Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Dia de les Dones

Aitana Mas fa “una crida al feminisme inclusiu per a omplir els carrers el 8M”

01/03/2023
Aitana Mas fa “una crida al feminisme inclusiu per a omplir els carrers el 8M”
  • La vicepresidenta ha presentat la campanya de la Generalitat amb motiu del 8M, el lema de la qual és #el8Msesale
  • Destaca els avanços assolits en els últims anys per a “dirigir la societat valenciana cap a la igualtat”, com ara la Llei LGTBI, la Llei Trans, el Pacte Valencià contra la Violència o la Llei d’igualtat
  • La vicepresidenta lliura aquesta vesprada els Premis Isabel Ferrer 2023 a la investigadora, filòloga i professora Ana López Navajas; l’artista plàstica Anna Ruiz Sospedra, i l’Associació Dones amb Discapacitat XARXA

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat que aquest 8M “celebrarem que el moviment feminista segueix tan viu com sempre i que la lluita per la igualtat continua sent el full de ruta del progrés per a continuar marcant l’agenda de les transformacions”.

“La lluita feminista és fonamental per a assolir la igualtat de drets i llibertats de les dones de manera efectiva. És la que ens ha permés avançar per a assolir drets fonamentals, que han fet possible aconseguir transformar la realitat a la qual el patriarcat havia relegat les dones”, ha afirmat.

“Per això —hi ha afegit— anem totes juntes a continuar sumant drets, amb les nostres companyes racialitzades, trans, LGTBI o amb el treball incessant de la classe treballadora, totes per a unir les nostres energies en un moviment feminista que continuarà fent possible presents i futurs més igualitaris, justos i democràtics”.

Aitana Mas ha fet aquestes declaracions durant la presentació de la campanya institucional que ha elaborat la Generalitat amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones el pròxim 8 de març, que enguany porta per lema #el8Msesale.

La vicepresidenta ha destacat la necessitat de commemorar aquest dia per a “continuar visibilitzant la lluita per la igualtat i el potencial del moviment feminista, un moviment alliberador i emancipador imprescindible per a fer que els drets humans siguen efectius, i essencial per a continuar transformant de manera justa les nostres societats democràtiques”.

Així mateix, ha fet referència als avanços assolits a la Comunitat Valenciana en els últims anys, amb mesures com les reformes que s’han anat incorporant a la Llei d’igualtat valenciana i a la Llei contra les violències sexuals; la creació del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere, i la seua renovació; la Llei Trans valenciana, aprovada abans que l’estatal, o la Llei LGTBI.

“Totes són lleis imprescindibles per a fer que hui tinguem més eines que mai per a actuar davant de les opressions patriarcals i dirigir el poble valencià cap a una societat en què impere la igualtat”, ha assegurat la consellera.

D’altra banda, Mas ha tingut un reconeixement cap a totes “les lluites precedents del moviment feminista al llarg de la història, que han possibilitat que hui nosaltres puguem celebrar aquest 8 de març el Dia Internacional de les Dones”, i ha apostat per continuar “reivindicant els nostres drets per a deixar una realitat millor a les generacions esdevenidores”.

L’objectiu d’aquesta lluita és “erradicar totes les violències que exerceix el patriarcat, totes les formes que aquesta estructura té de maltractar pràcticament tota la població, i especialment les dones”, i s’ha referit, concretament, al lamentable repunt de casos de dones assassinades per la violència masclista en el començament d’aquest 2023, “unes víctimes que ens han de fer més fortes en aquesta lluita decidida contra la violència cap a les dones”.

Així mateix, ha assenyalat que, enfront de l’opressió del patriarcat mitjançant “motles rígids i excloents que limiten o impedeixen que les persones puguen desenvolupar les seues vides amb llibertat”, és necessari apostar per la “pluralitat de formes de sentir, de viure o de voler-nos que hi ha, per les dones valentes i empoderades que volen ser les propietàries de les seues vides i també dels homes que volen eixir de la masculinitat hegemònica”.

Per a tot això, ha assenyalat, “encara queda un llarg camí per recórrer, millores socials per assolir i drets que consolidar”, amb l’objectiu de continuar avançant cap a una societat valenciana en què la igualtat “siga efectiva”, que no serà possible fins que s’acabe “amb tota la diversitat de maneres que té d’oprimir-nos el patriarcat”.

Després de la presentació de la campanya, Aitana Mas ha participat en un debat, acompanyada per l’activista trans Carla Antonelli, la periodista Patricia Moreno i la creadora de Girls from Today, Andrea Savall, en el qual han tractat sobre la recentment aprovada Llei Trans, el desenvolupament de la campanya en defensa d’un feminisme inclusiu i transversal o la necessitat de trencar sostres de vidre sense oblidar els sòls de fang.

Premis Isabel Ferrer

La vicepresidenta també presidirà aquesta vesprada, a l’Auditori Carmen Alborch de l’IVAM, la XXV edició dels Premis Isabel Ferrer, que el Consell concedeix cada any a tres persones o entitats que hagen destacat en la lluita per la igualtat efectiva entre dones i homes, que enguany han sigut per a la investigadora, filòloga i professora de Llengua i Literatura, assessora de coeducació i igualtat en la formació del professorat i fundadora de Women’s Legacy Project, Ana López Navajas; l’artista plàstica valenciana Anna Ruiz Sospedra, i l’Associació de Dones amb Discapacitat XARXA.

La finalitat d’aquest guardó és reconéixer i premiar públicament aquelles persones i entitats que, des d’un àmbit personal, laboral, social, institucional o cultural, han destacat per trencar els prejudicis socials i culturals que impedeixen que les dones siguen iguals als homes o per la seua tasca en favor de la igualtat.

El jurat dels premis Isabel Ferrer 2023 ha decidit premiar Ana López Navajas pel desenvolupament de cinc recursos digitals d’accés lliure i gratuït per a facilitar la inclusió de les dones en els continguts educatius: Banc de recursos, Catàleg d’obres literàries, Catàleg d’obres artístiques i Curs de formació.

Així mateix, és la fundadora del projecte europeu Women’s Legacy, que contribueix de “manera decisiva” a la inclusió de les dones progressistes de la història i la cultura, i el seu llegat, en els continguts educatius.

Quant a Anna Ruiz Sospedra, llicenciada en Belles Arts i amb estudis en Història de l’Art, el jurat ha destacat la seua trajectòria com a artista plàstica, amb diversos premis en la categoria de falles innovadores i experimentals de València.

Finalment, s’ha premiat l’Associació de Dones amb Discapacitat XARXA pel seu treball per a visibilitzar una dona “inclusiva, forta i que es pot valdre per si mateixa”.
Des que es va fundar en 2005, impulsen el programa d’apoderament de les dones víctimes de violència o discriminació, per a afavorir l’impuls personal i la lluita per l’erradicació de la violència contres les dones i de les seues filles i fills.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats