Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Cooperativisme

El pla ‘Fent cooperatives’ ha suposat 32,3 milions en ajudes que han beneficiat 3.253 cooperatives o entitats representatives del cooperativisme

15/03/2023
El pla ‘Fent cooperatives’ ha suposat 32,3 milions en ajudes que han beneficiat 3.253 cooperatives o entitats representatives del cooperativisme
  • Climent ha explicat que la modificació del decret del cooperativisme, publicada aquest dimarts en el DOGV, introdueix més agilitat en els tràmits perquè les cooperatives siguen més competitives i facilita nous models cooperatius
  • El conseller ha presentat al Consell Valencià del Cooperativisme l'avaluació dels indicadors del pla

El pla Fent cooperatives ha suposat 32,3 milions en ajudes que han beneficiat 3.253 cooperatives o entitats representatives del cooperativisme. També destaca la posada en marxa de projectes d’emprenedoria col·lectiva, la incorporació de persones sòcies de col·lectius vulnerables i l’ajuda a 1.820 persones en el seu itinerari d’integració laboral.

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha presentat al Consell Valencià del Cooperativisme l’avaluació dels indicadors del pla.

Climent ha explicat que “el creixement en PIB del cooperativisme comporta nivells de benestar més elevats que qualsevol altra mena d’agrupació econòmica, pels seus principis i per ser empreses de l’economia social”, i per això “suposa un orgull acompanyar en el seu creixement i consolidació un model d’empresa que ha passat de representar el 5,9 % del PIB en l’economia valenciana en 2015, al 7 % en 2021”.

El conseller ha manifestat que “en 2023, en paral·lel a les convocatòries que s’estan produint de manera ordinària, és temps d’iniciar una revisió orientada a una realitat post COVID, en què el cooperativisme està convocat a ser una solució empresarial que combat la desigualtat”.

Climent també s’ha referit a la modificació del decret que regula el cooperativisme, la qual va ser publicada ahir en el DOGV, que ve motivada “per la urgència de canvis legislatius per a poder aprovar el reglament del Registre de cooperatives, per a adaptar-se a la llei Crea i Crece i la llei de Startups d’àmbit estatal i altres regulacions com les d’habitatge col·laboratiu i les de despoblament”.

Segons el conseller, “en el context actual de crisi energètica i inflació que dificulta l’accés a aliments o habitatge, amb la modificació del decret s’introdueix més agilitat en el model cooperatiu, perquè les cooperatives valencianes milloren la competitivitat i es produïsca una transició justa del model productiu per a transformar-se en un territori coop-friendly i facilitar el desenvolupament de cooperatives energètiques, cooperatives d’iniciativa social, cooperatives intergeneracionals d’habitatge col·laboratiu en règim de cessió d’ús o cooperatives agrícoles polivalents en l’àmbit rural”.

Principals indicadors del pla Fent cooperatives

El pla Fent cooperatives és un instrument de polítiques públiques, un fòrum de diàleg amb el sector i la base per a la posada en marxa de programes específics d’estímul del cooperativisme.

Va ser aprovat per primera vegada en 2017. El 2 de novembre de 2020 va veure la llum la segona estratègia, amb noves bases i condicions en funció de les necessitats del sector.

En aquest sentit, el pla ha propiciat reformes molt importants, com ara l’avanç cap a la finestreta única registral que permeta a les cooperatives accedir al mercat en igualtat de condicions que altres figures jurídiques, que ha suposat el desenvolupament de plataformes digitals per a superar un dèficit històric en la competitivitat de les cooperatives.

També un nou decret de modificació de la llei de cooperatives per a introduir i facilitar els nous models cooperatius, així com la manera en què es pot desenvolupar la col·laboració publicoprivada i la iniciativa social per a corregir desigualtats.

A més, ha permés impulsar diversos programes com els següents:

  • El programa LLAMP, que va nàixer junt amb el cooperativisme per a promoure l’emprenedoria de triple impacte. Ha ajudat a crear 37 cooperatives innovadores a la Comunitat Valenciana, en les 2 primeres edicions.
  • El programa Base Viva, que ha establit les bases per al desenvolupament normatiu dels habitatges col·laboratius en l’àmbit cooperatiu, ha propiciat la creació de 8 cooperatives de coop-housing sènior i intergeneracional, ha generat 28 grups protocooperatius i està posant en marxa 5 promocions i 3 licitacions de sòl públic sota aquests preceptes.

Galeria d'imatges