Presidència

La directora general de relacions amb la Unió Europea i l’Estat destaca la necessitat d’abordar la migració des de la perspectiva dels drets humans

10/03/2023
La directora general de relacions amb la Unió Europea i l’Estat destaca la necessitat d’abordar la migració des de la perspectiva dels drets humans
  • Daría Terrádez ha participat en el buró polític de la Conferència de Regions Marítimes Perifèriques (CRPM), celebrat a Cartagena
  • Destaca la participació de la Comunitat Valenciana en les tasques humanitàries dutes a terme a Ucraïna
  • La Generalitat lidera el Grup de Treball sobre Migracions de la CRPM a conseqüència de la seua participació activa

La directora general de Relacions amb la Unió Europea i l'Estat, Daría Terrádez, ha destacat durant la seua participació en el Grup de Treball sobre Migracions de la CRPM, la necessitat d'abordar el debat sobre els fluxos migratoris, "des d'una perspectiva vinculada al fet que es respecten els drets humans i la dignitat de la persona". 

Terrádez ha exposat les línies bàsiques del programa del Grup de Treball sobre Migracions i ha subratllat que "el debat no pot ni deu aïllar-se del fet que estem parlant de persones, per la qual cosa la perspectiva dels drets humans ha de ser central". 

Així mateix, la directora general ha informat els membres del buró sobre les últimes actuacions de la CRPM en relació amb el conflicte bèl·lic a Ucraïna, un tema que també s'ha convertit en fonamental per al Grup de Treball sobre Migracions. 

En aquest sentit, Terrádez ha recordat que la Generalitat "es va involucrar en les tasques humanitàries a favor d'Ucraïna des del principi. D'aquest compromís a favor de l'hospitalitat, en la Comunitat Valenciana, el mes de febrer de 2023, més de 22.000 persones ucraïneses es van empadronar de març a desembre de l'any passat en algun dels municipis de la nostra autonomia i se'ls va donar accés al sistema de serveis socials, educació i sanitat, drets bàsics per a qualsevol ciutadà". 

La directora general de Relacions amb la Unió Europea i l'Estat també ha subratllat l'ajuda de les organitzacions d'ajuda a refugiats, "que han posat tots els seus esforços i professionalitat en l'acolliment de les persones que fugien de la guerra d'Ucraïna".  

En aquesta reunió, a més, s'han tractat altres temes d'especial interés per a les regions i en els quals es treballarà de manera conjunta davant de les institucions europees. Entre aquests, destaquen els objectius de la Presidència Espanyola de la Unió Europea en el segon semestre, presentats pel secretari d'Estat per a la Unió Europea, Pascual Navarro; la situació de les Xarxes Transeuropees de Transport, i especialment el Corredor Mediterrani; la dimensió territorial de la Transició Energètica; l'emergència climàtica i la resposta a les catàstrofes naturals, el futur de la Política de Cohesió i la Política Marítima.

La CRPM i el Grup de Treball sobre Migracions

La CRPM és una organització formada per 160 regions pertanyents a 25 estats diferents, siguen membres o no de la Unió Europea. L'entitat representa més de 200 milions de persones i el seu objectiu principal és defensar el desenvolupament de les regions que la conformen respecte de les polítiques del centre d'Europa. 

La participació de la Generalitat en el Grup de Treball sobre Migracions ha sigut molt activa durant els últims anys, per mitjà de polítiques i mesures sobre integració de persones migrants dutes a terme des de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. Fruit d'aquesta participació activa, la Conferència de Regions Marítimes Perifèriques va proposar, durant la seua última assemblea general celebrada a Creta, que la Generalitat liderara aquest grup de treball, que va ser creat el febrer de 2015 i que ha elaborat informes i promogut el debat sobre la gestió de les migracions en l'àmbit europeu.  

La Comunitat Valenciana s'integra en una de les subcomissions de la CRPM, la Comissió Intermediterrània, constituïda per un total de 40 regions de nou països diferents.

Galeria d'imatges