Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Conflicte a Ucraïna

Igualtat destina 12,73 milions d’euros en ajudes directes a persones refugiades d’Ucraïna que manquen de recursos econòmics suficients

15/03/2023
  • La quantia de l’ajuda és de 400 euros al mes per persona adulta, a més de 100 euros per menor d’edat a càrrec, per un màxim de sis mesos
  • Les persones beneficiàries hauran d’acreditar el seu empadronament en qualsevol municipi de l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives destina 12,73 milions d’euros per a la concessió d’ajudes directes a persones refugiades afectades pel conflicte d’Ucraïna que estiguen empadronades a la Comunitat Valenciana i manquen de recursos econòmics suficients.

Es tracta d’una ajuda que gestionen les comunitats autònomes, a través d’una subvenció que els ha atorgat el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Aquesta ajuda té un caràcter singular i excepcional, s’atorga pel seu interés públic, social i humanitari, i està derivada de l’afluència massiva de persones desplaçades procedents d’Ucraïna, amb l’objectiu d’assegurar la cobertura de les seues necessitats bàsiques.

En aquest sentit, cal destacar que la Comunitat Valenciana, amb més de 42.000 persones procedents d’Ucraïna acollides, està al capdavant de totes les comunitats autònomes tant en termes absoluts com en proporció a la població.

La quantia de l’ajuda serà de 400 euros al mes per persona adulta, quantitat a la qual se sumaran 100 euros al mes per persona menor d’edat a càrrec, per un període màxim de sis mesos.

Podran accedir a aquestes ajudes les persones que hagen obtingut l’estatut de protecció temporal a persones afectades pel conflicte d’Ucraïna que estiguen empadronades en algun municipi de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, hauran de mancar de mitjans econòmics suficients i els seus ingressos mensuals no han de superar la quantitat establida per l’ingrés mínim vital. Aquesta ajuda és incompatible amb la percepció de recursos, actuacions i serveis del sistema nacional d’acollida de protecció internacional de la Secretaria d’Estat de Migracions.

En el cas que el pressupost siga insuficient per a atendre totes les persones beneficiàries pel període màxim de sis mesos, s’aplicarà un criteri de repartiment proporcional, de manera que se’ls concedisquen a totes elles les mateixes mensualitats.

El termini de presentació de sol·licituds s’obri demà, 16 de març, i conclou el 31 de març a les 15.00 hores.