Sanitat Universal i Salut Pública
Sanitat universal

El temps d’espera per a operar-se a la Comunitat Valenciana assoleix el nivell més baix dels últims tres anys

21/03/2023
  • La demora mitjana per a ser intervingut se situa en 80 dies el mes de febrer, 7 menys que al gener i 15 menys que en 2022
  • Un total de 15 departaments de salut tenen ja una demora inferior als 80 dies de mitjana
  • Els hospitals optimitzen l’ús de les instal·lacions, i les operacions de vesprada augmenten un 50 % en un any

L’espera per a entrar en quiròfan s’ha reduït una setmana al febrer respecte a gener d’enguany. En concret, la demora mitjana perquè una persona siga intervinguda quirúrgicament en un hospital públic de la Comunitat Valenciana se situa en 80 dies el mes de febrer, enfront dels 87 de fa un mes i els 95 de febrer de 2022.

Es tracta del nivell més baix des de febrer de fa tres anys, després de la bateria de mesures adoptades des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a reduir les llistes d’espera.

Entre aquestes iniciatives es troba el fet que cada departament de salut compta ja amb una unitat de control de demora que, entre altres funcions, s’encarrega d’optimitzar l’ús dels quiròfans.

En aquest sentit, al febrer, s’han realitzat 4.487 intervencions per autoconcert, és a dir, operacions que fa a la vesprada el personal que voluntàriament participa en aquest programa. Aquesta xifra és un 53 % superior a la de fa just un any, quan hi va haver 2.929 operacions per autoconcert.

D’altra banda, amb la derivació a entitats col·laboradores, al febrer es van acceptar un total de 3.729 ofertes de Pla de xoc.

Les diverses mesures han permés que la xifra de pacients en espera d’intervenció amb demora superior a 180 dies s’haja reduït un 18 % des del mes passat (de 13.546 al gener a 11.050 al febrer).

A més, 15 departaments de salut tenen ja una demora inferior als 80 dies de mitjana: Gandia (37 dies), Manises (39), Elx-Crevillent (47), Torrevieja (52), València-Doctor Peset (54), Orihuela (54), La Ribera (60), Vila Joiosa (61), Sagunt (63), València-Arnau-Llíria (66), València-Clínic (74), Xàtiva-Ontinyent (75), Vinaròs (76), Castelló (76) i La Plana (76).

De fet, la millora en el temps d’espera respecte al mes anterior s’aprecia pràcticament en tots els departaments de salut de gestió pública directa.

Quant a les patologies, també s’aprecia una millora respecte al mes anterior en el temps d’espera quirúrgica. De fet, s’ha reduït la demora en les intervencions de totes les patologies, i la disminució és igual o superior al 20 % en pròtesi de maluc i genoll (-29 i -26 dies respectivament) i hàl·lux val (-14 dies).

També disminueix el nombre d’intervencions pendents de manera significativa en algunes patologies. Per exemple, el mes passat, hi havia pendents 1.892 intervencions menys de pròtesi de genoll que el febrer de 2022, i 926 operacions de maluc menys que el gener de 2022.

La llista d’espera quirúrgica en cap cas afecta intervencions urgents, oncològiques i no demorables, que són ateses de manera preferent.

Tota la informació sobre llista d’espera quirúrgica a la Comunitat Valenciana es pot consultar en la web de Conselleria.