Sanitat Universal i Salut Pública

Sanitat comença a administrar a l’abril la vacuna contra l’herpes zòster a persones que compleixen 65 i 80 anys en 2023

27/03/2023
Sanitat comença a administrar a l’abril la vacuna contra l’herpes zòster a persones que compleixen 65 i 80 anys en 2023
  • Està previst que cada any s'incorporen dues cohorts noves fins a completar l'oferta a totes les persones de 65 i més anys
  • La Comunitat Valenciana va ser una de les primeres autonomies a començar a administrar aquesta vacuna a població adulta de risc, l'agost passat
  • S'han administrat fins ara un total de 13.352 dosis a un total de 9.395 pacients

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública començarà, a partir de l’1 d’abril, a administrar la vacuna de l’herpes zòster a totes les persones que compleixen 65 i 80 anys durant 2023 (nascuts en 1958 i 1943) sense factors de risc, tal com va anunciar el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, en la presentació dels comptes del seu departament el mes de novembre passat. Està previst que cada any s’incorporen dues cohorts noves fins a completar l’oferta a totes les persones de 65 i més anys.

D’aquesta manera, i seguint el que va aprovar la Comissió de Salut pública del Consell Interterritorial, la vacuna s’ha recomanat a determinats grups de risc (trasplantament de progenitors hematopoètics (TPH); trasplantament d’òrgan sòlid (TOS); tractament amb fàrmacs anti JAK; VIH; hemopaties malignes; tumors sòlids en tractament amb quimioteràpia, i persones amb antecedents d’herpes zòster de repetició.

La vacunació de les persones incloses en els grups de risc es durà a terme preferentment als serveis de medicina preventiva dels centres hospitalaris, mentre que la vacunació sense patologia de risc es realitzarà preferentment als centres de salut. La pauta de vacunació consisteix en dues dosis de 0,5 ml cadascuna: una dosi inicial seguida d’una segona dosi 2 mesos després.

Compra de 125.000 dosis anuals per 66,1 milions d’euros

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha tramitat un concurs de compra de vacuna (de subunitats recombinant adjuvada) de 125.000 dosis anuals per als anys 2023, 2024 i 2025, per un import màxim de 66.137.500,00 euros.

L’agost passat, la Comunitat Valenciana va ser una de les primeres autonomies a començar a administrar aquesta vacuna a població adulta amb condicions de risc, després que la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat n’acordara, el setembre de 2021, el repartiment autonòmic i la inclusió en les recomanacions de vacunació. Posteriorment, la vacunació s’ampliarà a altres col·lectius, com ara persones majors sense altres factors de risc.

Balanç vacunació en persones de risc

Fins ara, s’han administrat ja un total de 13.352 dosis a un total de 9.395 pacients dels grups de risc esmentats anteriorment.

Per províncies, s’han administrat 4.804 dosis a 3.356 pacients d’Alacant; 1.006 dosis a 699 pacients de Castelló i 7.542 dosis a 5.340 pacients de València.

Incidència de l’herpes zòster

A partir dels casos notificats a través d’anàlisis de vigilància epidemiològica (AVE) en tota la Comunitat Valenciana, s’estima la incidència mitjana d’HZ en el període 2018-2022 en 307,4 casos per 100.000 habitants. La malaltia és més freqüent en dones que en homes i augmenta amb l’edat: arriba a 699 casos per cent mil persones en el grup d’edat de majors de 74 anys.

S’estima que prop d’un 2 % dels casos necessiten atenció hospitalària i que la incidència d’NPH supera el 12 % a partir dels 65 anys.

L’herpes zòster (HZ) és una malaltia provocada pel virus de la varicel·la-zòster que cursa amb lesions locals per reactivació del virus latent en els ganglis raquidis. Aquesta reactivació es produeix a conseqüència d’una reducció de la immunitat relacionada amb l’envelliment o amb altres problemes de salut.

A pesar que presenta una baixa mortalitat, les complicacions que té, sobretot la neuràlgia postherpètica (NPH), produeixen una important disminució en la qualitat de vida de les persones que el pateixen i ocasionen una càrrega sanitària important per al Sistema Sanitari i la societat, tant en costos directes com indirectes.

Galeria d'imatges