Sanitat Universal i Salut Pública
Día Mundial de la Audición

Especialistes recomanen limitar el volum i el temps d'ús dels auriculars per a preservar la salut auditiva

02/03/2023
Especialistes recomanen limitar el volum i el temps d'ús dels auriculars per a preservar la salut auditiva
  • La xifra de diagnòstics nous per pèrdua d'audició ha augmentat en l'últim lustre a la Comunitat Valenciana
  • L'increment es correlaciona amb l'interés social creixent per la salut, l'envelliment poblacional i la pandèmia per coronavirus

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha recordat que especialistes en Otorrinolaringologia, amb motiu del Dia Mundial de l'Audició que es commemora cada 3 de març, recomanen limitar el volum i el temps d'ús dels auriculars, sobretot els de botó, per a preservar la salut auditiva.

L'ús d'aquests dispositius ha experimentat un increment exponencial en franges d'edat determinades no sols en l'entorn laboral (per al teletreball), lúdic (jocs o reunions en línia) o docent (teleformació) arran de la pandèmia per coronavirus i no sempre s'empren de manera adequada, ha advertit Sara Ferrero, otorrinolaringòloga en l'Hospital General Universitari d'Elda i membre de la Junta Directiva de la Societat Valenciana d'Otorrinolaringologia.

En aquest sentit, especialistes en ORL insisteixen que un mal ús dels auriculars pot derivar en una pèrdua d'audició o en l'aparició d'acúfens (sorolls constants que només percep la persona afectada).

Per tal de conscienciar aquests col·lectius, Sara Ferrero ha recordat que "el volum dels dispositius d'àudio personals, com els auriculars, pot arribar a 136 dB i els sons perjudicials solen ser els que se situen per damunt dels 85”.

Per això, aquesta especialista aconsella limitar el temps que dediquem a activitats sorolloses, fer descansos auditius, reduir l'ús d'auriculars a una hora diària aproximadament i no superar el 60 % del volum màxim del dispositiu.

A més, recomana que el dispositiu tinga el màxim grau d'aïllament extern possible i, si és factible, que incorpore sistemes de reducció del soroll ambient per a minimitzar el volum al qual s'usa.

Sons constants o dificultats per a entendre les converses

El nombre de nous diagnòstics per problemes d'audició ha passat de 26.700 en 2018 a 40.400 en 2022 a la Comunitat Valenciana. Aquest augment del 51 % en la incidència es correlaciona amb un increment de quasi un 14 % en l'últim lustre en la xifra de consultes ateses en la xarxa pública valenciana, d'acord amb les dades que té el Sistema d'Anàlisi de Sistemes d'Informació Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

En concret, els diferents nivells assistencials van atendre més de 89.200 consultes relacionades amb problemes d'audició a la Comunitat Valenciana l'any passat, la xifra més alta dels últims cinc anys, enfront de les 78.400 de 2018.

L'augment es pot associar a diferents factors: d'una banda, més consciència social sobre la importància de cuidar la salut auditiva; d'una altra, l'augment en l'esperança de vida i l'envelliment poblacional. De fet, el gruix de les consultes, en termes absoluts, es concentra en la franja de 70 a 79 anys des de 2018. A més, aquesta tendència a l'alça coincideix en el temps amb la pandèmia per coronavirus.

En aquest punt, Sara Ferrero, otorrinolaringòloga en l'Hospital General Universitari d'Elda i membre de la junta directiva de la Societat Valenciana d'Otorrinolaringologia, ha indicat la necessitat d'estudiar en profunditat si hi ha una relació causal entre els fenòmens microtrombòtics descrits en infeccions de COVID-19, no necessàriament severes, i les hipoacúsies unilaterals que es diagnostiquen ara, després dels anys més durs de la pandèmia.

“Molts pacients que veiem en consulta descriuen que van passar la COVID sense massa complicacions, a casa, i que justament després han perdut audició en una de les oïdes”, ha comentat. "La possible relació entre coronavirus i pèrdua auditiva, no obstant això, aniria més enllà".

Arran de la pandèmia, hi ha afegit Ferrero, la utilització d'auriculars s'ha incrementat i "s'han d'emprar convenientment per a previndre lesions".

En qualsevol cas, si la persona experimenta sons constants (els acúfens), pèrdua d'audició o dificultat per a entendre converses, és recomanable consultar un especialista per a detectar les lesions de manera precoç i adoptar les mesures oportunes.

En el cas dels menors, el diagnòstic primerenc és crucial perquè la pèrdua auditiva no perjudique l'aprenentatge; en les persones més majors, en prevenció de l'aïllament social.

Galeria d'imatges