Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Restauració vegetal

Un projecte pioner de restauració de mines de Transició Ecològica, nominat als Premis Life 2023

21/03/2023
Un projecte pioner de restauració de mines de Transició Ecològica, nominat als Premis Life 2023
  • El projecte Tecmine empra un mètode pioner en la recuperació de la coberta vegetal que s’ha aplicat a Ademuz de manera pilot
  • Transició Ecològica utilitzarà aquest sistema en la recuperació de 15 antics punts miners més a la comarca dels Serrans

El projecte Tecmine de la Conselleria de Transició Ecològica ha estat nominat en la categoria de medi ambient en l’edició dels Premis Life 2023 que atorga la Unió Europea, que es lliuraran el 6 de juny a Brussel·les. El projecte, que s’ha aplicat de manera pilot a Ademuz, utilitza una sèrie de tècniques innovadores en la restauració de mines a cel obert, i ha permés accelerar la regeneració del paisatge.

Aquest mètode d’èxit, que prové dels Estats Units, s’ha aplicat dins d’un projecte Life finançat amb un milió i mig d’euros amb fons europeus. La intenció de la Unió Europea és estendre’l a altres parts d’Espanya i Europa. El projecte està coordinat per la Conselleria de Transició Ecològica i hi participen Vaersa, l’empresa Sibelco, la Universitat Complutense de Madrid i el Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM).

Una investigació referent

La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha destacat que, “una vegada més, una investigació valenciana esdevé un referent per a aplicar-la en altres parts del món. Una solució mediambiental per a recuperar el paisatge que les mines foraden, i que aquest nou sistema permet regenerar de manera més ràpida i duradora”.

En la primera fase del projecte es dissenya la millor solució geomorfològica per a la integració del paisatge i la renaturalització de la zona, amb l’ajuda d’un programari. Els materials per a omplir els buits que deixen les mines contribueixen a evitar l’erosió, i la vegetació autòctona que s’hi introdueix ha augmentat el ritme de creixement i resistència respecte a altres experiències. En aquest projecte pilot d’Ademuz s’han introduït al terreny un màxim de 30 espècies de plantes.

La Direcció General del Medi Natural està preparant altres projectes de restauració d’antigues mines a la comarca dels Serrans, concretament en 15 punts dels termes  d’Alpuente, Titaguas, La Yesa, Andilla, Domeño i Villar del Arzobispo, dins d’espais de forests d’utilitat pública. Anteriorment, el sistema es va aplicar en una altra parcel·la del terme d’Alpuente.

La restauració dels espais ocupats per les explotacions mineres a cel obert és obligatòria des de fa dècades. El sistema del projecte Tecmine ha permés accelerar el procés de recuperació del terreny, incrementar el ritme de regeneració de la coberta vegetal i reduir el risc d’erosió, i tot amb menys inversió de recursos.

En la visita a la mina Fortuna, organitzada aquest matí, han participat, a més de la consellera, Isaura Navarro, el secretari autonòmic d’Emergència Climàtica, Francisco Candela; el director general de Medi Natural i Qualitat Ambiental, Julio Gómez, així com alcaldes de les localitats pròximes i representants de Vaersa, la Fundació CEAM i el CIEF.

Galeria d'imatges