Sanitat Universal i Salut Pública
Assistència sanitària

La Comunitat Valenciana i Aragó renoven el conveni de col·laboració per a l’assistència de pacients en zones limítrofes

16/03/2023
La Comunitat Valenciana i Aragó renoven el conveni de col·laboració per a l’assistència de pacients en zones limítrofes
  • Miguel Mínguez: “L'objectiu és contribuir a augmentar la cohesió social i facilitar l'atenció sanitària al centre més accessible a cada persona”
  • Sira Repollés: “Aquesta classe de convenis evidencien la importància de la col·laboració entre autonomies per a garantir l'equitat en l'assistència”
  • L'acord beneficia els 2.264 habitants d'Ademuz, Casas Altas, Casas Bajas, Castielfabib, Torrebaja, Vallanca, Puebla de San Miguel i Herbés

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, i la consellera de Sanitat del Govern d’Aragó, Sira Repollés, han formalitzat un conveni de col·laboració entre les dues administracions per a la prestació d’assistència sanitària en zones limítrofes, de manera que els habitants d’aquestes poblacions podran ser atesos pels recursos sanitaris que tinguen més pròxims al seu domicili, independentment de la comunitat autònoma de la qual depenguen.

Aquest conveni té una vigència de quatre anys i actualitza un acord anterior.

El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha assenyalat que l’objectiu del conveni consisteix a “contribuir a augmentar la cohesió social i facilitar l’atenció als centres més pròxims i accessibles al domicili de la persona, independentment de l’autonomia a la qual pertanga”.

Per la seua banda, la consellera de Sanitat del Govern d’Aragó, Sira Repollés, hi ha afegit que “convenis com aquest posen de manifest la importància de la col·laboració entre les diverses comunitats autònomes perquè tota la ciutadania tinga accés en termes d’equitat a l’assistència sanitària”.

L’acte ha comptat també amb la presència de la directora general d’Assistència Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, María Amparo García Layunta, i el director provincial de Sanitat de Terol, José Pablo Castellote García.

Les línies principals de col·laboració es refereixen a l’atenció sanitària primària, especialitzada, urgent i farmacèutica, així com el transport sanitari.

Els municipis de la Comunitat Valenciana beneficiats pel conveni són Ademuz, Casas Altas, Casas Bajas, Castielfabib, Torrebaja, Vallanca, Puebla de San Miguel (Racó d’Ademús) i Herbés (els Ports), amb un total de 2.264 habitants.

En la part d’Aragó, l’acord cobreix les zones de salut de Cantavieja, Mosqueruela, Mora de Rubielos i Sarrión, amb un total de 9.079 habitants.

Es tracta, doncs, de zones geogràfiques limítrofes caracteritzades per la dispersió de la població i una població envellida.

L’atenció en tots aquests municipis i zones de salut, tant de primer nivell com de segon nivell, la faran els centres hospitalaris de referència més pròxims de la Comunitat Valenciana o de la Comunitat d’Aragó, indistintament, i sempre d’acord amb l’acceptació de la o el pacient.

D’aquesta manera, en la zona de salut d’Ademuz, l’atenció especialitzada l’assumirà l’Hospital Obispo Polanco. Els serveis que no disposa aquest centre, com ara radioteràpia, els prestarà l’hospital de referència de València (Arnau de Vilanova).

Per la seua banda, a Herbés, l’atenció primària es prestarà al Centre de Salut de Valderrobres, l’especialitzada a l’hospital d’Alcanyís i els serveis d’alta especialitat, a l’Hospital Provincial de Castelló.

En tots els casos, per a afavorir la continuïtat assistencial, es facilitarà l’accés a la informació de cada persona amb totes les garanties legals, siga la història clínica o una altra informació que interesse per a la gestió del cas.

Quant al transport sanitari, el brindarà preferentment la comunitat autònoma d’on siga originari el pacient o la pacient, encara que, en casos de dificultat derivats de l’organització dels serveis, les circumstàncies meteorològiques, o altres, quedarà garantit per qualsevol de les dues autonomies.

L’acord preveu la posada en marxa d’una comissió mixta integrada per tres persones de cada autonomia per a supervisar-ne el compliment i resoldre els possibles dubtes que puguen sorgir sobre l’aplicació.

La compensació de despeses sanitàries entre autonomies es farà a través del Fons de Compensació Sanitària o el Fons de Cohesió Sanitària, d’acord amb la normativa estatal.

Galeria d'imatges