Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

La Generalitat posarà en marxa un pla d’actuació contra els accidents greus i mortals

22/03/2023
La Generalitat posarà en marxa un pla d’actuació contra els accidents greus i mortals
  • Durant 2022 es van registrar 367 casos a la Comunitat Valenciana, la qual cosa implica un augment respecte a 2021 de 53 casos, un 16,9 % més d'accidents laborals d'aquestes característiques

La Generalitat posarà en marxa, junt amb els agents econòmics i socials més representatius de la Comunitat Valenciana, un pla d’actuació contra els accidents greus i mortals.

Aquesta és una de les principals conclusions després de la reunió d’urgència que ha mantingut la directora general de Treball, Benestar i Seguretat Laboral, Elvira Ródenas Sancho, amb representants de l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat), la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) i les organitzacions sindicals CCOO-PV i UGT-PV.

Durant la reunió, s’ha posat de manifest per totes les organitzacions assistents la utilitat de les accions desenvolupades per l’Invassat i la ITSS i, després de les diverses intervencions i propostes, la reunió ha conclòs amb el desenvolupament d’un pla d’actuació contra els accidents greus i mortals a la Comunitat Valenciana, que es tancarà la setmana que ve, la implementació del qual serà immediata.

Per a aquestes actuacions es destinaran els fons de l’Estat destinats per a prevenció de riscos laborals, que anteriorment gestionava la Fundació Estatal de Prevenció de Riscos Laborals, que corresponen a la Comunitat Valenciana, que ascendeixen a un poc més d’un milió d’euros i a partir d’enguany els gestionaran les comunitats autònomes.

Elvira Ródenas ha manifestat que les estadístiques oficials sobre accidents de treball de caràcter greu i mortal en jornada laboral, ocorreguts a la Comunitat Valenciana durant l’any 2022, dibuixen un escenari que, “lluny de millorar, empitjora els resultats de l’any 2021”.

Així, pel que fa als accidents de caràcter greu en jornada de treball, durant 2022 es van produir a la Comunitat Valenciana 367 casos, la qual cosa implica un augment respecte a l’any 2021 de 53 casos, és a dir, van tindre lloc un 16,9 % més d’accidents laborals d’aquestes característiques.

Aquest escenari es repeteix per al cas dels accidents de treball amb resultat de mort en jornada de treball en 2022. A la Comunitat Valenciana van tindre lloc 77 accidents de treball mortals en jornada de treball, la qual cosa va suposar un augment de 13 casos respecte a l’any 2021, és a dir, un augment del 20,3 %. D’aquests accidents de treball mortals, aproximadament el 46,8 % correspon a accidents traumàtics, el 36,4 % correspon a accidents no traumàtics i el 16,9 % restant correspon a accidents de trànsit.

Davant d’aquesta “insostenible situació”, la Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral ha convocat una reunió amb caràcter d’urgència per a analitzar les dades i oferir solucions.

La reunió d’urgència, que forma part del diàleg social en matèria de seguretat i salut laboral, ha tingut com a objectiu la realització d’una anàlisi detallada de diagnòstic de la situació actual de sinistralitat laboral i les causes que l’origina, així com establir, des del consens, línies d’actuació eficaces que ajuden a reduir les inassumibles xifres de sinistralitat laboral, en particular de caràcter greu i mortal.

Galeria d'imatges