Presidència
Índex de producció industrial

La Comunitat Valenciana lidera l’augment de la producció industrial en el conjunt del país des de 2015

12/03/2023
La Comunitat Valenciana lidera l’augment de la producció industrial en el conjunt del país des de 2015
  • La producció de maquinària, equips elèctrics i electrònics, i material de transport són els sectors amb més creixement
  • El rendiment de les empreses a la Comunitat Valenciana se situa més de tres punts per damunt del nivell prepandèmia i creix en 2022 un 2,4 %
  • Berenguer: “Aquestes xifres han animat l’arribada d’empreses com ara Volkswagen, Siemens, HP, Hitachi, Toshiba-Mitsubishi o Lufthansa, que configuraran un nou clúster industrial especialitzat”

La Comunitat Valenciana va liderar el rànquing autonòmic de creixement de la producció industrial entre juny de 2015 i gener de 2023, amb un augment del 7 %, mentre que en la resta d’Espanya ha decrescut en nivells per davall de l’1,1 %, segons es desprén de l’últim Índex de producció industrial (IPI) elaborat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Sobre aquest tema, la directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer, ha recalcat que “impulsar el rendiment de les empreses ha sigut un dels objectius prioritaris del Consell en aquests anys, perquè porta aparellat un augment de l’ocupació i de l’activitat econòmica”.

“El clima d’estabilitat de la Comunitat Valenciana, les ajudes i els estímuls del Consell, i el dinamisme i l’obertura a l’exterior del seu teixit productiu han contribuït al fet que multinacionals amb un alt nivell d’innovació decidisquen invertir a la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat Ana Berenguer.

“Empreses com Volkswagen, Siemens, HP, Hitachi, Toshiba-Mitsubishi o Lufthansa estan instal·lant-se a la Comunitat Valenciana, o han mostrat la seua intenció a fer-ho. Aquest interés creixent evidencia que ens estem consolidant cada vegada més com un clúster industrial i tecnològic”, ha assenyalat la directora general.

Els subsectors amb més avanç en aquests quasi huit anys es focalitzen en la producció de maquinària i equip elèctric i electrònic (81 % més), seguit pel de maquinària i equip mecànic (45 %), el de material de transport (24 %), la indústria del plàstic (22 %), la indústria del taulell (20 %), la de metal·lúrgia i productes metàl·lics (12 %), la d’alimentació (12 %) i la de química (11 %).

Per damunt del nivell prepandèmia

La producció industrial a la Comunitat Valenciana se situa més de tres punts per damunt dels nivells prepandèmia i creix en 2022 un 2,4 %, a diferència del que succeeix en el conjunt d’Espanya, on encara està mig punt per davall del nivell de 2019.

En relació amb aquestes dades, la directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer, ha manifestat que aquest increment de l’IPI “és molt positiu” i evidencia “la recuperació i l’enfortiment” de l’economia de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, ha destacat que “sectors estratègics” com el de l’automòbil, “en ple procés d’electrificació”, amb un avanç del 16,7 %, i l’agroalimentari, amb un augment del 3,2 %, han aconseguit “remuntar les dificultats” generades per la pandèmia i els efectes de la guerra d’Ucraïna.

Augment per sectors

Per destinació econòmica dels béns, l’IPI assenyala que en 2022 es va produir un augment del 5,5 % de la producció de béns de consum, el 5,3 % de béns d’equip i el 4,7 % de l’energia.

Quant als sectors d’activitat, destaquen amb creixements més rellevants la producció de material de transport, en què està l’automòbil, en plena transició cap a l’electrificació i un avanç del 16,7 %, i la indústria agroalimentària, amb un 3,2 %.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de directora general d'Anàlisis i Polítiques Públiques, Ana Berenguer