Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Accés a l’habitatge

Héctor Illueca: “Les ajudes a la compra d’habitatge per a joves permetran la seua emancipació i combatre el desequilibri territorial”

23/03/2023
El vicepresident segon i conseller d’Habitatge presenta les ajudes dotades amb 1,6 milions d’euros
  • El vicepresident segon i conseller d'Habitatge presenta les ajudes dotades amb 1,6 milions d'euros
  • En les dues primeres convocatòries d'ajudes, 236 joves van adquirir habitatges en municipis xicotets o en risc de despoblament

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha presentat les ajudes a la compra d’habitatges per a joves en municipis xicotets o en risc de despoblament de la Comunitat Valenciana. Unes ajudes que segueixen el doble repte d’“ajudar per a l’emancipació d’aquest col·lectiu i combatre el desequilibri territorial”, ha assenyalat.

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica destina enguany 1,6 milions d’euros a la compra d’un habitatge per part de joves en municipis o nuclis de població d’un màxim de 10.000 habitants.

Segons dades oferides per Héctor Illueca, la taxa d’emancipació de la Comunitat Valenciana és la tercera més baixa de tot l’Estat, el 86,3 % de joves no poden deixar la casa familiar per a tindre’n una pròpia i si volen llogar o comprar una casa en solitari, estan obligats a sobreendeutar-se, ja que han de destinar un 64 % del seu salari per a pagar el lloguer i un 41 % en cas que siga la quota hipotecària. “Unes dades que se sumen a uns índexs d’atur, temporalitat i precarietat que estan afectant fins i tot la salut mental de tota una generació”, ha lamentat.

El vicepresident ha assegurat que per a ajudar els joves “hem d’atendre la composició real i actual de la demografia i combatre de manera eficaç el despoblament a través de polítiques actives”. Cal tindre en compte que actualment el despoblament en l’entorn rural ha deixat 171 municipis valencians en situació de risc de quedar-se sense població en un futur pròxim.

Davant d’aquesta situació, ha conclòs el vicepresident, “tenim el compromís d’ajudar els joves a emancipar-se i donar-los les condicions materials per a construir un futur digne en qualsevol lloc del territori valencià”.

Héctor Illueca ha estat acompanyat pel secretari autonòmic d’Habitatge, Alejandro Aguilar, i per la directora general d’Emergència Habitacional, Pura Peris.

A la presentació han assistit també la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica, Laura Soto, i la de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament, Elena Cebrián; la sotssecretària de la Vicepresidència Segona, Blanca Jiménez; les directores i directors generals de l’Agència Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra, d’Innovació Ecològica en la Construcció, David Calvo, i de Qualitat, Alberto Rubio, així com representants sindicals i de diverses organitzacions professionals i del sector de l’habitatge.

Ajuda del 20 % del valor d’adquisició

Segons ha detallat Alejandro Aguilar, enguany s’ha augmentat el nombre de poblacions que es podran beneficiar d’aquestes ajudes, ja que es poden sol·licitar per a ajuntaments o nuclis d’un màxim de 10.000 habitants.

El secretari autonòmic ha indicat que, “gràcies a aquestes ajudes, s’ha incrementat el nombre de joves que han pogut adquirir un habitatge, tal com ha assegurat el secretari autonòmic.

Així, l’any passat, la Generalitat va possibilitar la compra d’un immoble a 201 joves en 121 municipis, mentre que en la primera convocatòria van ser 35 joves de 25 poblacions. Alguns d’aquests municipis van ser la Font de la Figuera, Beniarjó, Biar, Vilar de Canes, les Alqueries, Sant Joan de Moró i Artana”.

Es tracta —tal com ha explicat Pura Peris— de la tercera convocatòria d’ajudes de la Conselleria que es preveu en l’actual Pla estatal d’habitatge. Així, dels 1.600.000 euros d’ajudes, en corresponen 1.400.000 al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i 200.000 euros, a la Generalitat Valenciana.

En aquesta convocatòria, l’ajuda a la compra suposarà el 20 % del valor de l’adquisició de l’habitatge, que no podrà superar els 120.000 euros del valor d’adquisició d’aquest i amb un límit màxim de 10.800 euros per habitatge. Entre els requisits per a optar a aquestes ajudes està el de ser major d’edat, fins a 35 anys inclosos, i amb ingressos iguals o inferiors a 3 IPREM. Unes ajudes que es podran sol·licitar fins al 31 de juliol.

Les ajudes es concedeixen a aquelles persones que hagen adquirit un compromís de compra, o hagen subscrit contracte o escriptura de compravenda durant el període comprés entre 1 de gener de 2022 i el 30 de setembre de 2023, per a un habitatge situat en un municipi rural o un nucli de població de la Comunitat.

En la baremació es tindrà en compte que l’habitatge estiga en un municipi en risc de despoblament, els ingressos i les situacions especials. Entre aquestes situacions es troben famílies monoparentals, nombroses, amb diversitat funcional; situacions de desnonament, execució hipotecària; violència de gènere; víctima de terrorisme; jove extutelat; acolliment de menor orfe; víctima de violència de gènere; situació catastròfica; trastorn mental greu, i dona en risc d’exclusió.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

El vicepresidente segundo y conseller de Vivienda y Arquitectura Bioclimática, Héctor Illueca