Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Subvencions

Héctor Illueca presenta les ajudes 2023 per a l’elaboració de l’Informe d’avaluació d’edificis

08/02/2023
El vicepresident segon ha assenyalat que hi ha 407.711 edificis a la Comunitat Valenciana que tenen més de 50 anys i, per tant, s’han de sotmetre ...
  • El vicepresident segon ha assenyalat que hi ha 407.711 edificis a la Comunitat Valenciana que tenen més de 50 anys i, per tant, s’han de sotmetre a una inspecció que en valore la situació
  • Com a novetat, la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica posa en marxa una nova aplicació web per a facilitar la redacció dels informes

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha presentat les ajudes per a la realització de l’Informe d’avaluació d’edificis d’habitatges (IEEV.CV) corresponent a la convocatòria de 2023, conegut com a la ITV dels edificis. Enguany compta amb un pressupost inicial d’un milió d’euros, 500.000 euros més que en la convocatòria passada, i pot assolir els cinc milions d’euros.

Héctor Illueca ha destacat la importància d’aquests informes, ja que ofereixen “un coneixement real de quines són les possibilitats de millora dels nostres edificis, ens permeten previndre mals majors, adaptar-los a les necessitats dels qui els habiten i allargar-ne la vida útil”.

En l’actualitat, a la Comunitat Valenciana hi ha 407.711 edificis que tenen més de 50 anys i, per tant, s’han de sotmetre a una inspecció que en valore la situació. Per això, “la Generalitat pretén assumir una part important de les despeses de redacció que genera aquest informe tan necessari”, ha destacat Illueca. Un esforç que “està donant resultats notables, ja que en 2022 s’han quadruplicat els informes presentats”.

Amb les dades en la mà, “estem aconseguint que la cultura del manteniment i la preocupació per la salut dels edificis arrele al nostre parc edificat; només en 2022 es van fer tants informes com en tota la resta de la sèrie històrica que tenim”, ha insistit el vicepresident.

Després de la intervenció de la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha sigut l’encarregat d’exposar les principals línies d’aquests informes i la convocatòria d’ajudes.

Segons ha explicat Alberto Rubio, és obligatori comptar amb l’IEEV.CV en aquells edificis d’antiguitat superior a 50 anys i els edificis els titulars dels quals es pretenguen acollir a ajudes públiques per a obres de rehabilitació. L’informe tindrà una validesa de 10 anys des de la data de presentació telemàtica i serà elaborat per un professional titulat en arquitectura o arquitectura tècnica.

Pel que fa a la situació actual, segons dades del Registre autonòmic de l’IEEV.CV, més del 50 % dels informes presentats pertanyen a la província de València, el 38 % presenta actuacions de caràcter urgent i la major part de les patologies afecta l’estructura i la façana.

El director general de Rehabilitació ha assenyalat que per a donar un impuls a l’elaboració de l’IEEV.CV s’han adoptat diverses mesures. “Hem oferit informació a les persones propietàries mitjançant una campanya d’enviament massiu de carta, s’ha donat informació als ajuntaments, s’han oferit cursos de formació per a la redacció, s’ha creat un registre de professionals i s’ofereixen ajudes econòmiques per a costejar la realització de l’IEEV.CV”.

Es podran beneficiar de les ajudes les comunitats de propietaris o les persones propietàries úniques de l’edifici. Hi haurà una subvenció bàsica del 20 % de l’import de l’IEEV.CV, per a totes les sol·licituds corresponents a edificis amb una antiguitat superior a 50 anys i que complisquen els requisits i la documentació exigida. A més, hi haurà una subvenció addicional, en funció dels punts obtinguts en la baremació de les sol·licituds, amb un màxim del 80 % del cost.

Nova aplicació per a fer els informes

Per a estendre la cultura del manteniment, la Conselleria ha posat en marxa una aplicació que facilitarà el procés. Es tracta de la Gesiee, una aplicació desenvolupada per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) - Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic. Una web accessible i de maneig intuïtiu que permet realitzar informes complets o parcials de la parcel·la cadastral, amb sistemes que guien l’usuari durant la redacció de l’informe.

Entre les característiques d’aquesta aplicació destaquen les següents: accés amb certificat digital; creació d’un perfil d’usuari; modelització de l’informe vinculat amb el cadastre immobiliari; descripcions emergents per a guiar l’usuari durant la redacció; novetats en el contingut; revisió d’errors i presentació d’expedients des de l’aplicació; seguiment d’expedients; barra d’eines i ajuda i suport a incidències; nova guia d’inspecció i manual de l’aplicació, i és interoperable entre Conselleria, ajuntament i personal redactor.

El procediment de concessió d’aquestes subvencions serà el de concurrència competitiva i el termini per a presentar les sol·licituds conclou el pròxim 8 de maig.

Presència dels sectors de l’edificació

A l’acte, al qual han assistit en línia més de tres-centes persones, ha comptat també amb la presència de representants de la Vicepresidència Segona, com ara el director general de Coordinació Institucional, Marc Aparisi; la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, i la directora de l’IVE, Begoña Serrano.

A més, per part dels sectors implicats en aquests informes tècnics, han estat presents el degà del Col·legi d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana, Luis Sendra; el president de la Federació Valenciana d’Empresaris de la Construcció, Francisco Zamora; el vicepresident de la Confederació d’Associacions Veïnals de la Comunitat, Manuel Lubary; el secretari general de la Unió de Consumidors, Vicente Inglada; el secretari del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de València, Federico Esteve, i Amparo Moncholí, de l’Associació d’Ames de Casa Tyrius.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

El vicepresidente segundo y conseller de Vivienda y Arquitectura Bioclimática, Héctor Illueca