Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Model Barnahus

Igualtat inicia el procés per a implantar a Castelló de la Plana el servei Barnahus d’atenció a la infància i adolescència víctima d’abusos sexuals

25/01/2023
  • La directora general d’Infància i Adolescència ha reunit representants de Justícia i Sanitat, entre altres, per a establir línies de treball conjuntes

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ja ha iniciat el procés per a posar en marxa a Castelló de la Plana el primer servei pilot del model Barnahus d’atenció integral a la infància i adolescència víctima d’abusos sexuals.

Aquest dimecres ha tingut lloc la primera reunió per a establir les línies de treball conjuntes i interdepartamentals per a instaurar el model a la Comunitat Valenciana, tal com va avançar la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, després del seu viatge a Reykjavík per a conéixer de primera mà el servei Barnahus, o Casa dels Xiquets.

La directora general d’Infància i Adolescència, Rosa Molero, ha explicat que s’ha mantingut una reunió amb tots els altres departaments que han d’integrar Barnahus per a completar i complementar el model, “perquè, finalment, del que es tracta és d’un projecte transversal de cooperació i col·laboració multiagència”.

A la reunió de treball, que ha tingut lloc a la Casa dels Caragols a Castelló de la Plana, han assistit representants de les àrees d’Igualtat, Justícia i Sanitat, i de l’entitat Save the Children.

Model Barnahus

Rosa Molero ha recordat que Barnahus integra en un únic espai tots els recursos i els professionals que intervenen davant d’un cas d’abús sexual infantil, de manera coordinada.

Es tracta, ha assenyalat la directora general, “d’evitar la revictimització, assegurar la validesa de la prova i el procés que cal, l’estructura del qual brindarà una assistència tant psicològica com social a les persones menors d’edat víctimes de delictes contra la seua llibertat i indemnitat sexual”.

Com ja va explicar Aitana Mas, Barnahus és un model habitual als països nòrdics, promogut per organismes com el Consell d’Europa o l’ONU i entitats com Save the Children; afermat i testat, que facilita a les persones supervivents d’abusos interposar la denúncia.

Rosa Molero ha assenyalat que des de 2018 la Conselleria d’Igualtat està treballant en aquest model. “Comptem ja amb l’equip fix i ara caldrà completar-lo amb les persones professionals d’altres departaments, que han de desplaçar-se fins al recurs per a poder implantar totalment Barnahus a la Comunitat Valenciana i oferir una atenció integral a totes les persones menors d’edat víctimes d’abusos sexuals”.

En aquest sentit, ha recordat que des de la Direcció General es coordina el Servei d’Atenció a Abusos a Xiquets, Xiquetes i Adolescents (Saanna), format per un equip multidisciplinari per al tractament psicològic, l’assessorament jurídic i la intervenció sociofamiliar.

L’atenció té com a beneficiaris i beneficiàries principals xiquets, xiquetes i adolescents que hagen patit abusos i agressions sexuals, tràfic i/o explotació sexual, i que es troben a la Comunitat Valenciana. També s’hi atén les seues famílies.

Aquesta atenció professional especialitzada té com a objectiu reparar el mal causat per l’abús o l’agressió sexual, alhora que dota d’eines la persona menor d’edat i el seu entorn convivencial, i impedeix la victimització secundària.

La intervenció és extensiva a persones menors d’edat presumptes responsables que siguen inimputables, per edat o condició.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la directora general de Infancia y Adolescencia, Rosa Molero