Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

El Consell aprova l’ampliació del termini del dret al sòl de l’Institut Tecnològic Metal·lomecànic fins al màxim legal de 99 anys

24/03/2023
  • El valor actualitzat del dret de superfície a 99 anys, màxim legal, és de 8.740.223,10 euros
  • Aidimme és una entitat d'investigació dedicada a promoure la innovació en la metal·lúrgia, la mecànica, la fusta i l'embalatge

El Ple del Consell ha aprovat l’ampliació del termini d’un dret de superfície constituït en 2011 per l’Ivace a favor de l’Institut Tecnològic Metal·lomecànic (Aimme), actualment amb la denominació d’Aidimme (Institut Tecnològic Metal·lomecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins), després de la fusió en 2016 amb Aidima (Institut Tecnològic del Moble i Afins).

El valor actualitzat del dret de superfície a 99 anys, màxim legal, és de 8.740.223,10 euros. D’aquesta quantitat es llevarà l’import ja abonat en els 11 anys transcorreguts des del dret inicial, que ascendeix a 1.706.926,80 euros.

El resultat de 7.033.296,30 euros (IVA exclòs) el percebrà l’Ivace durant els 88 anys restants des de la signatura del dret constituït en 2011, en forma de cànon anual per valor de 79.923,82 euros.

Serveis d’Aidimme

Aidimme és l’acrònim d’Institut Tecnològic Metal·lomecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins. És una entitat d’investigació dedicada a promoure la innovació i el desenvolupament tecnològic en els sectors de la metal·lúrgia, la mecànica, la fusta, l’embalatge i altres sectors afins.

Ofereix, a més, serveis de consultoria, formació, recerca i desenvolupament de projectes per a empreses i organitzacions en aquests sectors. L’objectiu que té és ajudar les empreses a millorar la seua productivitat i competitivitat a través de l’aplicació de tecnologies avançades i el desenvolupament de nous productes i serveis.

Context

L’Institut de la Petita i Mitjana Indústria de la Generalitat Valenciana –Impiva (actualment Institut Valencià de Competitivitat Empresarial - Ivace)– es va crear en 1984 amb l’objectiu de contribuir a la consecució d’una indústria valenciana competitiva.  

Entre les finalitats que tenia estava la d’afavorir els ajustos, la reconversió i el desenvolupament de la petita i mitjana indústria, fomentar la cooperació entre empreses, millorar-ne la productivitat, ajudar a la incorporació de les tecnologies més avançades del disseny industrial i fer costat a la creació de noves línies de producció.

En el marc del foment de la política industrial de la Generalitat, també es va dedicar a la promoció d’instituts tecnològics sectorials (calcer, fusta-moble, ceràmica, tèxtil, metal·lomecànica, joguet...) i, posteriorment, horitzontals (embalatge, informàtica…).

A causa del que s’ha esmentat anteriorment, entre finals dels anys huitanta i la dècada dels noranta, l’Impiva va desenvolupar un important esforç inversor amb la compra de terrenys i la construcció d’edificis en alguns d’aquests terrenys, així com la cessió, mitjançant contracte d’arrendament, de cadascun d’aquests instituts tecnològics a les associacions legals constituïdes per a governar-los i gestionar-los.

En aquest entorn, en 1984 s’havia constituït l’Associació d’Investigació de la Indústria Metal·lomecànica, Afins i Connexes (Aimme), que actualment és Aidimme.

La ubicació d’Aidimme al Parc Tecnològic de Paterna redunda clarament en benefici dels seus associats i, en general, de la indústria valenciana, ja que es pot beneficiar de les sinergies, les interaccions i les economies que produeix el fet d’estar en un entorn tecnològic amb accessibilitat a equipaments cientificotecnològics i personal tècnic i científic, amb els quals col·laborar en la resta de centres de la Xarxa d’Instituts Tecnològics (Redit).

En 2011, el Consell va aprovar la constitució d’un dret de superfície per l’Impiva a favor d’Aidime (hui Aidimme), per un valor de 5.735.836,35 euros i un període de 25 anys.

Una vegada transcorregut aquest termini, des de la Direcció General de l’Ivace es va sol·licitar informe favorable a la Direcció General del Sector Públic i Patrimoni per a l’ampliació del dret de superfície esmentat a favor d’Aidimme fins als 99 anys, de manera que s’iguala així a la resta dels instituts tecnològics.

El 13 de gener de 2023, la persona titular de la Direcció General del Sector Públic i Patrimoni va emetre el preceptiu informe favorable per a l’ampliació a 99 anys del dret constituït el 16 de novembre de 2011, amb una valoració del dret de superfície a 99 anys per un import de 8.740.223,10 euros a favor d’Aidimme, en aplicació de l’estipulació dihuitena com a “acords posteriors” entre les parts. La resta de condicions roman sense modificació.