Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovació

El desenvolupament de la medicina personalitzada i la identificació de patògens en temps real, entre les prioritats per a la innovació en salut

02/03/2023
  • Un grup d'especialistes, promogut per l'AVI i coordinat per la científica María Jesús Vicent, identifica els reptes a afrontar a través de l'R+D+I
  • Insten a impulsar serveis de suport d'alt valor afegit per al desenvolupament de teràpies avançades

El desenvolupament d’eines personalitzades adaptades a cada pacient per a optimitzar el diagnòstic, el tractament o la rehabilitació, o la identificació de patògens en temps real a través de noves solucions tecnològiques, són alguns dels reptes que el Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Salut proposa atendre de manera preferent a través de l’R+D+I.

Aquest grup d’especialistes multidisciplinari, que assessora l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) en la identificació dels desafiaments prioritaris en aquest àmbit de coneixement, ha mantingut una nova sessió de treball a fi de revisar els resultats i avaluar l’impacte que han recaptat les propostes d’innovació durant aquests últims cinc anys.

A més d’aprofundir en el desenvolupament i la implementació de la medicina personalitzada i la cirurgia de precisió, el comité que coordina la científica del Centre d’Investigació Príncep Felipe (CIPF), María Jesús Vicent, també aposta per avançar en la identificació del risc de cronicitat i la seua prevenció i control, així com la posada en marxa d’eines i sistemes d’informació que permeten millorar l’atenció sanitària en l’àmbit de la salut mental i altres problemes de salut amb el risc de cronificació.

Finalment, s’ha plantejat el disseny de solucions i serveis innovadors de suport a l’obtenció de teràpies avançades, que són aquelles que administren medicaments d’avantguarda basats en teràpia gènica, cel·lular i/o enginyeria de teixits.

Sobre aquest tema, Vicent ha destacat el consens que ha assolit el Comité entorn de la identificació de quatre reptes, que, segons ha indicat, s’adeqüen a l’actual escenari postpandèmia i al marc de finançament que planteja la Unió Europea per a impulsar les teràpies d’avantguarda i la personalització de la medicina.

“Amb el focus situat en aquests desafiaments, no només millorarà l’atenció sanitària que es presta a la ciutadania, sinó que es contribuirà al desenvolupament i la consolidació d’un teixit empresarial en l’àmbit de la salut que siga reflex de l’excel·lència investigadora que en aquest camp ofereix la Comunitat Valenciana”, ha indicat.

Un total de 68 projectes finançats

Fins ara, els reptes i les solucions que va proposar aquest mateix comité fa cinc anys s’han traduït en un total de 68 projectes d’innovació, que han mobilitzat, al seu torn, més de 28 milions d’inversió pública i privada.

Al voltant de la meitat d’aquests fons s’han destinat al desenvolupament d’eines d’intel·ligència artificial i dades massives per al control de la fragilitat i la cronicitat de pacients amb múltiples malalties associades a l’edat, mentre que la resta s’ha distribuït pràcticament a parts iguals entre l’optimització dels processos quirúrgics i la prevenció de les infeccions hospitalàries.

L’equip multidisciplinari està integrat per representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat, així com professionals sanitaris que seran els usuaris finals d’aquestes innovacions. La seua composició a penes ha variat respecte a 2018, si bé s’han reforçat els perfils empresarials i de gestió sanitària amb noves incorporacions.

El Comité compta, per tant, amb la participació, des de l’esfera científica, de Cristina Botella (Universitat Jaume I), Salvador Martínez (Institut de Neurociències), Josep Redón (Institut d’Investigació Sanitària Incliva) i Damià Tormo (Fundació Columbus), a més de Javier Sánchez, de l’Institut de Biomecànica de València (IBV) com a part dels centres tecnològics.

El teixit productiu està representat per Mara Gracia (Surgival), Francisco Sanchís (Elix Pharma) i Lorena Saus (Grupo Ascires), a més de José María Lagarón (Bioinicia), que constitueix una de les altes en l’equip. La segona novetat és Esther Soler (Hospital General d’Elx), que s’uneix a María Isabel Acién (Hospital de Sant Joan d’Alacant) per a aportar la visió i les necessitats dels professionals sanitaris.

Està previst que el Comité es torne a reunir en les pròximes setmanes per a tancar la seua nova proposta de reptes i solucions tecnològiques, que posarà a la disposició de tots els agents que conformen el Sistema Valencià d’Innovació després que la valide el Comité Estratègic d’Innovació.

A partir de l’any que ve, l’Agència prioritzarà aquells projectes d’R+D+I que impliquen la materialització d’aquestes iniciatives en les seues convocatòries d’ajuda, a fi d’incentivar-ne el desenvolupament i la implementació efectiva en les empreses.

​​​​​​​

Galeria d'imatges