Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Dades inversió estrangera

Climent: “La Comunitat Valenciana registra la dada d’inversió estrangera més elevada de la dècada”

21/03/2023
  • Els països inversors més destacats van ser els Estats Units, el Regne Unit i França
  • Les inversions ascendeixen a 2.036 milions d’euros, un 135 % més que l’any 2021

La Comunitat Valenciana continua registrant interessants dades d’inversió. Segons les últimes xifres notificades pel Registre d’inversions exteriors (RIE), corresponents a 2022, la inversió estrangera bruta a la Comunitat Valenciana ha ascendit a 2.036 milions d’euros, la qual cosa representa un creixement del 135 % respecte a l’any 2021.

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, que es troba aquesta setmana a l’Índia en una missió institucional, s’ha mostrat molt satisfet per la “tendència positiva a l’alça de les inversions al nostre territori, i què suposa això per a la reactivació de la nostra economia”.

“Les dades corresponents a 2022 suposen un increment del 189 % respecte a la mitjana de l’última dècada. A més, aquestes dades són així sense comptar el projecte de Volkswagen, cosa que demostra que el nostre territori és molt atractiu per a les empreses”, ha indicat Climent.

Les inversions estrangeres han experimentat un creixement generalitzat en tot Espanya, si bé confirmen l’interés que desperta el nostre territori per al desenvolupament de projectes empresarials i la tasca que està duent a terme el Valencian Investment Desk, atenent aquestes empreses i facilitant-ne la implantació a la Comunitat Valenciana.

Per tipus d’operació, el 76 % de la inversió correspon a reinversions o ampliacions d’empreses estrangeres establides, el 22 % correspon a adquisicions i el 3 % a noves inversions.

“Aquestes xifres –hi ha afegit Climent– confirmen que les empreses venen a quedar-s’hi, que poden ampliar els seus negocis i la seua inversió en un clima de negocis propici i amb grans oportunitats de creixement”.

Rafa Climent ha volgut destacar, a més, que la “Comunitat Valenciana està en el mapa mundial dels projectes empresarials”, amb sectors emergents i sectors tractors que contribuiran a la revitalització del nostre teixit industrial.

Origen de la inversió a la Comunitat Valenciana

Segons l’origen de la inversió, en 2022 destaquen les inversions dels Estats Units (799 milions d’euros), amb importants inversions en sector tauleller i hoteler; el Regne Unit (464 milions d’euros), amb inversions en indústria d’alimentació i tall i acabat de pedra, i França (463 milions d’euros), amb inversions significatives en telecomunicacions.

Hi segueixen Àustria (110 milions d’euros) i 5 països més (Itàlia, els Països Baixos, Suècia, Alemanya i Hongria), que van superar la cota de 10 milions d’euros d’inversió l’any passat.

Esdeveniment d’inversions

El conseller Rafa Climent ha anunciat la celebració la setmana que ve d’un acte centrat en les inversions a la Comunitat Valenciana.

En aquest esdeveniment, fixat per al pròxim 29 de març, es farà un repàs de la situació de la inversió estrangera a la Comunitat i s’informarà sobre els projectes atesos en 2022 pel Valencian Investment Desk (VID), el departament dependent de l’Ivace encarregat de l’atracció d’inversió.

Aquesta jornada està dirigida a prescriptors, professionals i agents involucrats en la implantació d’empreses a la Comunitat Valenciana.