Presidència

El Consell declara 2023 com a Any Joaquim Sorolla en commemoració del centenari de la mort del pintor valencià

20/01/2023
  • Es crea la comissió que aprovarà el programa general dels actes commemoratius

El Consell ha aprovat el decret pel qual es declara 2023 com a l’Any Joaquim Sorolla, en commemoració del centenari de la mort del pintor valencià i amb l’objectiu que la ciutadania puga aprofundir en el coneixement del seu llegat.

Així mateix, el Consell ha donat el vistiplau a la creació de la comissió commemorativa per al desenvolupament dels actes que se celebren, que queda adscrita a la Presidència de la Generalitat a través de la Direcció General de Relacions amb les Comunitats Autònomes i Representació Institucional.

El decret estableix que seran membres de la comissió les persones titulars de la Presidència de la Generalitat, que exercirà la presidència de la comissió; la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, que exercirà la vicepresidència primera; la Presidència de les Corts Valencianes, i el Ministeri de Cultura i Esport, que exercirà la vicepresidència segona.

També formaran part de la comissió la Secretaria Autonòmica per a la Unió Europea i Relacions Externes; la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport; la Direcció General de Relacions amb les Comunitats Autònomes i Representació Institucional; la Direcció General de Promoció Institucional; la Direcció General de Cultura i Patrimoni, així com les presidències de les diputacions de València, Alacant i Castelló.

Igualment, la comissió estarà integrada per l’alcaldia de l’Ajuntament de València; l’alcaldia de l’Ajuntament de Xàbia; la Presidència del Consell Valencià de Cultura; el Rectorat de la Universitat de València - Estudi General (UV), i el Rectorat de la Universitat Politècnica de València (UPV).

A més, es crea un comité d’honor integrat per la Generalitat, les Corts Valencianes, el Ministeri de Cultura i Esport, la Diputació de València, la Diputació d’Alacant, la Diputació de Castelló, l’Ajuntament de València, l’Ajuntament de Xàbia, el Consell Valencià de Cultura, la Universitat de València, la Universitat Politènica de València i els hereus de Joaquim Sorolla, representats per la Fundació Museu Sorolla.

Funcions de la comissió

Correspon a la comissió establir les pautes per a l’elaboració de la programació d’accions i activitats commemoratives i aprovar el programa general dels actes commemoratius que es desenvolupen, així com la coordinació amb els organismes públics que formen part del comité d’honor o altres que es puguen adherir a la realització d’actes commemoratius.

Per a garantir el desenvolupament de les activitats commemoratives acordades en el marc de la comissió, es crearà un comissariat i un comité artístic, que tindran capacitat executiva.

Durant l’any 2023, l’Administració de la Generalitat i les entitats integrants del sector públic instrumental utilitzaran, en la papereria bàsica, comunicacions, suports publicitaris i altres elements identificatius; una marca representativa de la commemoració.

Pintor universal

El decret fa referència a la figura artística de Joaquim Sorolla Bastida (nascut a la ciutat de València el 27 de febrer de 1863 i mort a Cercedilla el 10 d’agost de 1923), al qual es refereix com al “pintor valencià més reconegut de tots els temps”.

La declaració aprovada pel Consell recalca que la producció de Sorolla és coneguda i reconeguda en tot el món i els seus quadres s’exhibeixen a les sales dels principals museus. Així mateix, assenyala que “la seua enorme qualitat tècnica i l’estil personal són fàcilment recognoscibles i les imatges que va crear formen part de la cultura visual universal”.

El pintor va ser part d’un moment excepcional de la cultura valenciana de finals del segle XIX i principis del XX, en el qual van despuntar també Vicent Blasco Ibáñez, Ignaci Pinazo o Marià Benlliure. La seua figura, tal com  subratlla el decret, “forma part de la identitat de València i ha contribuït, com ho han fet pocs, al coneixement d’aquesta terra més que la de ningú”.

Per tot això, el Consell ha considerat imprescindible declarar 2023, centenari de la seua defunció, Any Joaquim Sorolla, i dotar aquesta efemèride d’un contingut que aprofundisca en el coneixement de la trajectòria i l’obra del pintor i “difonga el seu geni creador”.