Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Héctor Illueca i la ministra Belarra urgeixen l’aprovació de la Llei estatal de l’habitatge per a solucionar permanentment les emergències

13/03/2023
El vicepresident segon i conseller d'Habitatge presenta a la ministra de Drets Socials les principals fites en polítiques d'habitatge del Consell
  • El vicepresident segon i conseller d'Habitatge presenta a la ministra de Drets Socials les principals fites en polítiques d'habitatge del Consell
  • També ha expressat la seua satisfacció per la ratificació del Tribunal Constitucional al Decret llei de tanteig i retracte per a ampliar el parc públic

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, han reclamat hui a València la necessitat d'aprovar la Llei estatal de l'habitatge per a solucionar de manera permanent la situació d'emergència residencial que s'està vivint a tota Espanya i per a possibilitar la regulació dels preus del lloguer.

Una defensa conjunta que han fet durant una trobada celebrada a la seu de la Vicepresidència Segona, al Palau de Pineda, en la qual Héctor Illueca ha traslladat a la ministra les principals actuacions desenvolupades en matèria d'habitatge durant el Segon Botànic i les propostes previstes en la legislatura següent per a consolidar l'habitatge com a quart pilar de l'Estat de Benestar.

La ministra de Drets Socials i Agenda 2030 ha destacat les polítiques d'habitatge que està impulsant la Vicepresidència Segona i que considera "una referència per a tot l'Estat i per a tots els progressistes que volen fer política d'habitatge per a la gent".

Així mateix, ha mostrat la seua satisfacció pel suport que el Tribunal Constitucional ha fet al decret llei de tanteig i retracte posat en marxa a la Comunitat Valenciana per a ampliar el parc públic. De la mateixa manera, també assegura que és fonamental "posar límits i lligar en curt els fons voltor" perquè és necessari "frenar-los per mitjà de normatives ambicioses com les que s'han fet ací". Ione Belarra ha estat acompanyada en la seua visita a València per la secretària d'Estat per a l'Agenda 2030, Lilith Verstrynge.

Per part seua, el vicepresident ha expressat, en primer lloc, la seua satisfacció per la sentència del Tribunal Constitucional que ratifica el Decret llei per a l'ampliació d'habitatge públic mitjançant el dret de tanteig i retracte. En aquest sentit, ha afirmat que "és una molt bona notícia per al Govern valencià, la qual demostra que contra les pressions dels poders econòmics i els seus testaferros, en les institucions també es poden fer polítiques socials per a les persones que pitjor ho estan passant i que més necessitats tenen".

Sobre la sentència, ha afegit que "seguirem per aquest camí, conscients que tenim molt de treball per davant. Aquesta decisió del Tribunal Constitucional i els resultats del decret ens demostren que si les institucions es posen al servei de l'interés general i no de la defensa dels privilegis de l'1 % més ric de la població, la política pot ser molt útil".

Garantir el dret a l'habitatge

Héctor Illueca ha destacat que aquesta legislatura ha servit per a posar, en primera línia del Consell, polítiques d'habitatge que garantisquen el dret de la ciutadania a un habitatge digne, protegir els col·lectius més vulnerables, ampliar el parc públic i dignificar les condicions de vida als barris. "Veníem de polítiques conservadores que entenien l'habitatge com un element de negoci i el Botànic les ha convertides en la gestió d'un dret. Els avanços normatius i els increments pressupostaris d'aquesta legislatura són un referent indiscutible de la prioritat que, per primera vegada, s'ha donat a aquestes qüestions", ha manifestat.

El titular d'Habitatge ha declarat que durant aquests últims quatre anys, la Generalitat, per mitjà del treball de la Vicepresidència Segona, "està assentant les bases del seu sistema públic d'habitatge". La tasca dels primers anys es va centrar en la creació de noves eines d'ampliació del parc públic, com el tanteig i el retracte, i de mobilització d'habitatges buits. "Dues mesures de caràcter estructural per a combatre l'emergència residencial".

Segons ha continuat explicant, l'últim tram de la legislatura, en canvi, ha estat marcat per l'aprovació del decret llei de mesures contra l'emergència residencial i de la Llei de barris que preveuen actuacions immediates per a fer front tant a la urgència residencial com a la transició ecològica.

Respecte a aquestes últimes mesures, el decret llei de mesures contra l'emergència residencial preveu accions per a garantir el dret a l'habitatge davant dels abusos dels grans tenidors. En aquest sentit, ha destacat "la cessió d'ús temporal per part dels grans tenidors, la creació d'un cos d'inspectors per a combatre l'assetjament immobiliari o la possibilitat de sancionar els grans tenidors amb multes de fins a un milió d'euros".

Pel que fa a la Llei de barris, ha afirmat que suposa la consolidació de la regeneració urbana com una de les prioritats de la Generalitat en temàtica urbanística. Amb aquesta llei "ens assegurarem una continuïtat en la regeneració urbana amb el blindatge d'un 1 % del pressupost no financer destinat a aquest tipus de polítiques". A més, també "es consoliden tota una sèrie de canals de participació ciutadana per a garantir que la regeneració urbana es faça d'acord amb les prioritats de la societat".

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca