Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Alejandro Aguilar mostra a l’Associació Espanyola de Gestors Públics d’Habitatge i Sòl “el repte de generar “l’orgull de l’habitatge públic”, de la mateixa manera que es fa en altres polítiques com la sanitat o l’educació

30/03/2023
El secretari autonòmic d'Habitatge participa en el lliurament dels premis AVS, que enguany celebra la seua Assemblea General a València
  • El secretari autonòmic d'Habitatge participa en el lliurament dels premis AVS que enguany celebra la seua assemblea general a València
  • Considera que els 35 anys d'AVS són “un recordatori permanent de la necessària tasca de desenvolupar, promocionar i gestionar l'habitatge públic a Espanya”

El secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, ha participat en el lliurament dels Premis 2023 de l'Associació Espanyola de Gestors Públics d'Habitatge i Sòl (AVS) celebrada a València, en la qual ha destacat la importància "del repte de generar un fet que m'agrada denominar com a orgull de l'habitatge públic, que la gent que les ocupa tinga el mateix grau de satisfacció i confiança que es pot tindre amb la sanitat pública o l'ensenyament en les nostres universitats, ja que estem en aquest camí i no hem de desistir de l'obstinació".

Així mateix, ha reconegut la tasca duta a terme per aquests guardons que reconeixen i difonen el "treball ingent que fem des del sector públic". Uns premis que "ens obrin la mirada a les diferents maneres d'abordar l'habitatge social i la seua administració, així com la rehabilitació, la regeneració urbana i la gestió de serveis públics".

Aguilar ha recordat que durant molts anys "hem viscut entenent la promoció pública com un fet que consistia a aglutinar milers de famílies pobres a les perifèries de les ciutats", la qual cosa "no afavoria una vida en comunitat que combatera la precarietat, la pobresa i l'exclusió".

Per això, considera que els 35 anys d'AVS són "una referència constant, un recordatori permanent de la necessària tasca de desenvolupar, promocionar i gestionar l'habitatge públic a Espanya" com a garantia del dret constitucional.

En aquest sentit, ha fet referència a les polítiques adoptades pel Consell en els últims quatre anys, "basades a entendre l'habitatge com un dret i no com un bé més susceptible de fer-hi negoci". D'ací, les línies d'actuació posades en marxa per a ampliar el nombre d'habitatges públics disponibles, millorar les seues condicions d'habitabilitat i garantir uns entorns que els facen més inclusius i amables.

Projectes premiats

A la convocatòria de la IX edició dels Premis AVS s'ha presentat un total de 49 projectes, procedents de tota Espanya. El premi a la millor edificació sostenible en obra nova ha sigut per a IMPSOL, Edifici de 136 habitatges protegits, locals i aparcament amb 140 places, situat en la parcel·la B2.1 del Sector del Pla de Ponent de Gavà. L'accèssit ha sigut per a Bloc plurifamiliar de 21 habitatges VPO, a Sabadell, de VIMUSA Sabadell.

El guardó a la millor actuació en l'àmbit de l'administració i gestió del parc social d'habitatges ha sigut per a Model de selecció i seguiment d'adjudicataris per a famílies vulnerables (FRES), de l'Institut Municipal de l'Habitatge, la Rehabilitació i la Regeneració Urbana de Màlaga. L'accèssit ha sigut per a Gestió del parc públic d'habitatges de la comunitat autònoma d'Aragó, de Suelo y Vivienda de Aragón SLU.

Alojamientos Ricardo Millán. L'aspiració d'un barri. Una convivència enriquidora en un projecte innovador, de Zaragoza Vivienda, ha rebut el premi a la millor iniciativa d'innovació social en relació a les persones. En aquest cas, l'accèssit ha sigut per a Programa d'habitatge col·laboratiu i sostenible, de Viviendas Municipales de Bilbao.

La millor actuació en l'àmbit de la rehabilitació sostenible d'edificis ha sigut per a Illa Eficient, de l'Institut Municipal de l'Habitatge i la Rehabilitació de Barcelona, mentre que l'accèssit ha recaigut en Projecte d'habitatge cooperatiu Clau Mestra, a Sant Cugat, de Sostre Cívic SCCL.

Pel que respecta a la millor actuació en l'àmbit de la rehabilitació d'edificis patrimonials alineats amb la nova Bauhaus europea, el guardó ha sigut per a Rehabilitació de 22 habitatges de promoció publica en lloguer en l'antiga Casa Palacio, del carrer Ramón De Cala, 17, cantonada amb carrer Cazón, 20, a Jerez de la Frontera , Cadis, de l'Agència d'Habitatge i Rehabilitació d'Andalusia (AVRA).

L'accèssit ha sigut per a Rehabilitació del Palau Zulueta de Vitòria-Gasteiz, de la Societat Urbanística Municipal Ensanche 21, Zabalgunea, Vitòria-Gasteiz.

En l'àmbit de la regeneració urbana integrada, el premi ha sigut per a Pla Integral del Valle de Jinámar-Regeneració Urbana, de Fomentas, Empresa Municipal de Vivienda y Suelo de la Ciudad de Telde SL.

L'accèssit ha correspost a Regeneració i renovació urbana del Barri de Sant Antoni d'Elx. Fase 1, de Promocions i Iniciatives Municipals d'Elx, SA (PIMESA). L'empresa il·licitana també ha rebut el premi a la millor gestió de serveis públics per Transport públic amb bicicleta, BICIELX.

Finalment, la millor pràctica en nom de l'aplicació dels objectius de desenvolupament sostenible ha sigut per a Millora de la sostenibilitat en el cicle de vida complet del parc d'habitatge públic social en règim de lloguer de la CAPV mitjançant l'electrificació renovable, de Vivienda y Suelo de Euskadi SA.

Aquests premis s'emmarquen en l'Assemblea General d'AVS que dimecres i dijous se celebra a València i que inclou el lliurament dels premis. Durant el matí d'aquest dijous ha tingut lloc una reunió de l'Europa mediterrània (Itàlia, Portugal i Espanya).

Per mitjà d'aquesta jornada, els gestors públics han fet una anàlisi de l'actuació comuna en matèria d'habitatge i de la situació actual del sector públic europeu per a avançar en l'establiment d'una estratègia comuna en el marc del Housing Europe. Una estratègia comuna que té per finalitat abordar l'habitatge com un procés que prioritza les persones en el seu hàbitat, la implicació exigible en l'àmbit de decisió política i la professionalització del sector que té el seu reflex en el Pacte del Panteó que se subscriu aquest dijous.

Galeria d'imatges