Sanitat Universal i Salut Pública
Dia Mundial del Son

Les persones expertes aconsellen mantindre els hàbits del son per a evitar el cansament o la somnolència associats al canvi d’horari

16/03/2023
  • La Comunitat Valenciana compta amb 18 unitats o consultes del son
  • Els diversos nivells assistencials van atendre 656.500 consultes per trastorns del son en 2022

Les persones expertes aconsellen mantindre els hàbits del son per a evitar el cansament o la somnolència associats al canvi d’hora del pròxim diumenge 26 de març, quan toca avançar els rellotges per a entrar en l’horari d’estiu.

En aquest sentit, els experts en el son alerten que dormir una hora menys i tindre més temps de llum natural pot afectar el descans i causar uns certs desajustos a col·lectius determinats, especialment persones d’edat avançada, menors d’edat, els qui ja pateixen trastorns, com ara la síndrome de les cames inquietes o l’insomni, o professionals que treballen a torns.

En la majoria dels casos, com aclareix el cap del Servei de Neurofisiologia i de la Unitat del Son de l’Hospital Universitari de La Ribera, Javier Puertas, es tracta d’un problema passatger comparable al que pot patir qualsevol persona que passa ràpidament per diversos fusos horaris. Els símptomes, de fet, són els mateixos que en el jet lag: dificultat per a agafar el son a la nit, somnolència pel dia, cansament, irritabilitat o falta de concentració.

Per a intentar alleujar i corregir com més prompte millor aquestes molèsties, Manuel d’Entrambasaguas, especialista del Servei de Neurofisiologia de l’Hospital Clínic Universitari de València, recomana fer una transició marcada des del final del dia fins al moment d’anar-nos-en a dormir.

“Cal posar un límit al temps de treball, les tasques i, fins i tot, a l’oci, perquè el cervell es relaxe i puga aparéixer la son. És recomanable ficar-se al llit només quan tinguem son i, sobretot, mantindre una hora regular d’alçar-nos i exposar-nos a plena llum per a activar-nos”, detalla Entrambasaguas.

Dormir és essencial per a la salut

Cada 17 de març es commemora el Dia Mundial del Son, promogut per la Societat Mundial del Son, enguany amb el lema Dormir és essencial per a la salut.

En aquesta línia, Entrambasaguas recorda que el son podria ajudar a superar les vivències desagradables, consolidar la memòria, solucionar problemes i eliminar productes de rebuig del metabolisme cerebral, com ara alguns tipus de proteïna l’acumulació dels quals es relaciona amb algunes formes de demència.

Per això la també experta del seu servei, Paula Cases, aconsella acudir a l’especialista a les persones que dormen molt poc, excessivament, en situacions inapropiades o fan coses estranyes mentre dormen.

L’any passat, les 18 unitats o consultes de son que hi ha als departaments de salut del Sistema Sanitari Públic van atendre 59.500 consultes formulades per prop de 35.200 pacients. Per províncies: 36.400 consultes i 20.900 pacients a Alacant; 5.400 consultes i 3.700 pacients a Castelló, i 17.700 consultes de 10.600 pacients a València.

El 58 % de pacients van ser homes i el 42 % restant, dones i, per edat, la prevalença va ser superior entre els 46 i els 64 anys, franja d’edat en què es va concentrar quasi la meitat dels pacients (el 45 %).

En l’àmbit d’Atenció Primària es van registrar entorn de 597.000 consultes. Per províncies, 61.900 consultes i 32.700 pacients a Castelló; 326.400 consultes i 174.700 pacients a València, i la resta (208.700 i 109.425), a Alacant.