Sanitat Universal i Salut Pública

El Provincial de Castelló rep els primers pacients a les noves instal·lacions d’oncologia

27/03/2023
El Provincial de Castelló rep els primers pacients a les noves instal·lacions d’oncologia
  • Unes 250 persones seran ateses cada dia a les noves instal·lacions
  • Les dependències, més àmplies i confortables, suposen una millora de la qualitat assistencial i permeten una atenció personalitzada
  • Les obres del nou edifici i l'equipament han suposat una inversió de prop de 4,5 milions d'euros

El Consorci Hospitalari Provincial de Castelló ha rebut els primers i les primeres pacients al nou edifici oncològic, un emblemàtic projecte que ha suposat una inversió pròxima als 4,5 milions d’euros, que prestarà assistència a unes 250 persones cada dia.

El cap del Servei d’Oncologia Mèdica, Alfredo Sánchez, ha mostrat la seua satisfacció per l’entrada en funcionament de les noves dependències, perquè, segons ha manifestat,  suposaran una millora de la qualitat assistencial i permetran oferir una assistència més personalitzada.

L’entrada en funcionament del nou espai, que triplica l’anterior àrea assistencial, ha culminat les diverses fases que s’han dut a terme fins ara per a dotar els serveis d’oncologia del Provincial de Castelló dels millors equips i instal·lacions per al diagnòstic i el tractament del càncer.

L’hospital de dia nou té 45 llocs d’administració de quimioteràpia, un 50 % més que abans. Disposa, a més, de 15 consultes mèdiques, una d’infermeria i una d’extraccions i cures, així com àmplies sales d’espera, espai per a la Unitat de Consell Genètic i per al personal que s’ocupa dels assajos clínics.

També és important l’espai que tindrà la Unitat de Dessensibilització, amb 4 llocs. El Provincial és un dels centres d’Espanya amb més experiència en aquest procediment terapèutic destinat a pacients amb càncer que han patit una greu reacció al·lèrgica en rebre el tractament de quimioteràpia prescrit pel seu oncòleg o oncòloga.

L’edifici ocupa una superfície de 4.000 metres quadrats distribuïts en soterrani i tres plantes. El soterrani està destinat a ús intern de l’hospital (vestuaris, lavabos per al personal i zones de connexió), mentre que la planta baixa acull les consultes mèdiques; al primer pis se situa un ampli hospital de dia d’oncologia i la segona planta està destinada al personal d’investigació.

Activitat i personal

Durant l’any passat, es van comptabilitzar 32.093 consultes mèdiques d’oncologia mèdica, 1.689 de les quals corresponen a nous i noves pacients. Les sessions de quimioteràpia van arribar a les 17.706. L’augment de l’activitat se situa en el 3 % aproximadament, mentre que els tractaments endovenosos han augmentat prop del 10 %, a pesar que cada vegada se subministren més medicacions orals.

A les noves instal·lacions treballen prop de 50 professionals entre especialistes d’oncologia mèdica, personal d’infermeria, TCAE, zeladors i personal administratiu. Com que l’activitat oncològica va en augment, s’ha incrementat progressivament la dotació de personal per a donar resposta a les necessitats assistencials.

Aquest projecte ha apostat per un espai agradable, tranquil i confortable que no recorda a un hospital tradicional. Els materials triats són eficients energèticament, naturals i dissenyats amb criteris bioclimàtics.

Investigació

L’última planta de l’edifici està destinada a la investigació. El Servei d’Oncologia Mèdica desenvolupa actualment al voltant d’una quinzena de projectes d’investigació per a avançar en el tractament global de suport dels càncers de mama, pulmó, pròstata, digestius i infreqüents.

Així mateix, el Servei participa en més de 40 assajos clínics en fase de reclutament i seguiment, la qual cosa propicia un augment de l’oferta de tractaments nous encara no comercialitzats per a indicacions concretes. Els assajos clínics suposen, així, una eina fonamental per a una millora progressiva dels resultats terapèutics tant en taxa de curació com en increment de supervivència.

Galeria d'imatges