Educació, Cultura i Esport
Educació

Tamarit: "El nou institut-escola Serra de Bèrnia de Xaló s’ha construït amb una inversió de més de 8 milions d’euros per part de la Conselleria"

27/03/2023
  • Tamarit assenyala que "hem tingut l’honor d’acompanyar l’alumnat del nou institut-escola de Xaló en el seu primer dia de classe en el nou edifici”
  • La Conselleria inverteix 112 milions d’euros en la millora i construcció de 48 centres educatius a la Marina Alta 

La consellera d’Educació, Raquel Tamarit, ha acompanyat la comunitat educativa del primer institut-escola de les comarques d’Alacant, el Serra de Bèrnia de Xaló. Es tracta d’unes instal·lacions completament noves on es trasllada hui l’alumnat i el professorat del centre.

Tamarit ha acompanyat els xiquets i les xiquetes, el professorat, l’AMPA, l’alcalde, Joan Miquel Garcés, i els representants institucionals en una cercavila des de l’Ajuntament de Xaló fins al centre educatiu. Allí ha pogut viure el primer dia de classe en les noves instal·lacions dels 260 alumnes i els 28 mestres, en un espai educatiu construït per la Conselleria d’Educació amb una inversió superior als 8 milions d’euros.

La consellera ha destacat que “tenim moltes obres en marxa de nord a sud del territori, però també som molt conscients que queda molt per fer, no me n’oblide. Continuem un full de ruta de dignificació de les infraestructures escolars públiques, perquè el nostre professorat i el nostre alumnat tinguen les aules dignes que es mereixen”.

Tamarit hi ha afegit: “Hui és un d’aquells dies que donen sentit a moltes coses. Les caretes de satisfacció de l’alumnat de Xaló quan han entrat al seu nou centre ho diuen tot. Per fi és seu el primer institut-escola que hem construït a les comarques d’Alacant. Vam dir que seria un dels més de 30 centres nous que acabaríem enguany i així ha sigut. I no només estrenen centre, també estrenen nom: institut-escola Serra de Bèrnia. Gràcies a l’Ajuntament i a tot el poble de Xaló per la seua perseverança”. 

“Xaló està a l’interior de la comarca i vam considerar molt convenient que tinguera un centre educatiu que cobrira diverses etapes educatives per a evitar que hagen d’anar a altres poblacions a cursar l’ESO. A la Marina Alta tenim consignats 112 milions d’euros per a la millora de 48 centres educatius, 10 dels quals són de nova construcció, com el que visitem hui. Una inversió total que, a més de garantir unes instal·lacions educatives òptimes, està generant més de 2.800 llocs de treball en el sector de la construcció a la comarca”, hi ha afegit Raquel Tamarit.

Característiques del nou institut-escola de Xaló

El nou institut-escola de Xaló té una capacitat per a 560 alumnes des d’Infantil de 2 anys fins a 4t d’ESO, amb tots els equipaments necessaris i un menjador i cuina propis amb capacitat per a 360 comensals en tres torns. 

El nou institut-escola s’ha construït en la part de la parcel·la de 10.377 m² que no estava ocupada pels edificis de l’antic CEIP Virgen Pobre. En aquesta primera fase també s’ha construït una pista esportiva i s’ha fet la urbanització del pati, la zona de jocs i l’enjardinament.

Tot l’edifici està climatitzat i, a més, a la zona d’Infantil la instal·lació de la calefacció inclou un sistema de sòl radiant. La superfície útil construïda total del nou centre supera els 5.000 m², als quals cal sumar 7.500 m² més de patis, pistes esportives, jardins i hort escolar. 

El nou institut-escola és també totalment sostenible, no sols perquè està dissenyat seguint paràmetres d’eficiència energètica, sinó perquè també  s’han instal·lat plaques fotovoltaiques per a autoconsum de 100 Kw que cobriran tota la demanda energètica del centre.

La segona fase d’obra començarà en els pròxims dies, ara que l’alumnat ja s’ha traslladat a les noves instal·lacions. S’enderrocarà el vell col·legi per tal d’alçar al mateix lloc el gimnàs i les pistes esportives. Hi haurà un camp d’handbol/futbol, dos camps de bàsquet i un de voleibol. La previsió és que les obres d’aquesta segona fase finalitzen al llarg del pròxim mes de setembre.

Inversió de vora 300.000 euros en la millora de l’escola d’Alcalalí

A més de Xaló, Raquel Tamarit també ha visitat l’aulari del CRA Terra de Riuraus d’Alcalalí, on la Conselleria ha invertit quasi 300.000 euros en la modernització i millora del centre.

Els treballs de millora de l’escola, que van acabar al setembre, han permés adaptar als nous temps tots els seus espais. S’hi ha instal·lat un nou ascensor i s’han canviat els paviments, les portes i les finestres per a garantir-ne l’eficiència energètica. També s’ha reparat la coberta, s’han pintat i renovat els banys i s’ha habilitat una aula d’Infantil de 2 anys, que ha augmentat l’oferta educativa d’aquest aulari que aquest curs escolaritza més de mig centenar d’alumnes.

Millora i construcció d’infraestructures educatives a la Marina Alta 

El nou institut-escola de Xaló i la reforma de l’escola d’Alcalalí formen part de la inversió de 112 milions d’euros que ha planificat el departament de la consellera Tamarit a la Marina Alta per a millorar 48 centres educatius de 19 municipis, i que inclou la construcció de 10 centres completament nous.

D’aquestes 10 grans actuacions, a més de l’institut-escola Serra de Bèrnia de Xaló, ja està acabat el CEIP La Xara de Dénia, que va obrir les seues portes el gener de 2021, amb la qual cosa es va posar punt i final a la provisionalitat que vivia aquesta escola, fins aleshores íntegrament en barracons estructurals. 

També es construiran de nou el CEIP Ausiàs March dels Poblets, el CEIP Graüll de Xàbia i els dos centres específics d’Educació Especial de la comarca: el CEE Raquel Payà de Dénia i el CEE Gargasindi de Calp. Igualment, es construeix de nou la secció de l’IES Enric Valor d’Orba i es crea el segon institut de Calp, l’IES Nº. 2, on Educació inverteix quasi 13 milions d’euros. 

A tot això se sumarà en breu la proposta de delegació de competències a l’Ajuntament de Dénia per a la construcció de nou del Conservatori Professional de Música Tenor Cortis amb una inversió de 15 milions d’euros per part de la Conselleria, així com la construcció del nou centre integrat d’FP Gent de Mar del Port de Dénia. Aquest últim centre, on Educació invertirà 15 milions d’euros, acollirà en un futur les titulacions de les famílies professionals de Comerç i Màrqueting i Maritimopesquera.

Galeria d'imatges