Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Participació ciutadana

Pérez Garijo “Els Cevex fan un treball essencial en favor de la nostra cultura, el nostre poble i les nostres tradicions malgrat l’oceà que ens separa”

20/01/2023
Pérez Garijo “Els Cevex fan un treball essencial en favor de la nostra cultura, el nostre poble i les nostres tradicions malgrat l’oceà que ens ...
  • La consellera visita l’Associació Cultural Valenciana de Mendoza i manté una trobada amb els valencians i valencianes del Centre Valencià de Sant Rafael i la Falla de Sant Rafael
Mendoza.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyada de la directora general de Participació, Mariaje Pérez Galant, ha visitat l’Associació Cultural Valenciana de Mendoza, un dels tres centres de valencians en l’exterior (Cevex) amb seu a la província, i manté una trobada amb els valencians i valencianes del Centre Valencià de Sant Rafael i la Falla de Sant Rafael.

Pérez Garijo ha signat en Llibre d’Honor de l’Associació Cultural Valenciana de Mendoza i ha qualificat d’“essencial” el treball que realitzen en favor de la nostra cultura, el nostre poble i les nostres tradicions, malgrat l’oceà que ens separa.

La consellera de Participació s’ha mostrat emocionada a l’arribada a Mendoza i ha parlat d’aquestes trobades en les quals “estem estretint llaços” amb els valencians i valencianes que, encara que es troben lluny de la seua terra, “estan compromesos a mantindre el vincle que ens uneix i portar la nostra cultura i la nostra realitat social allí on resideixen”.

Pérez Garijo ha assegurat que ens emportem records entranyables i esperem que la col·laboració entre els Cevex i la Generalitat “continue molts anys i siga cada vegada més estreta”.

La consellera ha compartit la jornada amb els valencians i valencianes dels tres centres de la província de Mendoza, trobada en la qual ha pogut intercanviar vivències i anècdotes amb el nombrós grup de persones que s’ha desplaçat fins a la ciutat per a trobar-se amb els representants del Govern Valencià.

L’Associació Cultural Valenciana de Mendoza es va constituir en 2003 i desenvolupa activitats solidàries dirigides a col·lectius vulnerables per mitjà de la recollida d’aliments, roba i joguets. Compta, a més, amb l’acadèmia L’Albufera d’indumentària, dansa i costums valencians.

El Centre Valencià de Mendoza es va crear en 1957 i compta amb més de 200 persones associades. Destaca per desenvolupar activitats d’ensenyament musical i compta amb una publicació pròpia, La Barraca. Sant Rafael és el tercer dels Cevex de Mendoza que, constituït en 2006, compta amb una junta fallera que dinamitza la presència valenciana en la zona sud de la província i fomenta la cultura, la història, la tradició, l’art, l’esport i la llengua valencians.

Cal destacar que l’Argentina és el país que alberga més centres de valencians en l’exterior, amb un total d’11, només superat per Espanya, que compta amb 14.

El viatge institucional de la consellera Pérez Garijo conclou el divendres 20 de gener a Santiago de Xile, on visitarà el Museu de la Memòria i els Drets Humans i el Palau de la Moneda, en què estarà acompanyada per valencians i valencianes de la Col·lectivitat Valenciana de Xile, el Cevex hispanoamericà més antic que en 2022 va celebrar el 70é aniversari de la seua fundació. Així mateix, mantindrà una reunió amb l’ambaixador d’Espanya a Xile, Rafael Garranzo, i amb l’alcaldessa de Nuñoa, Emilia Ros.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera de Participació, Pérez Garijo