Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Serveis Socials

Aitana Mas: “Igualtat destina 2,2 milions d’euros en 2023 a finançar els Serveis Socials d’Elda i multiplica per 8,4 el pressupost de 2015”

21/03/2023
Aitana Mas: “Igualtat destina 2,2 milions d’euros en 2023 a finançar els Serveis Socials d’Elda i multiplica per 8,4 el pressupost de 2015”
  • La vicepresidenta assenyala que s’ha passat de finançar dos professionals, per a atendre una població de 50.000 habitants, a 33
  • Destaca la reforma de la residència El Catí, amb una inversió de 8 milions d’euros a través del pla Convivint

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha informat que el seu departament destinarà enguany prop de 2,2 milions d’euros per a finançar els Serveis Socials d’Elda, cosa que multiplicarà per huit el pressupost destinat en 2015, quan la Generalitat destinava a aquest municipi 260.000 euros.

Aquest increment d’un 800 % suposa que la Generalitat ha passat “d’aportar un finançament per a cobrir dos professionals per a una població total de 50.000 habitants en 2015, a les 33 persones” amb què hui dia compten els Serveis Socials d’atenció primària d’Elda.

D’aquesta manera, Mas ha recalcat que si fa huit anys “teníem una persona professional per cada 25.000 habitants a Elda, ara en tenim una per cada 1.500”.

Aitana Mas ha fet aquestes declaracions a Elda, on ha visitat l’Institut Municipal de Serveis Socials de la localitat i les instal·lacions del Punt de Trobada Familiar, acompanyada per l’alcalde d’Elda, Rubén Alfaro, i la regidora de Serveis Socials, Igualtat, Infància i Dona, Alba García.

Mas ha destacat el gran treball en matèria de serveis socials que es fa en aquest municipi, que és l’únic que compta amb un organisme autònom específic per a gestionar aquesta àrea, així com els resultats obtinguts que són conseqüència, en gran manera, de la “col·laboració que hi ha entre la Generalitat i l’Ajuntament en la gestió de tots els programes i els serveis”.

Aquest treball conjunt permet que tinguem “una atenció més individualitzada, especialitzada, directa i integral dins d’una mateixa ubicació, on les persones que requereixen els serveis socials poden ser ateses en tota la diversitat de les seues necessitats”. Així mateix, contribueix a “no revictimitzar, per a acostar-nos a les famílies i perquè els tràmits burocràtics siguen més senzills i puguen accedir a les ajudes el més fàcilment possible”.

Contracte programa

La vicepresidenta ha repassat els avantatges de la fórmula de contracte programa implantada per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que ha suposat un canvi del finançament dels serveis socials municipals anual a un sistema pluriennal.

Així, ha informat que la Conselleria aporta actualment 1,2 milions d’euros a diversos programes socials a Elda, que es tradueixen en el reforç i la consolidació dels projectes d’atenció bàsica i d’urgència en matèria social, el finançament de programes d’atenció a persones majors, famílies, infància i adolescència, igualtat o atenció a la salut mental, entre altres.

En concret, cal destacar els més de 475.000 euros assignats al Sistema d’Atenció a la Dependència i ha indicat que, actualment, més de 1.650 persones en situació de dependència són ateses a Elda, on més del 92 % de les valoracions estan realitzades.

Mas també ha destacat la tasca que desenvolupa el Centre Dona Rural i Interior d’Elda, iniciativa pionera que ha posat en marxa la Conselleria amb caràcter itinerant, per a acostar els recursos d’atenció a dones víctimes on estan les dones. En 2022 aquest recurs va atendre 702 dones, 43 de les quals són d’Elda. A més, s’han dut a terme cinc insercions laborals de dones víctimes a través dels itineraris sociolaborals posats en marxa.

Punt de Trobada Familiar

La vicepresidenta s’ha referit també a les obres que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives està duent a terme per a la reforma de la residència El Catí, a través del pla Convivint, que suposen una inversió de huit milions d’euros.

Així mateix, durant la seua visita a Elda, Aitana Mas ha recorregut les instal·lacions del Punt de Trobada Familiar, reformat fa poc més d’un any, “en el qual molts xiquets i xiquetes que tenen dificultats per viure una situació complicada en les seues famílies troben un espai on fer aquestes trobades en un entorn amable on compten amb el suport de personal especialista perquè les visites siguen tan fàcils com siga possible”.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats