Educació, Cultura i Esport

La Generalitat i la Fundació Bancaixa presenten l’exposició ‘Sorolla a través de la llum’ a València en el marc del centenari de l’artista valencià en 2023

24/03/2023
La Generalitat i la Fundació Bancaixa presenten l’exposició ‘Sorolla a través de la llum’ a València en el marc del centenari de l’artista ...
  • S’inaugura a octubre amb obra original de Sorolla complementada amb sales d’experiència sensorial i virtual 

La Generalitat, la Fundació Bancaixa, el Museu Sorolla, la Fundació Museu Sorolla i Light Art Exhibitions organitzen l’exposició ‘Sorolla a través de la llum’, que es presentarà al públic d’octubre de 2023 a febrer de 2024 en el marc de l’Any Sorolla, que commemora el centenari de la mort de l’artista valencià. 

La seu de la Fundació Bancaixa en València acollirà, per primera vegada a València, una iniciativa que uneix la presència d’obra original de l’artista amb la divulgació de la seua pintura a través d’una experiència de sala sensorial i realitat virtual desenvolupada amb la tecnologia més avançada i el màxim rigor científic. 

El projecte ha sigut presentat aquest matí pel president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; el director del Museu Sorolla, Enrique Varela; el director de Light Art Exhibitions, Lorenzo Pérez; i una de les comissàries de l’exposició, Blanca Pons-Sorolla, màxima experta en l’obra de l’artista.  

La presentació a València de ‘Sorolla a través de la llum’ aportarà una selecció extraordinària d’obres originals de Joaquim Sorolla. L’exposició inclourà obra inèdita del pintor que es presentarà per primera vegada al públic i algunes de les seues grans obres mestres. 

El conjunt únic de llenços que formen part de la mostra procedeix de col·leccions institucionals i particulars de dins i fora d’Espanya. Entre aquestes, destaquen la cessió d’obres del Museu Sorolla i la Fundació Museu Sorolla, així com de la Hispanic Society of Amèrica, amb la qual s’estan realitzant gestions per a exhibir quadres que mai s’havien exposat abans a València. El recorregut expositiu inclourà també obres de la col·lecció de la Fundació Bancaixa.

L’obra original de Sorolla es complementarà amb recursos tecnològics d’última generació: una sala sensorial i una altra de realitat virtual, que submergiran el visitant en un espectacle d’imatges en moviment i sons que amplien i intensifiquen l’efecte sensorial de la seua pintura i permeten viatjar fins a l’època del pintor.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha destacat que “la ciutat, la comunitat i el país sencer està bolcat amb la celebració de l’Any Sorolla i la que hui presentem és una de les apostes més importants perquè la ciutadania puga viure l’experiència de veure l’art del segle XX amb els ulls del segle XXI amb una iniciativa que s’inclou en la programació de l’Any Sorolla de la Generalitat”.

Ha afegit que “la col·laboració publicoprivada fa possible que en uns mesos, arriben fins a València obres de tots els racons del món, algunes mai exhibides a la ciutat. Per aquest mateix motiu, vull agrair el treball i l’esforç tant de la Fundació Bancaixa com del Museu i la Fundació Sorolla, així com de Light Arts Exibition i, per descomptat, de Blanca Pons-Sorolla perquè aquest projecte siga una realitat”.

Aquesta exposició innovadora en l’exhibició de l’obra de Sorolla sobreïx com un dels principals esdeveniments que se celebraran dins de la programació oficial de l’Any Sorolla, declarat esdeveniment d’excepcional interés públic (EEIP).

Galeria d'imatges