Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Transport públic

Les persones usuàries de Metrovalencia valoren amb un 8,25 sobre 10 els serveis que presta Ferrocarrils de la Generalitat, la puntuació més alta de la història

23/01/2023
Viatgers Metrovalencia
  • Rebeca Torró considera “molt positiva” la valoració i assegura que es farà “tot el possible perquè aquesta nota encara se supere en els pròxims exercicis”
  • Els clients i clientes atribueixen la millor puntuació a la seguretat en el trajecte, la senyalització i l’accessibilitat al tren

Les persones usuàries han atorgat una valoració de notable alt, 8,25 punts sobre 10, al servei global de transport que presta Metrovalencia, d’acord amb els resultats de l’Índex de satisfacció al client (ISC) 2022 després de fer 3.272 entrevistes, amb un error estadístic per a les dades globals del +1,71 % per a un interval de confiança del 95,5 % entre els viatgers majors de 15 anys de metro i tramvia.

Aquesta puntuació és la més alta de la història des que es realitzen aquesta classe d’enquestes entre els viatgers i viatgeres de metro i tramvia des de fa més de dues dècades, quan en 1999 es va començar a preguntar als clients i clientes de Metrovalencia per la valoració del servei. Només en tres ocasions s’han superat els 8 punts: en aquesta edició; en 2020, quan es va obtindre un 8,01, i en 2012, quan es va assolir un 8,03; sempre sobre 10.

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha assenyalat que “es tracta de dades molt positives. Des de la Generalitat acollim amb satisfacció que els valencians i valencianes valoren amb una puntuació tal alta el servei de Metrovalencia i el trien com el seu transport de referència. I és que en 2022 ho han valorat amb la nota més alta de la seua història, un 8,25, i durant aquest any farem tot el possible perquè aquesta nota encara se supere”.

Torró hi ha afegit que “treballem per millorar dia a dia l’oferta de transport públic per a tota la Comunitat i, sens dubte, la resposta dels usuaris mostra que anem pel bon camí”.

Així mateix, la consellera ha assegurat que “avançar en mobilitat sostenible i en uns transports públics eficients és un dels grans reptes de la Generalitat. Les dades revelen el bon acolliment de les mesures que hem impulsat des de l’últim any, com ara la rebaixa de tarifes o la gratuïtat per als joves”.

Finalment, Torró ha destacat que, “en 2023, el nostre compromís és continuar impulsant l’ús del transport públic, per això, a partir de l’1 de febrer, tots els transports de la Generalitat reduiran el seu preu al 50 %, una mesura que, a més, ajudarà enormement a les famílies que pitjor ho estan passant”.

Valoració positiva

Segons l’estudi, la valoració positiva del servei és del 92,9 %, en sumar el 19 % que el qualifiquen de “bé”, el 54,3 % de “bastant bé” i el 19,6 % de “molt bé”. La valoració d’indiferència, que coincideix amb la qualificació de “regular”, és del 5,1 %. La valoració de rebuig és del 2 %, en sumar el 0,3 % de la qualificació “molt malament”, el 0,5 % del “bastant mal” i l’1,1 % del “mal”.

Aquestes valoracions, juntament amb l’augment de viatgers experimentat en Metrovalencia en 2022 —amb 63.361.626 viatgers i viatgeres, un 47,97 % més que en 2020, que suposa un increment de 20.541.947 persones usuàries d’un any a un altre—, no són alienes a les mesures posades en pràctica per la Generalitat l’any passat i enguany per a fer un impuls al transport públic sostenible i reduir la càrrega econòmica negativa de les famílies valencianes.

D’aquesta manera, a través de l’Abonament Temporal Jove Gratuït, Metrovalencia ofereix servei sense cap cost en els transports de la seua competència als joves d’un màxim de 30 anys, des del 9 d’octubre de 2022 fins al 31 de juliol de 2023. Aquesta targeta es pot utilitzar en els serveis de transport de Metrovalencia, TRAM d’Alacant, TRAM de Castelló, Metrobús i EMT.

A més, la Generalitat també finança el 50 % del transport urbà gratuït dels menors de 30 anys en aquells ajuntaments que se sumen a aquesta actuació de lluita contra la inflació.

Al llarg de 2022, la Generalitat va posar en marxa la targeta SUMA en l’àrea metropolitana de València, amb descomptes que arriben a un 55 %, i aplica en l’actualitat un 30 % de descompte addicional que es transformarà, tal com ha recordat la consellera, en un 50 % des de l’1 de febrer fins al 31 de juliol.

Valoració per línies

La nova línia 10 (Alacant-Natzaret) és la millor valorada pels clients i clientes amb 8,68 punts; seguida per línia 5 (Marítim-Aeroport), amb 8,60; la línia 7 (Marítim-Torrent Avinguda), amb 8,54; les línies 6 (Tossal del Rei - Marítim) i 8 (Marítim-Neptú), totes dues amb 8,50; la línia 4 (Mas del Rosari - Doctor Lluch) amb 8,45; la línia 3 (Rafelbunyol-Aeroport) amb 8,25; la línia 9 (Alboraia Peris Aragó / Riba-roja de Túria) amb 8,16; la línia 2 (Llíria - Torrent Avinguda) amb 7,88, i, finalment, la línia 1 (Bétera-Castelló) amb 7,79 punts.

Totes les línies experimenten un increment en la seua valoració respecte a la puntuació de l’any anterior, excepte, lògicament, la línia 10, que es va posar en marxa el 17 de maig de 2022.

Factors valorats

D’entre els 19 factors valorats pels viatgers i viatgeres en l’enquesta de l’ISC relacionats amb el servei que presta FGV a València i l’àrea metropolitana, 18 milloren la puntuació respecte a 2021 i 1 es manté igual. De fet, d’aquests 19 apartats, n’hi ha tretze que obtenen més de 8 punts; cinc que n’obtenen més de 7, i u, més de 6 punts.

Els aspectes del servei que han rebut millor valoració per part dels clients són la seguretat en el trajecte (8,69); la senyalització (8,62); l’accessibilitat al tren (8,57); la rapidesa (8,54), i que no hi haja cues i siga fàcil adquirir el bitllet (8,40 punts).

Els aspectes del servei que han rebut menys valoració han sigut la no massificació (6,06); la seguretat ciutadana (7,16); la freqüència de pas (7,19); l’absència de moviments bruscos (7,68), i la temperatura adequada a les unitats (7,87). És a dir, fins i tot els apartats amb menys puntuació reben, com a mínim, un bé.

Un esment especial mereix el preu dels títols de transport, que històricament se situa en els últims llocs de la valoració, ja que l’any passat ha fet un salt de deu llocs, perquè del lloc setzé dels 19 preguntats ha passat del setzé de 2021 al sisé de 2022, la qual cosa corrobora que les mesures de la Generalitat esmentades per a abaratir els preus del transport autonòmic tenen incidència en la puntuació de les persones usuàries.

Galeria d'imatges