil en tots els centres educatius de la Comunitat amb ensenyaments obligatoris, gestionats amb fons de la Generalitat”.

Escoles Connectades ha permés donar cobertura a 971 centres i 1.119 seus, mentre que la Generalitat es va comprometre a abordar la cobertura als centres que van quedar exclosos del conveni, a més d’altres seus en les quals s’imparteixen un altre tipus d’ensenyaments. L’objectiu és permetre el desenvolupament de competències digitals i facilitar la gestió acadèmica i administrativa dels centres, mitjançant un augment de la velocitat de connexió a 1 gigabit.

El conseller ha subratllat que “el projecte per a la instal·lació de wifi en 612 centres docents suposarà una inversió de 21,5 milions d’euros, que tindrà un enorme impacte en el Sistema Educatiu i amb el qual esperem dotar de connexió sense fil un ampli espectre de centres, com ara instituts, escoles d’idiomes, conservatoris i altres centres especialitzats d’ensenyament, abans de la tardor de 2024”.

Arcadi España ha recordat que “l’alumnat i el professorat necessiten fer ús de noves eines i tecnologies a l’aula per al desenvolupament correcte de les seues capacitats digitals. Per a fer-ho, és imprescindible que puguen accedir als recursos educatius digitals des de qualsevol lloc del centre i que els espais docents estiguen connectats amb la tecnologia més adequada, com el wifi, per a promoure l’ús de dispositius mòbils que permeten el desenvolupament d’aquestes noves competències”.

El projecte serà susceptible de finançament per part de la Unió Europea, a través del Pla de recuperació, transformació i resiliència, i l’objecte del contracte serà el subministrament de l’equipament i les llicències necessàries, la seua instal·lació, configuració i posada en marxa, així com la formació i el suport als centres.

En l’abast del projecte estan incloses 614 seus corresponents a 612 centres: 359 centres d’Educació Secundària ( instituts i seccions), 65 centres afectats per grans reformes en el marc del projecte Edificant (centres d’Educació Infantil i Primària, col·legis rurals agrupats i centres d’Educació Especial), 159 centres d’ensenyaments no obligatoris (centres de formació de persones adultes, escoles infantils, escoles oficials d’idiomes, centres integrats de Formació Professional, conservatoris de música, centres d’ensenyaments artístics i d’educació a distància) i 29 centres especialitzats.

Millora de la velocitat de la xarxa

La Conselleria d’Hisenda invertirà 4 milions d’euros entre 2022 i 2023 en la millora de la velocitat interna de la xarxa de dades dels centres educatius valencians, mitjançant l’adequació de la infraestructura. Així mateix, la iniciativa és susceptible de ser cofinançada per la Unió Europea, a través del Pla de recuperació, transformació i resiliència.

L’adequació de la infraestructura de xarxa consistirà a instal·lar el cablejat estructurat dels centres i els elements que s’hi associen (accessoris elèctrics) segons les especificacions requerides, amb l’objectiu que els centres disposen d’unes infraestructures de xarxa adequades i actualitzades perquè es puguen desenvolupar totes les tasques educatives i administratives que els centres desenvolupen secundant-se en aquestes infraestructures.

El director general de TIC, José Manuel García Duarte, ha indicat que “gran part del bon desenvolupament de les tasques educatives i administratives d’un centre docent resideix en el fet que aquest tinga una bona connexió de xarxa, tant interna com externa a Internet, per al seu ús per part del personal del centre i l’alumnat a les aules”.

“Per això —ha continuat García Duarte— en 2022 es van cablejar 45 centres educatius, amb una inversió d’1 milió d’euros. A més, estem tramitant altres contractes per a la instal·lació de cablejat en 100 centres més en 2023, per un valor d’uns 3 milions d’euros, i continuarem preparant actuacions fins a deixar el cablejat en òptimes condicions en tots els centres educatius existents a la Comunitat”.

El director general de TIC ha detallat que “sobre l’adequació de 100 centres en 2023, l’adjudicació dels primers 40 es produirà en les primeres setmanes de gener i la resta, al llarg del primer trimestre”.

Galeria d'imatges