Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Projecte d’innovació

El Consell finança el desenvolupament d’eines digitals per a predir i detectar les plagues que amenacen els cítrics

20/03/2023
El Consell finança el desenvolupament d’eines digitals per a predir i detectar les plagues que amenacen els cítrics
  • L’AVI cofinança junt amb el Feder un projecte de l’Associació Valenciana d’Agricultors, AINIA, IVIA, UV i les empreses Sinyent i Locatec
  • El sistema integra sensors i imatges a través de drons i satèl·lit per a detectar malalties en fase primerenca i proposar el tractament òptim

La Generalitat, a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), finança el desenvolupament de noves eines digitals per a la detecció i la predicció primerenca de les principals plagues que amenacen els cultius de cítrics a la Comunitat Valenciana. L’objectiu és dissenyar un sistema de control més avançat i precís que permeta als agricultors fer front a aquestes malalties en l’etapa inicial, amb la finalitat d’optimitzar els tractaments aplicats i reduir-ne el possible impacte en el medi ambient.

En l’actualitat, en el camp valencià conviuen diverses estratègies de gestió dels cultius, la qual cosa dificulta la planificació i la resposta coordinada davant d’una amenaça fitosanitària. El projecte Sensoplag pretén contribuir, precisament, al desenvolupament de polítiques eficients per a la gestió de les noves plagues com una de les vies per a garantir la viabilitat del sector primari.

La iniciativa, que impulsa l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) en col·laboració amb l’Institut d’Investigacions Agràries (IVIA); el centre tecnològic AINIA; el grup de reconeixement de la sostenibilitat (REDOLí) de la Universitat de València, i les empreses Servicios Agrarios Sinyent i Locatec Aplicaciones Informáticas, compta també amb el suport de l’AVI, que hi ha aportat 684.000 euros en el marc de la seua convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva, que és finançada conjuntament amb la Unió Europea a través del Fons de Desenvolupament Regional (Feder).

Davant de la greu amenaça que representen les noves malalties i les limitacions dels sistemes de detecció actuals, Sensoplag explora el desenvolupament d’una nova solució, basada en un sistema integrat d’eines digitals que permeta la detecció precoç, el monitoratge i la predicció de plagues clau, com ara el cotonet de Sud-àfrica, l’àcar roig oriental o els insectes que actuen com a vectors del greening.

L’objectiu és integrar totes aquestes eines, i les dades obtingudes, en una mateixa plataforma, amb la finalitat de desenvolupar models que generen, a partir d’aquest material, informació pràctica per als professionals del camp. S’està treballant, de fet, en un sistema d’ajuda a la presa de decisions, dirigit a agricultors i tècnics i accessible a través d’una app, que no només els permetrà interactuar per a resoldre els seus possibles dubtes, sinó que els guiarà en l’elecció dels tractaments més adequats i el moment òptim d’aplicació per a assolir la màxima eficàcia.

Actualment el projecte es troba en una fase de recopilació i anàlisi de les dades perquè s’integren definitivament en el model. Per a fer-ho, es processaran les imatges satel·litàries, així com les preses amb càmeres hiperespectrals integrades en drons, a fi d’estudiar la detecció i el grau d’afectació de les plagues durant els diversos períodes de l’any.

Cooperació en innovació

En l’execució del projecte participen dos centres de referència en investigació agrària: AINIA, que acredita una extensa trajectòria en sistemes de teledetecció en el camp mitjançant l’ús de drons i robots autònoms, i IVIA, amb una vasta experiència en el desenvolupament de trampes i anàlisis de fotos de satèl·lit per a la detecció de plagues.

El coneixement en el disseny i l’ús de sensors, així com l’emmagatzematge de les dades recaptades, l’aporta el grup REDOLí, de la Universitat de València; al mateix temps que Locatec donarà suport a la recol·lecció de dades a través d’una app, en què els agricultors podran carregar fotos de les possibles plagues, i implementarà en un sistema de recomanació automatitzat mitjançant programari. Els quatre socis contribuiran al desenvolupament dels algorismes d’intel·ligència artificial necessaris per a analitzar les dades.

Els treballs sobre el terreny corresponen a Sinyent, empresa especialitzada en serveis agraris, mentre que AVA, com a coordinadora del projecte, ha exercit un paper clau en la definició de les necessitats dels professionals del sector i garantirà, a més, la implementació d’aquest nou sistema entre els seus potencials usuaris finals, una vegada es validen els resultats.

Per a la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, Sensoplag és un exemple paradigmàtic de les oportunitats que ofereix la innovació en el sector primari a través de la incorporació de tecnologies d’avantguarda i del desenvolupament de l’agricultura de precisió.

“Projectes com el que coordina AVA contribuiran a reduir els costos i augmentar la productivitat dels cultius, perquè es recomanaran, en cada cas, aquells sistemes de control biològic o productes fitosanitaris més eficaços i en la seua mesura justa. Aquest nou model de gestió, basat en la tecnologia, és també més respectuós amb el medi ambient i amb la salut de les persones, tant aplicadors com consumidors, perquè es reduirà la quantitat de químics administrats”, ha indicat.

Per la seua banda, el vicepresident executiu de l’Agència, Andrés García Reche, ha subratllat que aquesta iniciativa és viable perquè integra totes les baules de la cadena, des dels usuaris finals fins als centres tecnològics i d’investigació que lideren el desenvolupament de l’agricultura de precisió a la Comunitat Valenciana.

“Des de l’Agència considerem que aquesta línia d’acció estratègica contribuirà a elevar la rendibilitat del camp, i prova d’això és que, des de 2020, hem proporcionat suport a 27 projectes amb ajudes per valor de 7,8 milions d’euros”, ha conclòs García Reche.

El projecte Sensoplag s’alinea directament amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en agroalimentació, que assenyala com un dels reptes prioritaris l’impuls de l’agricultura de precisió mitjançant tecnologies de predicció i control de la producció. En concret, es proposa la d’“optimització en l’aplicació de tractaments fitosanitaris i l’ús de productes ecocompatibles en la detecció i el control de malalties i plagues”.

Aquesta mateixa iniciativa s’enquadra, a més, en l’eix de qualitat de vida de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, RIS3, ja que permetrà incrementar la qualitat i la productivitat de les explotacions a causa de la detecció precoç de les plagues, al mateix temps que es redueixen els tractaments fitosanitaris necessaris. Així mateix, el desenvolupament del conjunt de sensors basats en drons, robots i sensors fixos al camp, així com tota la tecnologia d’anàlisi de dades i recomanació de productes, s’emmarca en el desenvolupament de maquinària i béns d’equip intel·ligents.

Galeria d'imatges