Educació, Cultura i Esport
Dia de les Víctimes de la Guerra Civil i del Franquisme

Tamarit: “És rellevant que l’alumnat entenga la importància de treballar per la pau, la diversitat, el pensament crític i la llibertat”

28/03/2023
Tamarit: “És rellevant que l’alumnat entenga la importància de treballar per la pau, la diversitat, el pensament crític i la llibertat”
  • La consellera presenta a Sant Miquel dels Reis l’Aula Didàctica de la Memòria Democràtica i la primera unitat didàctica que s’ha elaborat
  • Tota la informació sobre les huit aules didàctiques activades per Educació es troba en aquest lloc web

La consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, coincidint amb el Dia de les Víctimes de la Guerra Civil i del Franquisme, instaurat per la Generalitat, ha presentat l’Aula Didàctica de la Memòria Democràtica i la primera unitat didàctica que s’ha elaborat en el seu marc d’actuació, juntament amb els dos professors que impulsen els tallers i les activitats per a l’alumnat, Esther López Barceló i Joan Salazar.

L’Aula Didàctica de Memòria Democràtica té seu al monestir de Sant Miquel dels Reis, que, durant anys, va ser una antiga presó franquista. Segons la consellera: “L’objectiu de les aules didàctiques, amb diferents temàtiques que tenim activades arreu del territori, és apropar al nostre alumnat figures literàries valencianes cabdals i temàtiques vinculades a qüestions d’alt interés social per a reforçar la seua formació en activitats fora del centre educatiu”.

Tamarit ha afegit: “En aquest cas, activem una aula que aprofundeix en el coneixement d’un dels moments clau de la nostra història contemporània: la Guerra Civil i les conseqüències nefastes de quaranta anys de dictadura”.

“Cal contribuir a arrelar els valors democràtics entre el nostre alumnat i fonamentar el respecte a la diversitat, als drets humans, la tolerància i la convivència, així com el rebuig a tota classe de violència, actituds excloents, la xenofòbia o qualsevol forma de discriminació. És rellevant que l’alumnat entenga la importància de preservar els drets i les llibertats fonamentals i que siga conscient de la importància de treballar per la pau, la diversitat, el pensament crític i la llibertat”, ha explicitat la titular d’Educació.

L’Aula Didàctica de la Memòria Democràtica té una clara vinculació curricular, ja que ofereix tallers i recursos per a treballar competències específiques en diferents matèries i àmbits, com ara Coneixement del Medi Natural, Social i Cultural, en Primària; Valors Cívics i Ètics, en Primària i ESO; Geografia i Història i Digitalització, entre d’altres, en ESO, i, en Batxillerat, Història d’Espanya, Cultura Jurídica i Democràtica i Geografia i Història Valencianes.

A més, aquestes capacitats també es preveuen en diferents competències clau i es promouen, de manera transversal, des de totes les matèries i els àmbits, amb la voluntat d’educar persones crítiques i compromeses en la millora del seu entorn.

La guia didàctica: un repàs a l’empremta del nazisme al territori valencià

La proposta didàctica que s’ha presentat acosta els lligams entre el règim franquista i l’Alemanya nazi des de la nostra experiència històrica. Paisatges, llocs, personatges i esdeveniments de les poblacions i comarques de Castelló, València i Alacant. A més a més, els diferents blocs tracen un recorregut temàtic, però també cronològic, per la nostra geografia.

La unitat didàctica també mostra els vincles de diverses institucions nazis amb entitats franquistes, que es perllongaren fins i tot després de la caiguda de Hitler, ja que, a partir del final de la II Guerra Mundial, un bon nombre de criminals de guerra nazis s’amagaren a la costa d’Alacant i convertiren poblacions com Dénia en el seu refugi durant dècades.

Huit aules didàctiques al llarg del nostre territori

Les aules didàctiques són un projecte d’innovació educativa de la Conselleria que tenen com a objectiu promoure en l’alumnat l’aprenentatge contextualitzat de continguts amb una forta vinculació amb la cultura valenciana. Són, per tant, un recurs didàctic que s’ofereix als centres educatius perquè l’alumnat de les diferents etapes educatives dispose de tallers, rutes, visites i itineraris, de manera contextualitzada, en els entorns propis de cada temàtica.

En aquest lloc web, es poden consultar les temàtiques en les quals se centra cada aula didàctica. Es tracta d’espais que ofereixen, a l’alumnat, activitats complementàries que difonen la influència de referents literaris valencians i de temàtiques vinculades a qüestions d’interés social.

Galeria d'imatges