Educació, Cultura i Esport

Carmen Amoraga destaca la tendència positiva de l’índex de lectura que ha augmentat deu punts en huit anys

10/03/2023
Carmen Amoraga destaca la tendència positiva de l’índex de lectura que ha augmentat deu punts en huit anys
  • En 2016 llegia el 56,8 % de la població i ara arriba al 64,7 %
  • Un centenar d’experts es reuneixen en la jornada ‘Lectura més Lectors’ de la Generalitat 

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha destacat que el 64,7 % dels valencians lligen llibres en el seu temps lliure, cosa que suposa un augment progressiu en els últims anys, ja que, en 2016, el percentatge estava en el 56,8 % de la població. 

Amoraga ha recordat que, en l’esforç en el foment de la lectura, “s’ha multiplicat per cinc la quantitat que es destina a les diferents línies per al foment del llibre, amb una inversió que ronda els vint milions d’euros al llarg dels huit anys del Pla de foment del llibre i la lectura de la Generalitat. Però no és prou. Volem fer més i volem fer-ho millor”, ha assegurat. 

Ha afegit que, “des de l’Administració, podem posar en marxa totes les mesures que estiguen al nostre abast per a fomentar la lectura, però sense lectors, tot està perdut”.

La jornada ‘Lectura més Lectors’ impulsada per Cultura de la Generalitat, a través de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, té l’objectiu de “compartir experiències perquè, entre tots, aconseguim construir una societat més lectora i, per tant, una societat més forta”, ha explicat la directora general.

Un centenar de professionals, bibliotecaris, professors i agents culturals s’han inscrit en la jornada i una trentena d’empreses, fundacions i entitats de recursos participen en la Mostra de Foment Lector que se simultanieja al monestir de Sant Miquel dels Reis. 

La conferència inaugural ha estat a càrrec de María José Gálvez, directora general del Llibre i Foment a la Lectura del Ministeri de Cultura amb la ponència ‘De lectores, leedores y hábitos de lectura’.

En les diferents sessions programades participen Fernando Juárez Urquijo, director de la Biblioteca Pública de Muskiz (Biscaia), el web de la qual és exemple en l’àmbit bibliotecari per les seues innovacions en la utilització d’eines de web social, i l’escriptor Adolfo García Ortega, amb una gran trajectòria professional en el món de les editorials, que parlarà del foment a la lectura des del punt de vista del llibre. 

També exposaran les seues teories les expertes en foment lector juvenil Gemma Lluch i Gemma Pasqual, i Juan Sobrino, bibliotecari de Soto del Real. 

Altres intervinents són Àngels Gregori, que presenta el projecte de la Direcció General de Cultura i Patrimoni ‘No em toques els versos’; Anna Ballester, amb un taller de poesia, i el recital dels poetes Mario Obrero i Josep Pedrals.

La jornada conclou amb l’espectacle poeticomusical ‘El collar de la Paloma’, basat en els textos de l’escriptor andalusí del segle XI Ibn Hazn, amb l’actuació com a rapsode de Vicent Camps i l’acompanyament dels músics de Miquel Perelló.

Galeria d'imatges