Educació, Cultura i Esport

La Generalitat presenta més de 40 activitats a l’Arniches per a tancar la seua temporada 22-23

16/03/2023
La Generalitat presenta més de 40 activitats a l’Arniches per a tancar la seua temporada 22-23
  • Tornen a la primavera a l’Arniches el festival MOVA sobre diversitat sexual, Abril en Dansa, el Torneig de Dramatúrgia i la Campanya Escolar
  • L’IVC calfa motors per a la tercera edició del seu Festival Internacional d’Arts Escèniques FRESCA!, que enguany tindrà lloc del 20 al 30 de juliol a Casa Mediterráneo

El director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, acompanyat de la delegada territorial de l’IVC a Alacant, Alicia Garijo, han presentat la programació del Teatre Arniches d’Alacant per a l’últim trimestre de la temporada 2022-23.

Abel Guarinos, ha destacat dues de les recents distincions que ha rebut l’ens públic IVC de les universitats valencianes: la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I de Castelló “per la seua contribució a fer de la cultura un instrument de vertebració territorial i compromís social, a més de vehicle de comunicació i acostament a les diferents realitats socials” i el premi Consell Social de la Càtedra de Cinematografia i Documental Gudie Lawaetz de la Universitat Miguel Hernández d’Elx “pel treball en pro de la conservació i custòdia del patrimoni audiovisual valencià, mitjançant l’Arxiu de la Filmoteca Valenciana, i pel suport i difusió de l’audiovisual valencià actual”.

Guarinos ha assenyalat que ambdós mèrits “també són fruit del treball que està fent el personal de l’IVC a Alacant, fonamentalment des del Teatre Arniches, i del treball multicol·laboratiu que tenim amb els professionals alacantins dels sectors de l’audiovisual, de les arts escèniques, de la música i de les arts visuals, així com dels amateurs d’aquests mateixos vessants artístics i de la cultura popular valenciana i dels ajuntaments amb els quals conformem el Circuit Cultural Valencià”.

“Ambdues distincions universitàries ens han espentat també a continuar proposant per al Teatre Arniches una programació rigorosa, diversificada, inclusiva, de qualitat i pensada per a tots els públics, en què les arts escèniques, l’audiovisual i la música són els tres pilars fonamentals”.

També ha indicat que “la nostra programació es deixa seduir per les propostes més pròximes i nostrades, nascudes des d’Alacant, i per les propostes més necessàries i reeixides que es creen lluny de la nostra terra, però que el públic alacantí ha de tindre l’oportunitat de conéixer i de gaudir”.

Quant a la nova proposta programàtica del Teatre Arniches, Alicia Garijo ha afegit que es tracta d’un bloc de programació “molt fresc, lluminós i compromés”, d’acord amb aquesta època de l’any: “Creiem que la programació ha d’estar també vinculada a l’ànim dels espectadors. La primavera és un moment en què el cos ens demana eixir de la zona de confort, ens llevem els abrics i recuperem les ganes d’activar-nos. Per això trobem moltes cites amb l’humor, amb l’alegria, però sempre amb una mirada crítica i sagaç que ens caracteritza i que ens posarà davant de temes tan importants com la diversitat, el feminisme o la precarietat laboral”. 

Des d’abril fins a juny, l’Arniches oferirà més de quaranta activitats amb nou espectacles de teatre, tres de dansa, dos de circ, tres concerts, quatre espectacles familiars i deu projeccions de La Filmoteca. Una programació amb una mirada plural que porta treballs des de Balears, Catalunya, Madrid, Andalusia, Aragó, Galícia i fins i tot des de fora de les nostres fronteres, com és el cas de França o el Perú. Però que, com sempre, protegeix i potencia el talent valencià, ja que són deu les propostes nascudes en el nostre territori, a més de comptar amb alguns artistes també de la Comunitat Valenciana, que passaran per Arniches integrats en els elencs i equips artístics de companyies procedents d’altres llocs. 

La Generalitat continua apostant per una oferta accessible, per la qual cosa mantenen l’ampli ventall de descomptes i els abonaments Gran Abonament, que ofereixen 13 espectacles per 104 €; l’Abonament Jove, amb aquests mateixos 13 espectacles per 39 €, i l’Abonament a la Carta, que permet triar 6 espectacles per 54 €. 

Al maig conclou la Campanya Escolar 22-23, per la qual passaran més de 3.000 xiquets i joves de 30 centres d’ensenyament de Primària i Secundària, i que deixa un balanç de 21 sessions entre escèniques i cinema, amb una ocupació quasi completa, la qual cosa avala l’èxit de la iniciativa. 

L’Arniches es retroba amb el VII Torneig de Dramatúrgia, que celebrarà els seus quarts de final a Alacant el 26 de maig. 

Es manté la col·laboració amb la Universitat d’Alacant, per la qual el teatre cedeix el seu espai per a la representació dels espectacles resultants d’aquest curs de les tres aules de Teatre Contemporani, de l’OPUA i de Teatre Clàssic.

La Filmoteca també continua la seua activitat els dijous a les 19.30 hores, oferint, fins al 29 de juny, deu pel·lícules, cinc de les quals estan emmarcades en un cicle dedicat al cineasta David Lynch. 

Els festivals irrompen en la programació del teatre. L’Institut Valencià de Cultura manté el seu suport i col·laboració amb el festival Abril en Dansa amb dues cites a l’Arniches el 16 d’abril. Cristina Gómez oferirà ‘Anhel’, que s’endinsa en l’essencialitat animal, en la cruesa dels cossos i en la bellesa del desig, que a més comptarà amb una activitat addicional, un col·loqui previ a la representació, amb el crític José Vicente Peiró i la directora d’escena Anna Estellés. El 22 d’abril, Lali Ayguadé Company presenta ‘Runa’.

Del 2 al 7 de maig, el protagonista serà MOVA, Mostra de Cultura, Creació Artística i Cine sobre Diversitat Sexual, d’Identitat i Gènere d’Alacant, que enguany celebra la seua quarta edició, i que oferirà dues sessions de cine i tres de teatre, que inclouen un monòleg a càrrec del popular Bop Pop, que acaba de ser reconegut amb el Premi Talía pel canvi social i la inclusió en les arts escèniques, patrocinat per ONCE, la producció de Teatro del Barrio ‘Cómo hemos llegado hasta aquí’ i l’espectacle familiar ‘El xiquet que volia una falda escocesa’ de la companya Bullanga, que a més s’emmarca dins del cicle ‘Som Menuts’. 

Tres espectacles completen la programació familiar del trimestre: la dansa de la companyia francesa MA Compagnie-Marc Lacourt i el seu espectacle ‘La serpillère de Monseur Mutt’, premi al millor espectacle d’aproximació de la dansa a la primera infància en FETEN 2022, el 14 de maig; ‘La granja de Candela’ de Pàmpol Teatre, el 3 de juny, i ‘L’Encanteri del Drac’ de La Carreta, el 10 de juny. 

Per a públic de totes les edats, amb la denominació de ‘Per a Tots’, l’Arniches ofereix dos espectacles de circ: l’1 d’abril, ‘POI’ de la companyia D’Estro, premi especial ATAPIB 2021, premi DRAC d’OR al millor espectacle de carrer de la 33a Fira de Titelles de Lleida, premi TAC Valladolid a la millor interpretació, primer premi panorama Circada 2022 i guardonat com a millor espectacle de carrer en la Fira Europea d’Arts Escèniques per a xiquets i xiquetes (FETEN) 2023, i el 20 de maig, D’Click presenta ‘Latas’, espectacle inclòs en el Circuito Circo a Escena de la Xarxa Espanyola de Teatres, Auditoris, Circuits i Festivals de Titularitat Pública. Redescena recomana ambdues produccions. 

Passaran també per l’escenari la prestigiosa companyia La Zaranda, amb ‘Manual para armar un sueño’ el 28 d’abril, i Bramant Teatre, amb ‘Un segle d’abismes’ el 12 de maig, un espectacle que gira entorn de la memòria històrica des de la perspectiva de gènere. El 19 de maig serà el torn de ‘Las que limpian’ d’A Panadaría, coproduïda amb el Centre Dramàtic Nacional, un espectacle també en clau femenina i una aproximació a l’univers i la realitat de les cambreres de pis, les ‘kellys’. El 27 de maig torna Albena Teatre amb ‘Waterloo’, un text de Pasqual Alapont i Carles Alberola, un nostàlgic viatge en el temps que té el desig de donar veu als que ja no estan.

No pot faltar la música en la primavera del Teatre Arniches, que oferirà tres concerts. El cantautor de Cocentaina Andreu Valor presenta amb la seua banda ‘Un nou món’, millor disc de cançó d’autor en els Premis Ovidi 2022, i finalista en els Premis Carles Santos, el 15 d’abril. La següent cita musical serà el 27 de maig, de la mà de la cantant i compositora Susana Baca, tres vegades guanyadora dels Premis Grammy Llatins, rellevant també per haver sigut ministra de Cultura del Perú i presidenta de la Comissió Interamericana de Cultura de l’OEA. 

La música serà a més el punt final de la temporada 2022-2023 del Teatre Arniches, amb un Concert de Fogueres a càrrec d’Alba Armengou i l’alacantí Vicente López, el 17 de juny, que tancarà la programació i el cicle ‘Des d’ací’, dedicat als professionals alacantins que comptarà amb companyies com Maracaibo Teatro, Pàmpol Teatre, Combinats o La Carreta. 

Cultura encara la recta final de la seua programació al Teatre Arniches, al mateix temps que posa en marxa la maquinària de preparació del seu Festival Internacional d’Arts Escèniques FRESCA! 2023, que enguany celebrarà la seua tercera edició del 20 al 30 de juliol a Casa Mediterráneo, i que, una vegada més, oferirà un cartell de màxima qualitat que combinarà la programació general de gran format en el seu escenari principal amb la proposta familiar ‘Frescoreta!’. 

Venda d’entrades: IVC

Galeria d'imatges