Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Institut Superior d'Ensenyaments Artístics

La Generalitat Valenciana presenta l’espectacle ‘Sorolla. La música de la llum’ per a commemorar el centenari de la mort del pintor

25/02/2023
  • L'espectacle ha sigut creat pel professorat i l'estudiantat dels centres de l'Institut Superior d'Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV)
  • Les representacions tindran lloc del 28 de febrer al 3 de març, a l'auditori del Conservatori Joaquín Rodrigo de València, a les 19.00 hores

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, mitjançant l'Institut Superior d'Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana, presenta l'espectacle Sorolla. La música de la llum, un espectacle coral sobre les principals obres del nostre pintor més universal i reconegut, en el qual es conjuminen la creativitat, la música de l'època i els esdeveniments històrics que va viure i van influir en el seu treball pictòric posterior.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha mostrat la seua satisfacció davant de la predisposició a presentar treballs artístics col·lectius de l'estudiantat d'ensenyaments artístics superiors perquè demostren l'alt nivell i el reconeixement d'aquests estudis superiors.

Així mateix, la consellera Bueno ha assenyalat que "el talent del professorat i de l'estudiantat de les diferents disciplines artístiques projecta la qualitat del nostre sistema d'ensenyament superior, i el caràcter valencià a l'hora de saber treballar en equip en un projecte comú".

En l'espectacle ha participat l'estudiantat del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo, del Conservatori Superior de Dansa Nacho Duato, de l'Escola Superior d'Art Dramàtic i de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València. A més, s'ha comptat amb la col·laboració dels instituts d'educació secundària i de formació professional Cabanyal i Benicalap, de València, i Salvador Gadea, d'Aldaia, en la part d'escenografia, perruqueria i maquillatge, així com de l'IESP CEU Comunitat Valenciana, en la part de regidoria.

Sorolla. La música de la llum està dividit en diverses parts per a situar el recorregut artístic del pintor i com aquest canvia, des de la guerra de Cuba, a la fase Entre Tenebres, passant per Sevilla i Platges i Gossos, i, seguidament, València i Nova York.

Les diferents èpoques i influències rebudes per Joaquim Sorolla al llarg de la seua vida, de personatges com Benlliure o Pinazo, o els esdeveniments històrics, o els seus diversos llocs de residència a Espanya i a l'estranger, fan de l'obra de Sorolla un ventall d'expressions a manera de realisme social, costumisme mariner, més de denúncia que de contemplació, i fan que el pintor valencià més universal de la història siga conegut per la llum mediterrània que emana de moltes de les seues obres.

La directora de l'ISEACV, Inmaculada Sánchez, ha destacat que "produeix una gran satisfacció plantejar propostes que finalment impliquen la col·laboració i el treball conjunt de diferents centres de l'ISEACV amb altres que, com els IES, poden afavorir la continuïtat de l'alumnat d'FP en els nostres centres per a, d'aquesta manera, enllaçar els seus estudis d'FP amb els de grau universitari, gràcies a aquest treball multidisciplinari".

Finalment, Inmaculada Sánchez ha volgut ressaltar que el cartell anunciador de l'espectacle ha estat creat per una alumna diplomada de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València (EASDV), que actualment està cursant estudis de música al Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València.

Les representacions tindran lloc del 28 de febrer al 3 de març, a l'auditori del Conservatori Joaquín Rodrigo de València, a les 19.00 hores. La direcció musical serà a càrrec de Juan Pablo Hellín, la direcció escènica, de Jaume Martorell i la direcció coreogràfica, de Paco Salmerón.

L'ISEACV vol aportar la seua col·laboració amb les persones damnificades pels terribles terratrémols de Turquia i Síria, per això, i en col·laboració amb una ONG, recaptarà el que les persones assistents, voluntàriament, vulguen aportar-hi en solidaritat, per a ajudar aquests països.

Galeria d'imatges