Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Comité Estratègic de l'AVI

El desenvolupament i la producció eficient d’aliments sostenibles, objectiu prioritari per a la innovació en agroalimentació

07/03/2023
  • L'AVI reuneix un equip d'especialistes, coordinat pel conseller delegat de Vicky Foods, Rafael Juan, per a abordar les prioritats d'R+D+I
  • Aposten per impulsar una producció més sostenible i competitiva en agricultura, ramaderia i pesca, així com per augmentar l'eficiència en la indústria

El desenvolupament d’aliments i begudes per a una nutrició de precisió, dirigida a segments específics de la població, com les persones de més edat, xiquets o persones amb obesitat, és un dels nous desafiaments als quals pretén donar resposta el grup d’especialistes en agroalimentació, que assessora l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI) en la identificació de les prioritats d’R+D+I en aquest àmbit de coneixement.

El Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) que coordina el conseller delegat de Vicky Foods, Rafael Juan, planteja, de fet, diversos reptes per a optimitzar la producció tant en el sector primari com en la indústria alimentària, al mateix temps que aposta pel desenvolupament de nous productes, que, amb el focus centrat en el consumidor, contribuïsquen a impulsar una dieta més sana i equilibrada.

La reunió d’aquest grup multidisciplinari s’emmarca en un procés d’actualització dels reptes i les solucions que es van formular en 2018, i que ara s’adapten i s’amplien per a reflectir les noves tendències i els canvis reguladors que s’han produït des de llavors. Aquesta iniciativa inclou, a més, l’avaluació de l’impacte que han recaptat aquestes propostes d’innovació en les últimes convocatòries d’ajuda de l’AVI.

Entre els nous desafiaments, i junt amb el desenvolupament de nous aliments i begudes, el Comité insta a incentivar una producció més sostenible i competitiva en agricultura, ramaderia i pesca com una via per a elevar la rendibilitat d’aquestes activitats, al mateix temps que se’n redueix l’impacte ambiental.

Així mateix, des del prisma de la indústria també s’advoca per potenciar l’elaboració eficient, segura i sostenible de productes alimentaris i begudes, en línia amb la resta de reptes prioritzats en aquesta primera sessió de treball.

Per al coordinador del grup, Rafael Juan, “l’actualització dels desafiaments que està duent a terme aquest CEIE demostra que s’ha produït un gir cap a la sostenibilitat i l’eficiència en les prioritats d’innovació del sector agroalimentari de la Comunitat Valenciana en relació amb els reptes vigents des de 2018”.

Més de 17 milions en tres anys

En les tres últimes convocatòries, l’Agència ha mobilitzat 17,3 milions d’euros, entre inversió pública i privada, per a finançar el desenvolupament de 33 projectes d’innovació que s’alineen amb les conclusions plantejades fins ara per aquest comité.

Aproximadament la meitat d’aquests fons han anat a parar a iniciatives vinculades amb el desenvolupament de l’agricultura de precisió mitjançant tecnologies de predicció i control de la producció, mentre que l’obtenció d’aliments més saludables i l’increment de la flexibilitat i la seguretat de la producció agroalimentària s’han repartit la resta.

L’equip multidisciplinari, en el qual participen representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat, manté la major part de la composició original, que s’ha reforçat amb la incorporació de nous perfils associats fonamentalment a centres tecnològics i d’investigació capdavanters en aquest àmbit.

Així, des de l’esfera científica participa José María García Álvarez-Coque (UPV), Amparo López (IATA CSIC), Luis Navarro (Alt Consell Consultiu en R+D+I), José Pío Beltrán (IBMCP CSIC-UPV) i María José Frutos (Ciagro UMH), mentre que Andrés Pascual (Ainia) representa els centres tecnològics de la Comunitat.

De la mateixa manera, María Carmen Morales (Anecoop), Luis Plá (Mercadona), Daniel Ramón (Biopolis) i Raúl Martín (Embutidos Francisco Martínez) intervenen com a especialistes del teixit productiu, avalats, en aquest cas, per la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana.

Després d’aquesta primera sessió de treball, el CEIE en Agroalimentació mantindrà una segona trobada en les pròximes setmanes en la qual tancarà la seua proposta de reptes i solucions, que es remetran, al seu torn, al Comité Estratègic d’Innovació (CEI) perquè es validen definitivament.

A continuació, els resultats d’aquest comité es posaran a la disposició de tots els agents que conformen el Sistema Valencià d’Innovació, a fi que puguen presentar projectes d’R+D+I a partir de la convocatòria d’ajuda de l’AVI corresponent a 2024.

Galeria d'imatges