Sanitat Universal i Salut Pública
Sanidtat pública

Mínguez: “L’ampliació de l’Hospital Clínic de València materialitza una reivindicació històrica de la ciutadania i els professionals”

30/03/2023
Mínguez: “L’ampliació de l’Hospital Clínic de València materialitza una reivindicació històrica de la ciutadania i els professionals”
  • Abans d'estiu es licitarà la redacció del projecte i la direcció d'obra de la fase 3 per un import de 3,3 milions d'euros
  • Actualment, s'estan executant de manera paral·lela les fases 1 i 2, que consisteixen en les noves consultes externes i un nou edifici d'hospitalització
  • En finalitzar totes les fases es passarà dels 78.000 metres quadrats actuals a més de 125.000 metres quadrats

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha anunciat que "ja s'està treballant en la redacció del projecte i la direcció d'obra de la fase 3 (actual edifici de Consultes Externes) de l'ampliació de l'Hospital Clínic de València per a traure'l a licitació abans de l'estiu amb un pressupost de 3.320.956,35 euros". El pressupost aproximat de la licitació de l'obra de la fase 3 seria de 57.320.956,35 euros.

De la mateixa manera ha destacat que "les obres de les fases 1 i 2 avancen a bon ritme. S'està materialitzant, així, una reivindicació històrica de la ciutadania i els professionals".

Miguel Mínguez ha visitat hui les obres de les futures consultes externes i del nou edifici d'hospitalització, una actuació que ha comptat amb una inversió de 29.932.136,02 € per a les noves consultes externes, més 65.875.000 € per al nou edifici d'hospitalització de huit plantes situat al carrer Menéndez y Pelayo. Durant l'acte, Mínguez ha visitat també el nou equip Gamma Knife Sprit, recentment instal·lat.

L'ampliació de l'Hospital Clínic de València es va iniciar amb la compra, el desembre de 2017, de l'edifici de l'antiga Escola d'Enginyeria Agrícola (EUITA) a la Universitat Politècnica de València, amb un pressupost de 14,5 milions d'euros. L'ampliació està planificada en 4 fases.

Actualment s'estan executant les fases 1 i 2. La fase 3, de la qual la redacció del projecte i la direcció d'obra eixirà a licitació en els pròxims mesos, consistirà en l'enderrocament i construcció d'un nou edifici en l'actual de consultes externes (carrer Gómez Ferrer). Finalment, la fase 4 consistirà en la reforma i modernització de l'actual pavelló B i C. En finalitzar tota l'ampliació, l'hospital comptarà amb 491 habitacions (davant de les 289 actuals), la qual cosa suposarà al voltant de 966 llits (davant de les 495 actuals).

La reforma de l'EUITA i el nou edifici d'hospitalització suposarà 11.700 metres quadrats i 23.424 metres quadrats més, respectivament. A això s'afegiran els 12.000 metres més de la tercera fase, la qual consisteix en l'edifici del carrer Gómez Ferrer. Es passarà, per tant, d'una superfície de 78.400 metres quadrats a una de 125.000.

109 consultes externes amb un pati anglés

Amb un pressupost de 29.932.136,02 euros, aquestes instal·lacions s'han construït sobre l'antiga Escola d'Enginyeria Tècnica Agrícola i ha conservat l'estructura de l'edifici central, protegit pel seu interés patrimonial, el qual té una altura de 4 plantes.  Al voltant d'aquest, s'han projectat dos edificis de menor altura, amb soterrani, semisoterrani i planta baixa, i patis d'estil anglés que proporcionaran llum natural a les instal·lacions.

Aquest edifici albergarà 109 consultes externes (de les 106 actuals), 82 llocs de l'hospital de dia (dels 41 actuals), 65 espais per a tècniques (de les 26 actuals). Comptarà, a més, amb una cafeteria amb sala d'actes, aules de formació i docència, un nou SAIP, una nova unitat de treball social i la unitat de documentació clínica i admissió.

Per part seua, el pressupost per al pla de muntatge de les consultes externes ascendeix a 4.042.258 euros per a l'exercici 2023 i a 11.143.311 euros per a l'exercici 2024, quan entre en funcionament.

Nou edifici d'hospitalització amb huit altures

Paral·lelament, s'està duent a terme la fase 1, que consisteix en la construcció d'un nou edifici d'hospitalització de huit altures. Aquest nou edifici suposa una inversió de 65.875.000 euros i consta de dos soterranis, planta baixa i huit altures, amb un total de 23.424 metres quadrats.

El nou edifici es connectarà en totes les seues plantes amb l'edifici que es construirà en una tercera fase, també destinat a l'hospitalització (carrer Gómez Ferrer), que substituirà l'actual de consultes externes.

Alhora, es connectarà amb tots els nivells de l'edifici de consultes externes. Aquestes connexions permetran la relació amb els edificis que es mantenen de la resta de l'hospital.

Albergarà principalment sales d'hospitalització amb 181 habitacions i 28 llits de vigilància intensiva. S'hi situaran els serveis de farmàcia, rehabilitació, radiodiagnòstic, vigilància intensiva, hematologia, nefrologia, medicina interna-infeccioses, oncologia i pneumologia.

Nova Gamma Knife Sprit

L'Hospital disposa des d'aquest mes de març d'una unitat de Gamma Knife Esprit, un equip d'alta tecnologia indicat en el tractament de patologia cerebral com tumors cerebrals (benignes i malignes, metàstasis cerebrals, meningiomes, neurinomes de l'acústic), malformacions arteriovenoses, trastorns funcionals (neuràlgia del trigemin) o alteracions del moviment (tremolor del pàrkinson). Ha comptat amb una inversió de vora 3 milions d'euros, fruit del conveni amb la fundació Amancio Ortega, a més dels 576.764,77 euros per a l'obra.

L'adquisició d'aquest equipament suposarà que al voltant de 500 pacients a l'any, de tota la Comunitat Valenciana, puguen ser tractats amb aquesta tecnologia. L'equip està sent objecte dels mesuraments previs necessaris abans d'entrar en funcionament.

Es tracta de la tecnologia més avançada del mercat per a fer radiocirurgia. L'equip destaca per la seua elevada precisió mecànica i radiològica i està dissenyat per a oferir més protecció i confort als pacients.

És la tercera màquina d'aquestes característiques que s'instal·la a Espanya i la primera a la Comunitat Valenciana. A escala mundial tan sols 350 centres disposen d'aquesta tecnologia avançada.

La instal·lació de Gamma Knife és l'última de les incorporacions tecnològiques que, després de la donació de la Fundació d'Amancio Ortega, es fa al Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Clínic Universitari.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats