Educació, Cultura i Esport
Esport

Tamarit: “La Setmana Ciclista valenciana ja és tot un referent internacional del ciclisme femení”

08/02/2023
Tamarit: “La Setmana Ciclista valenciana ja és tot un referent internacional del ciclisme femení”
  • La Generalitat dona suport per seté any a la Setmana Ciclista, la volta per etapes en actiu per a dones més antiga de tot l’Estat 
  • En la prova, que se celebra del 16 al 19 de febrer, participen 161 corredores, 6 d’elles valencianes, de 23 equips d’11 països diferents

La consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha participat en la presentació de la setena edició de la Setmana Ciclista - Volta Femenina de la Comunitat Valenciana que ha acollit la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per ser la institució amb el màxim suport per a fer possible aquesta carrera internacional de ciclisme femení. La prova començarà el dijous 16 de febrer des de València i finalitzarà el diumenge 19 de febrer a Gandia després d’haver recorregut quatre etapes al llarg del territori valencià que sumen un total de 480 quilòmetres. 

La Setmana Ciclista valenciana atrau enguany 161 corredores, 6 d’elles valencianes, de 23 equips d’11 països: els Estats Units d’Amèrica, Alemanya, els Països Baixos, els Emirats Àrabs Units, França, Suïssa, Noruega, Itàlia, el Regne Unit, Bèlgica i Espanya. A més, hi estaran presents 12 dels 14 equips World Team, la màxima categoria mundial.

La prova comptarà amb 7 formacions espanyoles i 6 ciclistes valencianes: Sofía Rodríguez, Alba Teruel, Susana Pérez, Sara Bonillo, Marta Romeu i Sandra Alonso, aquesta última guanyadora del mallot blanc a la millor ciclista valenciana en la passada edició de la Setmana Ciclista. 

A l’acte de presentació també han assistit el director general d’Esport, Josep Miquel Moya; el director de la VII Setmana Ciclista i president del Club Ciclista Escapada, Rubén Donet; el president de la Federació de Ciclisme de la Comunitat Valenciana, José Enrique Gutiérrez Cataluña, així com una representació dels ajuntaments dels municipis pels quals transcorre la volta i algunes de les ciclistes valencianes que participen enguany en la prova.

“Fomentar l’esport femení, avançant en la seua professionalització per tal d’aconseguir una igualtat efectiva entre homes i dones, està en l’ADN d’aquesta Conselleria d’Esport, i per això ens bolquem a donar suport a una prova com la Setmana Ciclista valenciana, que amb només set edicions ja s’ha guanyat un lloc rellevant al calendari ciclista internacional”, ha assenyalat Raquel Tamarit l’any en què el seu departament ha incrementat l’ajuda a aquesta volta ciclista fins a arribar als 65.000 euros, 5.000 més que en 2022.

“Any rere any, gràcies al treball ben fet de l’organització de la prova amb el Club Ciclista Escapada al capdavant, la Federació Valenciana de Ciclisme i les  entitats col·laboradores que donem suport a aquest esdeveniment esportiu, la Setmana Ciclista valenciana augmenta la vàlua com a referent del ciclisme femení en el panorama internacional, no sols per ser la volta per etapes en actiu per a dones més antiga de tot l’Estat, sinó perquè enguany puja de categoria perquè se li atorga a l’UCI la condició de prova ‘pro series’, la segona més alta al ciclisme d’elit femení en l’àmbit mundial”, hi ha afegit la consellera.

La Setmana Ciclista valenciana, ha conclòs Raquel Tamarit, “és un dels pilars de la ‘Comunitat de l’esport’ que estem construint entre totes i tots, i que amb valors com la igualtat i la inclusió per bandera, ens acosta cada vegada més a la societat igualitària, activa, saludable i sostenible que volem ser”.

El director de la VII Setmana Ciclista i president del Club Ciclista Escapada, Rubén Donet, ha subratllat que “entre els dies 16 i 19 de febrer tindrem la gran sort de veure córrer per les carreteres valencianes les millors ciclistes del moment, com ara la neerlandesa Annemiek Van Vleuten, vigent campiona del món i guanyadora de les últimes dues edicions de la Setmana Ciclista; la danesa Cecilie Uttrup Ludwig, guanyadora de l’edició de 2017; la italiana Elisa  Bálsamo, campiona del món en 2021; l’austríaca Anna Kiesenhofer, campiona olímpica a Tokio 2020, i la balear Mavi García, vigent campiona d’Espanya”. “Seran quatre dies de bon ciclisme, però també quatre dies per seguir reivindicant la presència de la dona en la societat en condicions d’igualtat respecte a l’home”, ha recalcat.

Rubén Donet també ha incidit que organitzar una carrera d’aquesta magnitud “necessita molt de treball i moltes complicitats, sobretot amb les institucions públiques i les empreses privades”. D’aquesta manera, Donet ha agraït “el suport de la Generalitat Valenciana, de les tres diputacions i de tots els ajuntaments que ens ajuden acollint bé una eixida o una arribada d’etapa (Sagunt, València, Borriana, Vila-real, Agost, Altea, Tavernes de la Valldigna i Gandia) i, com no, voldria agrair també als Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, en  especial, a l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, a la Federació de Ciclisme de la Comunitat Valenciana i a totes les iniciatives privades que estan amb nosaltres”.

Quatre etapes per les comarques valencianes

La primera etapa de la Setmana Ciclista, amb 119 km de recorregut, es disputarà el dijous 16 de febrer entre València i Sagunt. Recorrerà les comarques de l’Horta Nord, el Camp de Túria i el Camp de Morvedre, i passarà per la serra Calderona on a 25 km de l’eixida espera l’alt de l’Oronet, de segona categoria.

La segona etapa, de 116 quilòmetres, discorrerà el divendres 17 per terres castellonenques. Amb eixida a Borriana i arribada a Vila-real, passarà per les comarques de la Plana Baixa, l’Alt Palància i l’Alcalatén, i inclourà tres ports de muntanya entre els quilòmetres 30 i 55; l’alt de Marianet, de tercera categoria, i els d’Eslida i Aín, ambdós de segona categoria.  

El dissabte 18 de febrer arriba l’etapa reina de la volta: un recorregut de 132 km entre Agost i Altea amb 2.400 metres de desnivell. La serp multicolor haurà de fer front a un terreny sinuós per les comarques de l’Alacantí, el Comtat i la Marina Baixa, amb contínues pujades i baixades, i que inclou tres ports de muntanya: l’alt de Tibi, de tercera categoria i a 20 quilòmetres de l’eixida; l’alt de Tudons, de primera categoria i que es coronarà en el quilòmetre 46, i el de Confrides, de segona categoria i situat a 33 quilòmetres de la meta. 

En l’última etapa, que es disputarà el diumenge 19 de febrer, les corredores completaran un traçat de 114 km entre Tavernes de la Valldigna i Gandia que passarà per les comarques de la Safor, la Ribera Alta, la Costera i la Vall d’Albaida, i inclourà tres ports de muntanya: el de Serra Grossa, de tercera categoria, que es coronarà en el quilòmetre 61; l’alt de Barxeta, de quarta categoria, i el Barx, de segona categoria, aquest últim a menys de 15 quilòmetres de la línia de meta, que estarà situada a l’avinguda de la República Argentina de la capital de la Safor.

La competició es podrà seguir en directe a través d’Internet, concretament a través del canal de YouTube de SportPublic TV, i s’instal·larà una pantalla gegant en meta perquè els aficionats i les aficionades sàpien en tot moment com es troba la carrera.

Galeria d'imatges